Мисливці… на правопорушників
28 — 07 — 2021
/Дніпро
1159
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

Я вже відвідував Богданівку, що на Дніпропетровщині. Тоді дізнавався, як тут запроваджується програма наставництва для підлітків.

Однак богданівцям є ще чим поділитися у питаннях взаємодії поліції, влади та громадськості у забезпеченні безпеки власної громади.

Представники Богданівського мисливського колективу. Ліворуч – Сергій Богомазов

Як у Богданівській громаді організували співпрацю з охорони громадського порядку, до якої долучаються члени товариства мисливців та рибалок.

Так, набуто цікавий досвід співпраці поліцейських із товариством мисливців та рибалок. Мені вдалося поспілкуватися з бригадиром Богданівського мисливського колективу Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР) Сергієм Богомазовим, який розповів:

– У нашій громаді до лав УТМР входить понад 100 членів, з них близько 20-ти активні помічники правоохоронців. Поліцейські з нами проводять інструктажі, діляться інформацією, зокрема, про зниклих людей. А ми їм допомагаємо.

Приміром, нещодавно бабця заблукала в лісі, і наші представники – приблизно 10 чоловік – “прочісували” всі хащі, аж до 11 години вечора, і разом із поліцейськими таки знайшли стареньку. Також, коли пропав парубок, мисливці, поліцейські офіцери громади, кінологи з поліції та з громадської організації «Антарес», військовослужбовці Збройних сил та Національної гвардії спільно його шукали та, власне, знайшли.

Неодноразово ми ловили браконьєрів, що незаконно виловлювали рибу під час нересту або ставили капкани на звірів. Після чого викликали поліцію, яка оформлювала щодо порушників адміністративні протоколи. Один-два рази на тиждень патрулюємо разом із поліцією лісові угіддя біля Богданівки. Крім того, ми фактично виконуємо функції таких собі «народних дружинників», оскільки, якщо помічаємо в громаді порушення публічного порядку, теж неодмінно викликаємо поліцію.

На запитання, чому мисливці та рибалки займаються у Богданівці непритаманній їм діяльністю, пан Сергій щиро здивувався:

– А хто ж тоді, якщо не ми? Я та мої товариші тут живемо, працюємо, виховуємо дітей. І прагнемо, аби життя в громаді було безпечним і кращим, щоб усілякі шкідники, в тому числі й у людській подобі, не шкодили ані іншім, ані природі.

Поліцейський офіцер громади Ігор Качалов повідав про співпрацю в охороні громадського порядку:


Поліцейський офіцер громади Ігор Качалов

– Задля того, аби лад був у громаді, необхідно, щою докладали зусилля всі небайдужі. Тому ми з напарником Іваном Костішиним налагодили співпрацю з УТМР, місцевою амбулаторією, центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, житлово-експлуатаційним комбінатом, з усіма школами та дитячими садками, Павлоградським відділенням кінологічного об’єднання «Антарес». Крім селищної ради та її структурних підрозділів, ми взаємодіємо з вуличними комітетами, старостами старостинських округів, депутатами місцевої ради.

Звісно, на шляху до наведення ладу, були й проблеми. Так, ПОГам довелося боротися з поширенням наркотиків опіумного ряду.

– Нам вдалося «взяти на гарячому» одного з основних постачальників цієї зарази – на прізвисько «Жираф». Після цього криміногенна ситуація в громаді значно покращилася. І за останні півроку був лише один епізод з розповсюдженням наркотичних речовин – але ми теж затримали «баригу», – зауважив пан Ігор.

На моє питання, як же поліцейські встигають і зі злочинністю боротися, і взаємодіяти з іншими структурами, і профілактикою правопорушень займатися, він пояснив:

– Розділили між собою обов’язки, в залежності від здібностей. Зрозуміло, що загально поліцейськими функціями займаємося разом. При цьому ПОГ Костішин більше працює з молоддю, питаннями протидії домашньому насильству, соціальними проєктами. У той же час я акцентую увагу на запобігання порушень правил дорожнього руху, здійснення адміністративного нагляду, співпрацю з УТМР. Ми організували такий розподіл аби встигали робити все й одразу.

Чи дійсно богданівські поліцейські офіцери громади поспівають у вирішенні всіх безпекових питань у громаді, я запитав у голови Богданівської сільської територіальної громади Олексія Грищенка. І він жваво відповів:

Наші поліцейські офіцери громади уособлюють високий професіоналізм, порядність та чесність. До 2019 року у нас був один дільничний. І, коли його викликали, він приїжджав за годину-дві, а іноді… взагалі не приїздив.

А зараз, коли надходить повідомлення, як-от: «пропав велосипед», поліцейські реагують миттєво, поширюють інформацію через всі канали, в тому числі – за допомогою різноманітних месенджерів. І вже за годину знаходять «пропажу» й того, хто її здійснив. Адже є довіра населення, яке одразу допомагає розкривати злочини. Завдяки активній діяльності поліцейських фактично було зведено нанівець наркопритони, які раніше поширювали отруту в Богданівській громаді. Відтепер людям якось стало легше дихати. Правоохоронці значну увагу приділяють і профілактиці правопорушень, з повагою ставляться до жителів громади, а ті відповідають їм взаємністю. Приміром, ті ж наші мисливці й рибалки охоче допомагають поліцейським.

Сільська рада виділила для ПОГів службові квартири, обладнала поліцейську станцію та за програмою забезпечення громадського порядку оплачує паливо для автомобілів. Але ці витрати є цілком виправданими!

О. Грищенко вручає ПОГам новий квадрокоптер

До речі, днями голова Богданівської громади Олексій Грищенко передав у розпорядження правоохоронців квадрокоптер. Як зазначив Ігор Качалов, дрони значно підсилять можливості поліції в розшуку зниклих осіб, виявлення фактів спалювання листя і сміття та пошуку незаконних посівів конопель чи маку.

P.S. Під час візиту до громади цікаво було дізнатися, що Богданівка – місцина, в якій живе чимало переселенців зі Слобожанщини, в тому числі, з Харківщини. За часів голодомору в Богданівці у 1930 році спалахнуло селянське повстання, яке більшовики жорстоко придушили.

Юрій Чумак, координатор проєкту «Шерифи для нових громад» у Харківській та Дніпропетровській областях

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
210
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
193
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
200
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
176
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
182
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
214
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
213
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
210
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
215
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook