Тепер живемо за законом
17 — 12 — 2019
/Дніпро
1630
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

На фото поліцейський офіцер Солонянської ОТГ Микола Сідий. Фото з сайту "Лица".

Поки на офіційному рівні ефект від реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади» не досліджується.

Але опитування щодо результатів роботи офіцерів наразі проводить громадська організація «Люстраційна Антикорупційна рада Придніпров’я» (ГО «ЛАРП»). 

Жителям громад, де працюють перші поліцейські нового формату, задають питання: наскільки вони почуваються у безпеці/небезпеці. Питають, чи знають, що у їхній громаді є такий офіцер, чи відоме його ім’я та прізвище, чи знають, як до нього звернутися. А ще пропонують надати рекомендації щодо поліпшення стану безпеки в громаді.

Звісно, провести таке дослідження силами однієї доволі невеликої регіональної організації одночасно по 21 громаді дуже важко. Тому виїздити в ОТГ розпочали з липня,  через місяць, відколи офіцери тільки приступили до своїх обов’язків. До Нового року загалом мають відвідати 10 громад.  А відгуки людей з часом – дуже змінюються. Чим довше працює ПОГ на території, тим більше людей його знає, тим більше жителів громади  почувають себе комфортніше.

І на шостій громаді, Солонянській, активісти ГО «ЛАРП» замість рекомендацій почули у відповідь лише схвальні відгуки:

«Опитування тут виявилося особливим, - говорить  Наталія Скрипаль, керівниця проекту ГО «ЛАРП» «Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області». – Коли  питала про побажання в сфері безпеки, то мешканці замість відповіді починали хвалити. Опитали в Широкому – поїхали в Солоне, думаємо – там офіцера не знають. Але й там знають, і теж гарно про нього відгукуються».

До речі, ця громада утворилася однією з перших у Дніпропетровській області, у серпні 2015 -го. Ініціатором став колишній голова Малозахаринської сільради  Володимир Оберемок. Він схилив до об’єднання свого колегу, голову селища міського типу Солоне (яке також - центр району) Михайла Копейку. Але між населеними пунктами не було спільної межі,  їх розділяла територія села Широке. Після перемовин жителі Широкого теж погодилися об’єднатися  з ними в одну громаду. В результаті до складу ОТГ також увійшли мешканці Василівської сільради. Загалом це 18 населених пунктів (1 смт, 16 сіл і 1 селище) та майже 15 тис. жителів. Формально мало бути 4 старостинських округи, за кількістю рад місцевих органів самоврядування. Але громада вирішила, що цього недостатньо, бо людям з віддалених невеличких сіл далеко добиратися до центрів надання адміністративних послуг. І утримувати під контролем ситуацію у віддалених населених пунктах теж складно. Тому вирішили створити 5 старостинских округів. Наразі у громаді так і є,  працює 5 старост.

За результатами виборів Михайло Копейка став головою громади, а колишній голова Малозахаринської сільради  Володимир Оберемок - старостою Широкінського округу.

Володимир Оберемок – колишній співробітник міліції. Тому не дивно, що коли розпочинався проєкт «Поліцейський офіцер громади»,  в громаді теж вирішили провести свій експеримент: «роздобути» свого ПОГ та перевірити, як він впорається. Тобто залучити його до роботи не в центрі громади, а саме в Широкому. Тим паче, що географічно це село розташоване майже в центрі громади.

У Широкому обладнали Поліцейську станцію, а обов’язки поклали на Миколу Сергійовича Сідих.  І це той самий рідкісний випадок, коли офіцером громади стала  цивільна людина, яка не мала попереднього досвіду роботи в поліції. Але мешкає на території ОТГ (в центрі громади смт. Солоне), пройшла  АТО, і  його добре знають як порядну людину. Наразі він один обслуговує 10 (із загальних 18) населених пунктів навколо Широкінського старостинського округу.

Ініціатор створення громади і участі у проєкті «Поліцейський офіцер громади»   староста Широкінського округу Володимир Оберемок розповідає:

«Свого часу я також працював в органах внутрішніх справ, ця робота мені знайома. Тому  працюємо з нашим офіцером громади в тандемі. Чим можу, тим допомагаю. Раніше, як і в інших селах, у нас  тут теж були часті крадіжки, розпивали спиртне в людних місцях, траплялися й  інші порушення. Зараз це в минулому. Спочатку були суперечки: «А чого не можна, а чого так, а ми так завжди робили, жили так, а тепер що, чому?» А Микола Сергійович: «Тепер будете жити – за законом». І вже відчувається, що наведено порядок. Наша мета  - комфортне життя в наших населених пунктах. Щоб у людей не було страху. А якщо є якась проблема, щоб вони знали, що ми можемо допомогти вирішити її. Так має бути і так  сталося».

У голови Солонянської ОТГ Михайла Копейка інші критерії оцінки якості роботи офіцера:

«Моя особиста позиція: якщо представник державних органів, чи органів місцевого самоврядування  працює на території  нашої громади і скарги від людей на нього не надходять – то я теж претензій не матиму. Це стосується всіх ланок  життя. Що стосується Широківського старостинського округу – ситуація тут мене не турбує, ця територія тепер надійна. Тепер  хочемо ще одного офіцера заводити, бо територія велика-  і Василівський старостинський округ, і Камянський».

А поліцейський офіцер громади Микола Сідий вважає, що відчує довіру до себе тоді, коли люди перестануть мовчати, стануть відкритими та відвертими.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». 

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
393
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
306
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
429
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
320
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
378
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook