Наслідки підриву Каховської ГЕС
08 — 06 — 2023
/Аналітичні статті
749
Лариса Жарких
Лариса Жарких
Автор
всі статті автора

Підрив росіянами Каховської ГЕС відбувся в ніч на 6 червня. Вода швидко виходить із водосховища, уже йде термінова евакуація, люди намагаються оцінити рівень небезпеки та спрогнозувати, до якої межі дійде вода.

Доктор географічних наук, професор Херсонського державного університету Ігор Пилипенко вважає, що після підриву росіянами Каховської ГЕС під загрозою затоплення перебувають усі населені пункти понад Дніпром, розташовані на рівні від 0 до 6 метрів відносно нормального рівня Дніпра. Але ця цифра максимальна, і Пилипенко впевнений, що до такого рівня вода все ж не підніметься:

«Люди повинні розуміти, що це 6 метрів — це два поверхи від наявного рівня Дніпра, нормального. Це максимальний теоретичний підйом. Сподіваюся, що насправді буде менше».

Залежно від вітру та інших чинників, спуск водосховища триватиме годин 40. Точну цифру Ігор Пилипенко назвати не може, бо точно ніхто не знає, на яку глибину підірвана Каховська ГЕС. Також він вважає, що багато буде залежати й від вітру: якщо буде західний вітер, він буде йти довго, відповідно, рівень води буде падати дуже повільно.

Однак при оцінці ризиків варто згадати шкільний курс географії за 6 клас, такі поняття, як відносна та абсолютна висота, та врахувати можливість підтоплення навіть для тих місць, які розташовані далеко від Дніпра. Якщо висота місцевості відносно рівня води низька, якщо є, наприклад балки, якими вода може піти з Дніпра, це може спричинити підтоплення. У Херсоні такі балки є в районі Кіндійки.

Затоплені вулиці у Херсоні.

Загрози підтоплення, реальні та перебільшені

У старих торішніх прогнозах навіть фігурував «орієнтир», до якого може дійти вода в разі підриву ГЕС — вулиця Перекопська. Професор вважає, що навіть теоретично до такого рівня Херсон не може затопити, бо Перекопська — це 28-30 метрів над рівнем води. Зовсім інша справа Острів, який розташований дуже низько від рівня Дніпра, він буде підтоплений 100%. Наразі мікрорайон вже знеструмлений, очікується і відключення газопостачання.

Що стосується Лівобережжя — розрахунок такий самий. Наприклад, Гола Пристань, її реальна висота – 1,5-2-3 метри над рівнем Дніпра, і місто може постраждати. Щодо Олешок, Ігор Пилипенко вважає, що більша частина міста не має бути затоплена.

Рятують від затоплення плавні, які з кожним кілометром від Каховського водосховища, постійно розширюються. «Ми міняємо висоту води на площу затоплення», — каже пан Ігор. Тобто, чим більше буде площа затоплення, тим меншим буде підйом води; чим більше вона затримується в плавнях, тим менше розійдеться по селах.

«Зрозуміло, що села, які розташовані на висоті 2-3 метри від рівня води, постраждають. Постраждають не тільки люди, худоба, насамперед можлива безумовна втрата інфраструктурних комунікацій, водопостачання, водовідведення, нормальне постачання електроенергії. Це було прогнозовано», — каже професор.

Ядерний шантаж?

Те, що зниження рівня води в Каховському водосховищі становить загрозу для окупованої Запорізької АЕС, ні для кого не секрет. Ігор Пилипенко вважає, що деякий час можна не хвилюватися. Запорізька АЕС має ставок-охолоджувач, який може працювати в автоматичному режимі. «Енергоатом» повідомляє, що зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений і його рівень води достатній для потреб станції.

Але загрози насправді є, якщо рівень води в ставку буде нижчим, і росіяни підірвуть перед відходом гідротехнічну споруду, яка з’єднує Каховське водосховище зі ставом-охолоджувачем.

Професор вважає, що одним із варіантів причин підриву Каховської ГЕС є ядерний шантаж. Запорізька АЕС, як і Курська в Росії, є найбільшою атомною електростанцією в Європі, вона має шість енергоблоків — фактично, це шість Чорнобилів. Ядерні процеси розпаду йдуть постійно, незалежно від того, працює АЕС, чи не працює, й охолоджувати треба постійно.

У Херсоні терміново евакуюють населення. Працівники поліції, Червого Хреста, волонтери та рятувальники працюють у всіх підтоплених районах міста.

Підрив Каховської ГЕС очима окупантів

У підриві Каховської ГЕС Україна справедливо звинувачує російські окупаційні сили, які захопили та контролюють гідроспоруду від 24 лютого 2022 року.

Радник глави офісу президента України Михайло Подоляк стверджує, що дамбу підірвала 205-та мотострілецька частина російських збройних сил. У Кремлі ж назвали руйнування Каховської ГЕС диверсією з боку України. Росія вустами прессекретаря головного злочинця сучасності рішуче відкидає звинувачення в причетності до удару по Каховській ГЕС та офіційно заявляє, що «тут однозначно йдеться про навмисну диверсію української сторони», яка нібито пов'язана з відсутністю успіхів під час наступу українських військ.
Що пишуть про підрив Каховської ГЕС російсько-окупантські засоби масової пропаганди? Як завжди, серед ворожих «голосів» «согласья нєт», як, зрештою, і правди.

Із самого ранку фейковий керівник окупаційної адміністрації Новокаховського району Володимир Леонтьєв «спростував» інформацію про підрив греблі. Він сказав, що вночі вибухів не було, і раніше вже ушкоджена ГЕС просто не витримала тиску води, зруйнувалися «засувки». А вже за пару годин усі окупантські канали розпочали звинувачувати «злочинний київський режим» – стали лунати слова про «ракетні удари противника» та «терористичний акт». Навіть ймовірне знаряддя «визначили» – РСЗВ «Вільха» (звісно, без пояснень, як ракета підірвала машинну залу зсередини). І все більше й більше йшла мова евакуацію людей. Після опівдня з’явилась інформація, що до прибережних районів прибули більше півсотні евакуаційних автобусів.

Так само і з оцінкою ступеня руйнування: від запевнень, що «гребля зруйнована не вщент, а тільки її верхня частина», що руйнування «не абсолютно критичні», що до ремонту залучили «найкращих спеціалістів» – до визнання, що врятувати ситуацію неможливо, ГЕС потрібно відбудовувати наново.

Прогнозований окупантами «повільний характер підтоплення» і розрахунок на те, що «місто і передмістя майже не затопить» (мається на увазі Нова Каховка) не справдився. На 9:00 6 червня вода в Дніпрі піднялася на 2–4 м, а за 2-3 години зафіксували вже 10 м, і з’явилося відео затопленого міста, яке перетворилося на чи то море, чи ставок, де плавають лебеді. Ще за годину почали волати, що Каховська ГЕС повністю пішла під воду.

Щодо впливу на постачання води до окупованого Криму, так само – від шапкозакидального «це ні на що не вплине» до визнання, що в Криму буде біда з водою. Навіть видали чергову пропагандистську брехню, що начебто метою підриву й було позбавити Крим води.

Ну і, звісно, «жодної паніки, жодної жахливої загрози не існує» – бо «уряд працює». А головне, окупанти запевняють, що «все обов'язково буде гаразд»!

Зрештою, таки буде гаразд — але не для них.

Фото Олександра Корнякова

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
391
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
374
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook