«Коли виходимо на вулиці, ми вже запобігаємо порушенням правопорядку»
17 — 07 — 2018
/Харків
1409
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

Перебуваючи у м. Краснограді Харківської області, ми дізналися про активну діяльність місцевого козацького куреня у забезпеченні громадського порядку. Тому вирішили поспілкуватися з козацькими очільниками.

Олександр Горбань, отаман «Красноградського козацького куреня»:

– У м. Краснограді колись був козацький стан, де неодноразово зупинявся легендарний отаман Сірко. А ми тут «козакуємо» вже 6 років. Займаємося патріотичним вихованням молоді, відновленням козацьких традицій. Я думаю, що пішли ми правильною дорогою.

Завзято почали працювати саме в 2014 – 2015 роках, коли загострилася соціально-політична ситуація в країні. Ми приймали участь у спільному патрулюванні з поліцією та представниками мерії. Вони подивилися, побачили позитивний настрій козаків – і незабаром запропонували нам організувати при Красноградській міській раді «козацький патруль». Ми поспілкувалися з мером і досягли такої згоди.

Командувати патрулем призначили Олега Баєва, у нас він має «посаду» начальника безпеки куреня. Рішенням Красноградської міської ради від 25 травня 2016 року «Про організацію діяльності громадського формування з охорони громадського порядку громадської організації «Красноградський козацький курінь» було офіційно створено наш патруль.

До козаків люди відносяться не так, як до поліції, адже ми не караючий орган, до нас більше довіри. Тому багато хто підтягнувся до нас. Зараз до складу нашого громадського формування з охорони громадського порядку входить 15 чоловік: 8 – з ГО «Красноградський козацький курінь» та 7 – із ГО «Захисники Вітчизни».

В організації я отаман, а Баєв – мій підлеглий, а в патрулі я ходжу як рядовий козак.

Олег Баєв, начальник служби патрулювання громадського формування з охорони громадського порядку громадської організації «Красноградський козацький курінь»:

– Ми співпрацюємо з Красноградським відділом поліції. Про нашу роботу можуть розповісти папери, що знаходяться у черговій частині, в нас там є журнал проходження інструктажів, журнали, в яких розписано час, коли заступали до патрулювання, хто виходив тощо.

Виходимо на маршрути, які погоджені з начальником відділу поліції. Також нас поліція та мерія залучають на усі масові заходи.

Ми патрулюємо в козацькому однострої, представники «Захисників Вітчизни» – у камуфляжі. У міській раді нам видали пов’язки «ЗГО» (Загін громадської охорони).

Звітуємо ми і перед поліцією, і перед мерією. Якраз нещодавно я на сесії інформував про проведену нами роботу за І півріччя 2018 року.

Після розводу у відділі поліції ми вирушаємо на маршрут, патрулюємо як у центрі, біля автовокзалу, так і в мікрорайонах. Зараз у поліції немає піших патрулів, тільки автомобільні. У випадку виявлення правопорушення викликаємо поліцію, і ті швидко приїжджають.

Раніше ми виходили у п’ятницю, суботу та неділю – «найвеселіші» дні. Так ми відпрацювали цілий рік. З нами патрулювали і депутати міської ради, і навіть сам мер. За цей рік набагато спокійніше стало в місті, покращилася криміногенна ситуація.

І, з огляду на те, що кожен має свої справи, наша діяльність проводиться на громадських засадах та не фінансується з боку міськради, вирішили відтепер здійснювати охорону громадського порядку не в такому активному режимі, а під час масових зібрань.

Так, ми забезпечували порядок на святах, футбольних матчах, велопробігу та інших заходах, що проходили у Краснограді.

Крім того, виходимо і на прохання допомогти у забезпеченні правопорядку – наприклад, поряд із автостанцією або біля місцевого музею. Було й таке, що патрулювали ліс разом із лісовою охороною – аби запобігти незаконній вирубці ялинок напередодні Нового року.

На жаль, члени нашого формування не відчули підтримки від місцевої влади у вигляді спеціальної форми, засобів зв’язку, наданого приміщення, хоча в Законі України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» в розділі VI, статті 19 про це написано.

З важливих наших здобутків: 3 рази губилися діти, і ми їх знаходили: то у натовпі під час свята, то малолітня дитина сама приїхала до центру на маршрутці без супроводу, то хлопчик не дійшов до школи… І ми повертали дітей батькам, за що нам дякували. Про це навіть писали у місцевій газеті.

А одного разу затримали крадія металу, передали його поліції, де й з’ясувалося, що той перебуває у розшуку вже 3 роки. Завдяки цьому вдалося спіймати ще 2-х його «подільників», які вже 5 років розшукувалися поліцією.

Ще один випадок: біля магазину побили чоловіка, відібрали гаманець та годинник. І люди прибігли до нас, а не до поліції. Мені вдалося знайти парубка, який зняв побиття на відеокамеру у смартфоні. Тоді вже поліція по свіжих слідах знайшла кривдника, і той повернув все награбоване потерпілому.

Олександр Горбань, отаман «Красноградського козацького куреня»:

– В принципі, ми не ставимо для себе задачею боротися зі злочинністю. Наше завдання – попереджати правопорушення. Коли виходимо на вулиці, ми тим самим вже запобігаємо потенційним порушенням правопорядку. Приміром, йдемо повз скупчення юнаків, які п’ють пиво у громадському місці, звертаємося до них з проханням припинити – і вони з розумінням ставляться.

Ще один приклад: під час масових акцій у місті стало набагато менше сміття, адже ми закликаємо громадян прибирати після себе.

І за «шерифство» ми говоримо вже 3 роки. Тому що ідея шерифів – класна! Оскільки люди обирають самі собі стражів порядку – тих, кого знають і кому довіряють. Так само і в нас, козаків: якщо отаман не матиме підтримки серед козацького кола – його не переоберуть. Шерифу дали зірку, громада визначила, скільки в нього буде помічників, виділила відповідне асигнування – і правоохоронці працюють. Немає тут нічого складного, необхідно лише одне – бажання!

От дивіться, Баєв – водій, я – каменяр, ми ніколи не служили в міліції, але забажали – і змогли. І знайшли чимало спільників.

Ми спитали про роботу козаків щодо забезпечення громадського порядку і в поліцейського, який працює з ними.

Начальник сектору превентивної діяльності Красноградського відділу поліції підполковник поліції Володимир Россоха повідав:

– Козаки є для правоохоронців першими помічниками. Вони допомагають під час здійснення охорони масових заходів, а також на виборах. Нерідко виступають в якості понятих, неодноразово сприяли в розкритті злочинів (так, нещодавно козаки затримали молодика, який віз на велосипеді вкрадені дроти «Укртелекома»). Проводять козаки і профорієнтаційну роботу серед молоді, і вже кілька «козачат» висловили бажання навчатися на поліцейських.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
376
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook