Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
307
Анна Щидловська
Анна Щидловська
Автор
всі статті автора

До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка, Новотягинка, Федорівка, Ульянівка, Лиманець, Інгулівка, Вітрове, Чайкине. Вони розташовані в прибережній зоні й найбільше потерпають від обстрілів армії РФ. У деяких населених пунктах  через постійні обстріли досі не вдається відновити електропостачання. Крім того, чимало домівок поблизу Дніпра та Інгульця влітку зазнали руйнувань від підтоплення.

Як місцева влада розв’язує нагальні питання і як громада переживає зиму з можливими блекаутами дізнавалися в Анатолія Дідура, нинішнього голови сільської військової адміністрації.

Пункти незламності, генератори, видача пального

За словами Анатолія Дідура, Дар’ївська громада до можливих блекаутів готова. У всіх населених пунктах є старлінки, а пункти незламності забезпечені генераторами.

Там є світло, інтернет, місце, де може посидіти, зігрітися. Там тепло. Є електрочайники. Можна чаю попити, бутерброд зробити. Є аптечки й вогнегасники, – розповідає Анатолій.

За відсутності світла вчителі можуть проводити там уроки. Приходять туди й діти. Так, на початку грудня в одному з пунктів незламності учень брав участь у шкільній Олімпіаді й зайняв перше місце.

У Понятівці, Токарівці, Іванівці та Новотягинці через постійні обстріли армії РФ досі не вдається відновити електропостачання. Щоб розв'язати цю проблему, у військовій адміністрації вирішили забезпечити мешканців цих населених пунктів генераторами та пальним. За словами Анатолія Дідура, у когось із селян генератори вже були – комусь волонтери надали, комусь – сільрада, а щоб забезпечити інших, зверталися по допомогу до Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби ХОКАРС.


Місцеві мешканці одного з сіл біля пункту незламності

130 генераторів встановили з розрахунку один на три-чотири домоволодіння. Розміщували їх там, де є хтось з чоловіків, хто може їх використовувати, а хто не вмів – навчили.

Пальне люди не купують, ми його видаємо. Майже 400 домоволодінь забезпечуємо пальним, – розповідає Анатолій і уточнює: його закуповують у невеликій кількості й одразу розвозять людям.

Крім того, власники домівок із пічним опаленням отримують дрова – від трьох до шести складометрів або вугілля – до двох тонн.

Вугілля доставляють у села, що розташовані в зоні активних бойових дій, – Іванівку, Новотягинку, Токарівку, Понятівку і Микільське. В решті населених пунктів люди отримують дрова.

Легше доставити (до прифронтової зони – ред.) тисячу тонн вугілля, ніж три тисячі кубів лісу. Це буде швидше, ефективніше й більш безпечно, – пояснив такий розподіл Анатолій.

За його словами, на складах нічого не затримується – одразу відправляють людям, і з 1840 домоволодінь із пічним опаленням, третина власників вже отримали паливні матеріали.


Забеспечення громади паливними матеріалами

“Стукай – і тобі відчинять”

Майже у всіх населених пунктах завдяки встановленим генераторам налагоджене водопостачання.

Генераторами забезпечені й усі фельдшерсько-акушерські пункти громади. ФАПам надали й станції, які забезпечують безперебійне постачання електрики на 48 годин.

Допомогли благодійники, привезли нам такі станції – великі павербанки. У тих населених пунктах, де немає світла, від них заряджають і всю апаратуру.

Щоб вчасно забезпечувати громаду всім необхідним, в адміністрації налагодили співпрацю з волонтерами, благодійними та громадськими організаціями. Тісно співпрацюють з благодійною організацією “Ранок Відродження”, громадським об’єднанням “Місто сили”, громадською організацією “Проліска”  та іншими. Постійно допомагає громаді й комунальна аварійно рятувальна служба ХОКАРС.

Зверталися до них по допомогу, у нас же так: “стукай – і тобі відкриють”. Потрібен шифер – без проблем, пісок, цемент – все в наявності, – пояснює Анатолій Дідур.


Анатолій Дідур з благодійниками, які привезли зарядні станції для ФАПів, що перебувають у зоні бойових дій

Допомога постраждалим від підтоплення та від обстрілів

Щодо будинків постраждалих від підтоплення, за словами Анатолія, на сьогодні 70 відсотків домівок вже є придатними до життя. Постраждалим допомагали оперативно. Крім гуманітарної допомоги, надавали матеріали для відновлення: дошки, шифер, цемент, пісок, плівку, брезент антигрибкові обприскувачі, інвентар та інше. Допомагали розчищати будинки, відкачували воду. На жаль, деякі оселі відновленню не підлягають. Їхні власники поки стоять у черзі на отримання компенсації від держави.

А ті, чиє майно постраждало менше, вже отримали державну допомогу. Анатолій розповідає:

У кого руйнування до 200 тисяч гривень, гроші отримали, витратили, вже й заїхали і живуть. До 500 тисяч гривень – в державі нещодавно прийняли постанову, за якою нараховуються кошти, вже чекаємо.

Однак він уточнює про будинки, які відновленню не підлягають, у державі поки не визначили алгоритм надання допомоги.

П'ять населених пунктів громади найбільше страждають від обстрілів. День і ніч під прицілом російської армії – Понятівка, Токарівка, Іванівка, Новотягинка та Микільське. Анатолій Дідур каже, що в громаді є можливості для відновлення пошкоджених домівок, але в цих п’яти населених пунктах робити це заважають нескінченні обстріли.

Поки йде фіксація. Ми не можемо навіть зробити обстеження, бо є домівки, куди вже по другому, по третьому разу прилітає, – пояснює Анатолій.

За його словами, в Іванівці в межах населеного пункту з 240 залишилось близько 50 домівок.

Однак у випадку незначних руйнувань люди можуть отримати матеріали на відновлення: плити для закриття вікон, шифер, брезент.

По допомогу з матеріалами треба звертатися до старости населеного пункту. Старости передають заяви до військової адміністрації, а звідти вже йде розподіл матеріалів. Допомога надається оперативно.


Токарівці отримують будівельні ремкомплекти від громадського обʼєднання «Проліска»

Так, після потужного обстрілу Дар’ївки російською армією 30 листопада 2023 року мешканці постраждалих будинків, які зверталися по допомогу, впродовж одного-двох днів отримали в достатній кількості шифер, дошки, брезент та плити ОСБ. Трьом людям з інвалідністю допомогли й з відновлювальними роботами.

Не отримували матеріали тільки мешканці, чиї домівки зазнали більш значних руйнувань, ці постраждалі подали заяви на державну допомогу за програмою єВідновлення.


Відновлені дахи будинків після обстрілу

Фото з архіву громади

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
344
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
297
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
316
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
394
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
307
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
342
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
430
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
321
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
380
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook