Естонські помічники поліцейських
21 — 11 — 2018
/Естонія
2068
Юрій Житняк
Юрій Житняк
Автор
всі статті автора

В Естонії є цивільні люди, які разом із правоохоронцями  патрулюють вулиці, виїжджають на сімейні конфлікти, слідкують за  спокоєм та порядком у громадах. Їх називають abipolitseinik, тобто «помічник поліцейського». Хто вони такі, чим ризикують і що їх  надихає? На ці питання відповів досвідчений помічник поліцейського в Таллінні Сергій Мєтлєв.

Як усе починалося

Створення системи abipolitseinik почалося з 1994 року. Поліцейські потребували громадянської підтримки, тому вирішили залучити до співпраці в якості помічників  активних громадян. Згідно з прийнятим тоді «Законом про помічників поліцейських», ним може стати будь-який громадянин Естонії віком від 18 років, що має, як мінімум, середню освіту і володіє естонською мовою на вищому рівні. Помічник  має бути дієздатним, не бути алко-  та наркозалежним, не приймати психотропів, а також не мати серйозних захворювань, які можуть перешкодити виконанню обов'язків. Крім того, кандидат не повинен мати кримінальних покарань, а також не повинен бути підозрюваним або ж обвинувачуваним у злочині. Від кандидата вимагають  бути активним, відповідальним, ініціативним, готовим крім своєї основної діяльності стати помічником поліцейського.

Серйозним випробуванням поліції і  переломом у становленні системи помічників поліцейських став 2007 рік.

Тоді в Таллінні відбулися дводенні противоправні заворушення. Спричинило їх рішення влади перенести «Бронзового солдата» з центра міста до військового цвинтаря. Для деякої частини громадян (переважно російськомовних похилого віку) він був символом перемоги радянського солдата в  Другій Світовій. За словами Сергія Мєтлєва, «щороку приносили квіти до «Бронзового солдата». І тоді, скориставшись рішенням влади перенести монумент, ліві та екстремісти забажали показати «місце» естонської держави». Екстремісти, яких підтримали російські ЗМІ, створили в місті безлад.   Щоб приборкати цей шабаш, поліції не вистачало сил, а використати збройні сили не дозволяла Конституція, і в ЄС до цього поставилися б негативно. Тому закликали  добровольців поповнити лави помічників поліцейських. І дуже швидко відгукнулося понад 1000 осіб, яких наспіх навчили і за допомогою яких вдалося приборкати заворушення.

Ці події показали, що систему потрібно вдосконалювати. В Естонії було створено 15 поліцейських дільниць, які об’єднали в чотири префектури, і в кожній  з того часу є спеціальний департамент, який працює виключно з добровольцями. Департаменти дбають про їх забезпечення, відповідають за логістику, повсякденно займаються  з ними. Також   abipolitseinik законом дозволено брати участь у поліцейських патрулях. І затверджено, що основне їх завдання - допомагати поліції в охороні громадського правопорядку.

Чим займається помічник поліцейського 

Переважно помічники поліцейських беруть участь у поліцейських патрулях і ніколи не займаються діловодством: ні адміністративним, ні кримінальним. Також помічник  бере участь у дотриманні  безпеки дорожнього руху та нагляду за ним; стежить за дотриманням вимог  благоустрою та охорони навколишнього середовища; щодо захисту споживача; надає поліції допомогу в запобіганні  та розкритті злочинів; бере участь у профілактиці правопорушень; надає допомогу особі, яка потерпіла в результаті злочину або нещасного випадку або перебуває в безпорадному стані; бере участь у порятунку людей та майна в разі стихійного лиха або іншого надзвичайного стану.

У помічників поліцейських є своя форма, яка відрізняється від поліцейській тільки написом. На спецодязі поліцейського написано «politseinik», а у помічника – «abipolitseinik».

Сергій Мєтлєв підкреслив, що інститут помічників поліцейських в Естонії налічує більше 1000 осіб, які не отримують зарплати за свою роботу. Серед помічників жінки становлять близько 40%, тому їх підготовка уніфікована. Взагалі, в Естонії кажуть, що у них немає жінок-поліцейських або чоловіків-поліцейських. Вони просто говорять «поліцейські».

Права помічників поліцейського

Помічники поліцейського мають право носити та використовувати травматичну зброю,  мають право затримувати правопорушників і застосовувати силу. Два помічники можуть патрулювати вулиці без поліції. Ще можуть, згідно з Законом, вимагати   припинення порушення порядку та дотримання громадського порядку; перевіряти посвідчення  , підозрюваних у  злочині; затримувати і доставляти до установи поліції правопорушників та осіб, підозрюваних у здійсненні правопорушення; доставляти в лікувальні установи або в установи поліції осіб, які в результаті алкогольного, токсичного або наркотичного нападу можуть створювати протиправну ситуацію, а також правопорушників для встановлення їх осіб та, у разі необхідності, для складання протоколу про адмінправопорушення; за дорученням поліції застосовувати привід особи в передбачених законом випадках (наприклад, до суду);

спільно з працівником поліції перевіряти зберігання матеріальних цінностей на підприємствах, в установах та організаціях; входити разом із поліцією в помешкання, включно з житловими та іншими приміщеннми, а також у приміщення та на території організацій для припинення злочину або затримання правопорушника, а також у разі стихійного лиха або інших надзвичайних обставини, що являють собою загрозу життю або здоров'ю людини; зупиняти транспортні засоби та перевіряти перевезення пасажирів та вантажів, а також водійські документи;  відсторонити від управління транспортом  осіб, які не мають документів, що засвідчують їх право на водіння або використання транспортного засобу відповідної категорії, або у відношенні яких існує підозра в алкогольній, токсичній чи наркотичній залежності, перевіряти їх стан на місці або спрямувати   на експертизу;

у необхідних випадках без обмеження користуватися засобами зв'язку, які належать організаціям, а в надзвичайних випадках також транспортними засобами (за винятком транспортних засобів, що належать дипломатичним, консульським або іншим представництвам іноземних держав та міжнародним організаціям, а також  транспортних засобів спеціального призначення ) для доставки в лікувальний заклад осіб, які потребують невідкладної медичної допомоги; перевіряти наявність дозволів на діяльність та ліцензії; носити і застосовувати вогнепальну зброю  та спеціальні засоби у випадках і в порядку, встановлених Законом Естонії «Про поліцію».

Помічник поліцейського при виконанні своїх обов’язків  є представником держави і тому його вимоги та розпорядження повинні виконуватися неухильно. Помічник поліцейського при виконанні своїх обов'язків представляє департамент поліції. Брати участь в роботі поліції не означає, що як тільки помічник поліцейського одягає форму, він стає  командиром. Головне - участь у роботі під керівництвом співробітників поліції. Проте помічник  є опорою в несенні служби, він бере участь у превентивній роботі з населенням, бере участь у розшуку людей, допомагає поліцейським виявляти порушення.

Зараз у парламенті (Рійгікогу) розглядають проект поправок до «Закону про помічників поліцейських». Мета - підвищити ефективність помічників  і усунути юридичні перешкоди, які заважають повсякденній роботі. Зміни законодавства мають збільшити можливості abipolitseinik, у тому числі дати їм право користуватися електрошокерами і розширити межі використання вогнепальної зброї. Згідно з   законодавством, помічники поліцейських повинні отримувати «добро» з боку справжніх поліцейських на багато дій. Поправки до закону покликані спростити цей порядок у деяких питаннях. Наприклад, планується надати право самостійно затримувати порушників правил дорожнього руху.

Не всі в Естонії згодні з розширенням прав помічників поліцейських. Опоненти  вважають, що оскільки помічник поліцейського не є поліцейським, його права та обов'язки не можуть зрівнятися з правами та обов'язками поліцейського. Але, звичайно ж, найбільше запитань і побоювань викликає  використання зброї.

Філософія системи помічників поліцейських

В естонській поліції стверджують, що вони запрошують помічників поліцейських, щоб зміцнити довіру суспільства до правоохоронних органів. І на думку багатьох естонців, їх поліції  дуже пішло на користь те, що до неї прийшли помічники, які принесли досвід із різних сфер життя, із різних верств. До того ж, вони приходять тоді, коли можуть і хочуть, без  примусу, за покликом. Соціологічні дослідження показують, що довіра суспільства до помічників поліцейських коливається в межах 80%. Отже, їх спільна діяльність зі «справжніми» поліцейськими робить поліцію більш авторитетною.

Мотивація служіння державі в якості помічника поліцейського

Багато естонців вважають, що можна реалізувати свої можливості в сфері забезпечення правопорядку, не працюючи в поліції, а  вступивши до лав її помічників. Адже система abipolitseinik дозволяє добровільно у вільний час взяти участь в роботі поліції. Це  може виявитися  сходинкою для того, щоб в подальшому стати співробітником поліції.

На моє питання, чим естонські помічники поліцейських відрізняються від херсонських «шерифів», про яких навіть був знятий фільм українським режисером Романом Бондарчуком, номінованим на «Оскар», Сергій Метлєв зазначив: у їх помічників поліцейських набагато більше прав, які надає діюче законодавство, і головне - помічники  не отримують зарплату та працюють в свій вільний час за бажанням. Однак у віддалених  районах, де нема поліцейських, – обов’язково є їх помічники, і місцева влада може вирішувати питання про їх винагороду. Він також підкреслив, що забезпечення помічників реалізується державою на рівні поліцейських, за винятком - зарплати. Бо abipolitseinik - це волонтер.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
323
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
284
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
295
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
274
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
284
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
318
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
411
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
303
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
356
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook