Екскурсії до пожежних, конопля та «п’яні протоколи»
31 — 10 — 2019
/Дніпро
1578
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Поліцейські офіцери Піщанської об’єднаної територіальної громади відзвітували за 5 місяців роботи.

Нагадаємо, проект «Поліцейський офіцер громади» - це наступний крок реформування правоохоронних органів. Перший випуск, 33 офіцери, уже працюють з кінця травня цього року в 21 об’єднаній територіальній громаді Дніпропетровській області (ця область стала пілотною, тепер досвід поширюють по всій країні).

Піщанську ОТГ Новомосковського району обслуговують Володимир Гужва, Артем Денисенко та Ігор Волобуєв.

Звітуючи односельцям, офіцери наголосили, що головне їх завдання - профілактика правопорушень, безпека середовища та безпека людей:

«До наших повноважень входить забезпечення безпеки дорожнього руху, робота з дітьми, перевірка дозвільної системи, перевірка підоблікових категорій, розгляд звернень громадян (окрім розслідувань кримінальних правопорушень).

Головними завданнями поліцейських офіцерів є надання сервісних послуг громадянам. Під час нашої підготовки окремо наголошувалося: основним критерієм ефективності роботи поліції є не кількість складених протоколів, а довіра населення, що прямо зазначено у Законі «Про національну поліцію». Тож ми з початку нашої роботи намагаємося максимально розповсюдити наші контакти задля ефективного реагування на звернення громадян та надання консультацій тим, кому вони потрібні».

Упродовж п’яти місяців офіцери забезпечили громадський порядок на всіх урочистих заходах та святах громади; проводили і проводять профілактичні бесіди з учнями, котрі не дотримуються дисципліни в школі; розповідали дітлахам у дитсадочках, як виглядають небезпечні предмети, зокрема, вибухівка та пояснювали, як поводитися, коли побачать підозрілу річ, організували малечі екскурсію до пожежної частини; постійно відвідували та відвідують сім’ї, які опинилися в складних  обставинах та родини, де є випадки домашнього насильства; «гасили» конфлікти та консультували.

Протоколи складають лише тоді, коли слова на порушника не діють, коли він не реагує ні на зауваження, ні на попередження.

Зокрема, за домашнє насильство вже складено 14 протоколів. І це - найбільше в порівнянні з іншими правопорушеннями. Також офіцери винесли два Термінових заборонних приписи. Наступне «за рейтингом» адмінпорушення - керування транспортом у стані алкогольного/наркотичного сп’яніння.   «П’яних» протоколів - 9.

Крім того, декількох мешканців громади притягнуто до відповідальності за порушення правил благоустрою, за дрібне хуліганство, за перебування на робочому місці у стані алкогольного сп’яніння, за порушення правил торгівлі та інше.

Ще офіцери «додали роботи» своїм колегам із райвідділку - слідчим та оперативникам: виявили та задокументували 33 кримінальних злочини. Тут і тілесні ушкодження, і наркотики у великій кількості, і незаконні пункти прийому  металобрухту, і розкрадання чорнозему, незаконні земельні роботи та встановлення промислових свердловин без дозвільних документів, незаконна вирубка лісу тощо. Навіть знайшли автівку, вкрадену  в місті Дніпрі в 2017 році. І «між ділом» - розглянули більш ніж 250 офіційних звернень місцевих жителів та надали їм письмові відповіді.

Повний звіт своїх правоохоронців Піщанська ОТГ розмістила на сторінці громади в Фейсбук. Під публікацією - лише схвальні відгуки: «Дякуємо за порядок», «Ви найкращі!!!», «Молодцi, хлопцi, дуже інформативно та надихає», «Гарний проект. Нарештi, є полicмени, якi дiйсно працюють з населенням, вiдгукуються на всi запити та проблеми людей. Побільше б саме таких полiсменiв, а не тих, що ми мали та чекали роками!  Бажаю офіцерам здоров’я, наснаги, витримки в усьому! Так тримати й далi!!!».

А під час дискусії у форматі «Відкритий мікрофон» за участю поліцейських офіцерів (її організувала і провела громадська організація «ЛАРП») журналістів та мешканців двох сіл громади - Піщанка і Орлівщина люди багато нарікали, що трьох офіцерів - замало. Бо громада велика (9 населених пунктів, 22 тис. мешканців), вони фізично не можуть часто навідуватися до віддалених сіл ОТГ, їх сил не вистачає на те, щоб постійно патрулювати жваві траси вечорами, наглядати за нічними дискотеками,  одночасно припиняти продаж молоді спиртного «на розлив», а потім ще й удень працювати. Щоб ситуацію контролювати, треба щонайменше ще три таких офіцери, але за нормами можуть запросити додатково лише одного.  Тому, можливо, має сенс створити своє громадське формування, щоб хтось також патрулював вулиці разом із офіцерами.

 

Крім того, висловили пропозицію надати номерам мобільних телефонів поліцейських офіцерів громад такого ж статусу, як і номери телефонів державних правоохоронних органів. Таку ініціативу запропонував мешканець Піщанки, секретар Екологічної громадської ради при Дніпропетровській ОДА, громадський екологічний інспектор В’ячеслав Горобець:

«Бо дуже часто потрібна обов’язкова реєстрація викликів та звернень по лінії«102», щоб зреагували наші поліцейські.   Тоді людина може телефонувати  на номери офіцерів громади, і це  звернення вважатиметься  зареєстрованим».

Ще інспектор зауважив керівництву ОТГ, що офіцери забезпечені незадовільно: умови роботи «бажають кращого»; крім того, пальне виділяється в дуже обмеженій кількості; а головне - у хлопців у громаді немає житла, тож вони вимушені кожного дня долати чималу кількість кілометрів з дому на роботу та навпаки.

Цікаво, що після тієї дискусії депутати громади проголосували на сесії за зміни та доповнення до «Програми забезпечення громадського порядку, громадської безпеки на території Піщанської об’єднаної територіальної громади на 2019-2021 роки»: виділили додаткові кошти на закупівлю паливно-мастильних матеріалів, на поточний ремонт пункту «Поліцейський офіцер громади», на придбання оргтехніки, меблів, а ще - на виготовлення та розміщення наочних агітаційно-профілактичних, методичних, інформаційних матеріалів на рекламних стендах у місцях масового перебування громадян та у громадському транспорті.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я»

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
314
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
390
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
299
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
340
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
425
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
372
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook