«Відкритий мікрофон» з офіцерами громад
29 — 10 — 2019
/Дніпро
1814
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

На тих територіях,  де почали працювати поліцейські  офіцери громад, люди відчувають себе вже більш захищеними - стверджує Наталія Скрипаль, керівниця проекту громадської організації «ЛАРП» «Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області».

ГО «ЛАРП» - це організація «Люстраційна антикорупційна рада Придніпров`я», яку створено у вересні 2014 року на базі редакції незалежної дніпропетровської газети «Лица».

Наразі журналісти разом з експертами виїжджають у ті об’єднані територіальні громади області, де вже працюють поліцейські«нового формату», досліджують зміни, що відбуваються в сфері безпеки та довіри до правоохоронців, а головне - допомагають місцевим жителям і офіцерам налагодити більш тісну комунікацію та взаємодію.

Зокрема, організують жваву дискусію у форматі «відкритий мікрофон». Як це відбувається, можна подивитися на прикладі зустрічі в Васильківській ОТГ, де на початку літа заступили на службу громаді офіцери Євген Накрапас, Віталій Поморцев та Сергій Лобода.

Зокрема, під час дискусії голова Васильківської громади Сергій Павліченко зауважив, що є проблема співпраці населення з поліцією:

- Людина може сказати мені один-на-один, але написати вона не напише і ніколи не підпише. «Я, – каже, – тут живу. Це сусіди, а як я на сусідів, а що ж тоді?». Але поліцейський офіцер громади не може працювати «так просто» – треба задокументувати факти.

Втім, що стосується  співпраці з органами місцевого самоврядування, ніяких питань не виникає. І хоча офіцери громади підпорядковані не ОТГ, а відділенню поліції, вони раз на тиждень збираються разом із керівництвом громади на оперативну нараду, де доповідають про ситуацію, яка є на територіях.

Спеціаліст відділу у справах дітей виконавчого комітету Васильківської селищної ради Ірина Воронова:

– З офіцерами громади наша робота стала… Легшою вона не може бути, ми з такою категорією населення працюємо, там легко не може бути. А стало – результативно працювати. Нас стали серйозно сприймати всі.

Заступниця директора районного Будинку культури Надія Котій:

Якщо, наприклад, дискотека, і відбувається якась штовханина або пляшки б’ють, чи петарди, – і одразу  звідкілясь лише наші офіцери беруться – вони вирішують ситуацію.

Раніше було важче: звертаємося в міліцію, вони просять письмове звернення, а тоді кажуть: «Немає в нас працівників, щоб відправити на ваші дискотеки!». Зараз, як тільки ми звертаємося до голови ОТГ, повідомляючи про заходи, зразу з нами зв’язуються офіцер Віталій Поморцев і «Васильківська самооборона».

А під час анкетування місцеві жителі висловили наступні побажання своїм поліцейським офіцерам:

- більше часу приділяти патрулюванню території, яку обслуговують, особливо у вечірній час, а також на центральних вулицях, де пожвавлений рух автотранспортних засобів;

- бути ближче до людей і прислухатися до їхніх побажань та прохань;

- здійснювати постійний контроль за торговельними закладами в центрі с. Великоолександрівка, особливо у вечірній час (коли збирається молодь), для  заборони продажу алкогольних напоїв неповнолітнім, а також частіше з ними спілкуватися з виховною метою.

А експерти проекту відзначили, що навантаження на наявних офіцерів у декілька разів перевищує встановлені норми, на таку велику громаду рекомендується впровадити додатково ще 2-3 аналогічних посади.

Загалом ГО «ЛАРП»  запланувала відвідати до кінця року десять громад і вже в семи з них побувала. 

Наталія Скрипаль каже, що там, де вони побували, зміни вже відчуваються:

- Поліцейські офіцери громад пройшли колосальний відбір, навчання, і прийшли працювати натхненними. Це не просто слова, це видно по їх роботі, по очах - вони «палають». І анкетування показує, що багато з місцевих нічого не розуміють у реформі, але, тим не менш, уже почуваються більш захищеними і все частіше звертаються до офіцерів не лише за допомогою, але й за простою порадою. А деякі вже готові допомагати разом наводити в селах лад.

Всі фото газети «Лица».

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».  

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
322
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
284
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
294
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
274
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
284
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
317
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
411
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
303
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
355
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook