росія несе руйнування, каліцтво та смерть – правовий підсумок 304 днів війни на Херсонщині
28 — 01 — 2023
/Аналітичні статті
1131
Ірина Буланенко
Ірина Буланенко
Автор
всі статті автора

"Пережити день – це лотерея". Так написало британське видання The Times про Херсон – місто, яке перебуває під постійними обстрілами росії. Після того, як ЗСУ звільнили обласний центр, ворог постійно гатить по ньому. За інформацією обласної військової адміністрації, тільки за одну добу, 11 січня, російські окупанти 90 разів обстріляли Херсонщину, "Херсон поступово знищують. Пишу пост і чую гучні вибухи. Порівнюючи з Бахмутом, тут "тихіше". Але якщо ви думали, що місто оживає після деокупації, то це не так. Скоріше навпаки. Росіяни перетворюють обласний центр на місто-привид. Зранку вдарили по багатоповерхівці, інтернату та дитячій лікарні. Є загиблі. Кілька днів тому – по приміщенню Червоного Хреста й дитячому центру. Ще раніше – по базі з маршрутками та житловому кварталу", – написала в соцмережі журналістка Анастасія Рокитна.

Задокументували понад 2,5 тисячі злочинів

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини, у рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна", записують свідчення очевидців і документують факти геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини росіян. 

УГСПЛ оприлюднила підсумок 304 днів війни – про події, що відбулися в Херсоні та області з 24 лютого по 24 грудня 2022 року. Задокументовано понад 2,5 тисячі епізодів. Їх кількість щомісяця збільшується – росіяни чинять в Україні нові воєнні злочини, а також з'являється інформація про раніше вчинені.

"Найбільш розповсюдженими злочинами росіян на території України є вбивства людей – умисне або внаслідок обстрілів, поранення, насильницькі зникнення, незаконне позбавлення волі, знищення, пошкодження та викрадення майна. Росіяни постійно й системно крадуть машини, човни, побутову техніку. Застосовують касетні боєприпаси та зброю невибіркової дії. Розстрілювали цивільні об’єкти", – розповів адвокат громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я», представник Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр  Данилов. 

Експерти наголошують: інформація, викладена у звіті, перевірена, але не вичерпна.

Під ворожими обстрілами загинули щонайменше 303 людини

УГСПЛ зафіксувала 1091 епізод, пов’язаний із людськими втратами та порушенням прав українців. Постраждалих у них – 1455 осіб. Унаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло 303 людини, поранено – 357.

24 грудня 2022 року в Херсоні загинули щонайменше 16 осіб, 80 були поранені. Росіяни завдали удару по центру – магазину «Сільпо» та Центральному ринку. Це місця, де зазвичай буває багато людей.

24 грудня 2022 року війська рф обстріляли з  "Градів" ринок, торговельний центр і житлові будинки в центрі Херсона. Обласна прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Фото: Igor Burdyga/DW.

До лікарів звернулися понад 80 людей. Понад 10 залишилися без кінцівок. Військової доцільності такі обстріли не мають. Це тероризм. Росіяни хочуть залякати херсонців. Проте вони вже мали б здогадатися, що їхні методи не мають успіху. 

Росіяни систематично б'ють по місту. Їхня система в тому – щоби покроково обстріляти весь Херсон. Найбільше потерпає Острів – частина Корабельного району. Там ситуація настільки складна, що ремонтувати інфраструктуру немає можливості», – заявив 27 грудня Дмитро Плетенчук, очільник пресслужби Сил оборони Херсона. Він додав, що того дня в Херсоні під час розмінування загинули троє співробітників ДСНС. Росіяни навмисно роблять мінні пастки так, щоби навіть при дотриманні всіх протоколів розмінування були жертви. 

За кілька днів до трагедії в Херсоні, 22 грудня, тяжкі поранення отримала староста Веселівського округу на Херсонщині 63-річна Людмила Аннас. Її доправили в Херсон, однак жінка померла 27 грудня, не приходячи до тями. 

Людмила Аннас закінчила Херсонський сільськогосподарський інститут, в радгоспі-заводі, який зараз називається Виноробний завод князя Трубецького, – пропрацювала 26 років. Її двічі обирали головою села Веселе. Потім – старостою Веселівського старостинського округу Новокаховської громади.

Від ворожого обстрілу житлового кварталу Херсона 23 грудня тяжкі поранення отримали 5-річна Аліса та її мати Юлія Кулжинська. Батько дівчинки Костянтин Кулжинський витягнув їх із-під уламків.

Костянтин Кулжинський розповів журналістам, що приблизно о 6 вечора вони почули вибухи. 

"Я сказав своїм сісти в коридорі між стінами. Якийсь час ми всі були там. Аліса попросила води. Я пішов на кухню. Тоді й пролунав вибух. Пам'ятаю спалах, в очах темно, щось поцілило в голову. Потім – крик дочки, її засипало. Я доповз до неї, відрив і витягнув у коридор. Прохід туди був відкритий, бо металеві двері винесло вибуховою хвилею. Потім знайшов дружину". 

Аліса, за словами батька, дуже кричала. Там, де було ліве око, виднілася кров. Костянтин розмовляв із дочкою, щоби вона не знепритомніла. Так вони протрималися до приїзду швидкої. 

"В лікарні з'ясувалося, що в дружини Юлії перелом п'яти ребер і лопатки, рвана рана на голові. У мене тільки поріз на голові. А в Аліси травмована ліва частина голови, роздроблено ліве вухо й вибито ліве око. Відкритий перелом на лівому мізинці, перелом лівої ноги та проникаюче поранення на правій", – розповів Костянтин Кулжинський.

Алісу прооперували. Лікарі змогли зібрати роздроблене вухо. Як воно приживеться – покаже час. 25 грудня дівчинці зробили операцію на лівому оці», – пише "Обозреватель".

23 грудня внаслідок обстрілу Херсона тяжкі поранення отримали 5-річна Аліса та її мати Юлія Кулжинська. Батько дівчинки Костянтин Кулжинський витягнути їх із-під уламків. Фото: фейсбук Юлії Кулжинської.

Від найменших сіл до Херсона масово викрадають людей 

На окупованій частині Херсонщини росіяни тероризують мирне населення, повідомив Генштаб ЗСУ. Перевіряють вміст телефонів, людей затримують та вивозять невідомо  куди.

Викрадення людей – масове явище, поширене від найменших селищ Херсонщини до обласного центру, стверджують правозахисники. Вони фіксують такі злочини у двох категоріях: насильницьке зникнення – доля цих людей часто невідома; незаконне позбавлення волі – коли викрадених через якийсь час відпускають. 

Незаконних затримань правозахисники фіксують менше. Бо рідні викрадених не одразу звертаються за допомогою – чекають. Тому про значну кількість короткострокових зникнень інформації немає. 

За 304 дні війни юристи УГСПЛ задокументували примусове зникнення 527 цивільних осіб. Викрадали здебільшого колишніх учасників АТО, співробітників правоохоронних органів, учасників та організаторів проукраїнських мітингів, журналістів, керівників органів місцевого самоврядування, очільників підприємств, фермерів, вчителів.

Переважна більшість викрадених піддавалися психологічному та фізичному насиллю. Зафіксовано щонайменше 31 випадок катування.

Фахівці з документування злочинів розповідають про такі випадки: 

– 6 грудня торік у селі Гладківка Скадовського району на вулиці Центральній російські військові викрали 33-річну місцеву Ларису Салогуб. У жінки є неповнолітній син. Її доля невідома.

Російські військові на вулиці викрали Ларису Салогуб на початку грудня 2022 року. Фото: Інформативна Херсонщина.

– Російські військові в селі Балашове Генічеського району з власного будинку викрали місцеву мешканку, 21-річну студентку Херсонського державного університету Ганну Єльцову. 

З власного будинку в селі Балашове зникла студентка Ганна Єльцова. Фото: Фейсбук Олександра Співаковського.

Росіяни б'ють по лікарнях, житлових будинках та інфраструктурі

Експерти УГСПЛ за 10 місяців війни зафіксували 1247 артилерійських обстрілів. Пошкоджено щонайменше 2974 цивільних об’єкти, серед яких: 2203 житлових будинки, 113 закладів освіти, 12 лікарень, 18 історичних пам'ятників, 56 об'єктів життєзабезпечення. 

4 грудня в Херсонському мікрорайоні Таврійський на проспекті Адмірала Сенявіна російська ракета влучила в багатоквартирний житловий будинок.

Унаслідок обстрілу 4 грудня пошкоджені кілька будинків по вулиці Сенявіна в Херсоні. Фото: Телеграм-канал "Херсон: война без фейков".

5 грудня ракетою пошкоджено будівлю Херсонського водоканалу, загинув працівник. За даними слідства, рашисти завдали удари з «Градів» по адмінбудівлі підприємства. Пошкоджені й інші житлові будинки та господарські споруди. Поблизу однієї зі шкіл від вибуху міни загинув місцевий.

В адмінбудівлю Херсонського водоканалу та житлові будинки, що розташовані поряд, 5 рудня влучили кілька ворожих снарядів. Через мінно-вибухову травму та поранення уламками загинув 43-річний працівник водоканалу. Фото: Херсонська обласна прокуратура.

Вночі 10 грудня 2022 року російські військові обстріляли об’єкт Херсонобленерго. Зайнялася пожежа на 30 квадратних метрах. Знищені три службові автомобілі, пошкоджені ангар та ще п'ять одиниць техніки. 

23 грудня 2022 року  після 16:00 з РСЗВ росіяни обстріляли обласну поліклініку по вулиці Потьомкінській у Херсоні.

"Росіяни методично знищують лікарні, медичні заклади та обладнання, роблячи місто непридатним для проживання, усуваючи можливість вчасно надавати допомогу постраждалим. Поліклініка має багато пошкоджень. Це не перший обстріл і поліклініки, і лікарні. У росіян, як і сто років тому, одна мета: перетворити Україну на пустелю, випалити все вогнем і мечем. Україна протистоїть людиноненависницькому злу, що не підбирає засобів у цій війні, не дотримується правил і традицій ведення війни, і не має наміру зупиняться", – написав у соцмережі юрист Олег Шевцов.

Частину задокументованих фактів можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, вчинені російськими окупантами.

Обласна поліклініка по вулиці Потьомкінській у Херсоні зазнала значних руйнувань унаслідок ворожих обстрілів. Фото: Фейсбук Олега Шевцова

Замість висновків

Російські навмисні та невибіркові обстріли призводять до загибелі та поранення людей, руйнування й пошкодження будівель та об’єктів інфраструктури.

Насильницьке зникнення, захоплення цивільних у полон, напади на гуманітарні вантажі, колони та волонтерів, мародерства, вбивства. На думку УГСПЛ, такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності.

Після звільнення Збройними силами правобережної частини Херсонської області та міста Херсон, російські військові постійно обстрілюють деокуповані території. Найбільша кількість руйнувань, вбивств та поранень припадає на Херсон.

На лівобережній, окупованій частині області, посилилися репресії. Перевірки стали більш масовими та жорсткими. Однак через відключення електроенергії, мобільного зв’язку та інтернету – інформації про викрадених стало менше в рази. 

У Херсоні прослідковується чітка тенденція – ураження об’єктів критичної інфраструктури. Пошкоджені приміщення Херсонського водоканалу, Херсонобленерго, Станції швидкої допомоги, хлібозаводу, кількох лікарень, зокрема пологових відділень.

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
323
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
284
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
295
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
274
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
284
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
318
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
411
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
303
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
356
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook