На Миколаївщині запроваджують «шерифів» від центрів зайнятості
28 — 09 — 2018
/Харків
1185
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

За часів СРСР нас привчали зневажати роль особистості в історії. Однак у цій історії саме особистість директорки Вознесенського міськрайонного центру зайнятості та її активність і наполегливість призвели до того, що в Миколаївській області підхопили ідею впровадження «шерифів» від центрів зайнятості

На Вознесенщині вирішили розбудувати «Діалог громадськості, влади та поліції задля безпеки в місті». Проект із такою назвою реалізовує благодійна організація «Фонд громади Вознесенська». Керівниця Фонду Вікторія Бальцер, дізнавшись про те, що в Чугуєві Харківської області вводили механізми «Community Policing» (організації діяльності поліції, орієнтованої на громаду), запросила до Вознесенська експерта Юрія Чумака. А він запропонував одночасно з досвідом «Community Policing» поділитися інформацією про проект «Шерифи для нових громад», який досліджує існуючі в нашій країні форми участі цивільних осіб у забезпеченні безпеки в містах і селах.

І 13 вересня 2018 року у м. Вознесенську Миколаївської області пройшов семінар-тренінг «Взаємодія поліції та громади». Під час якого Ю. Чумак розповів про різноманіття «шерифів», яких, при узагальненні, можна звести до:

- членів громадських формувань з охорони громадського порядку;

- інспекторів сільрад або ОТГ з охорони правопорядку

- інструкторів, що здійснюють роботи з інформування населення щодо запобігання порушенням громадського порядку від центрів зайнятості.

В якості ілюстрації гість презентував учасникам заходу табличку «Безпека в громадах – переваги та недоліки організаційних форм», розроблену фахівцями проекту «Шерифи для нових громад», продемонстрував трейлер документального фільму «Українські шерифи», що оповідає про роботу з профілактики правопорушень інспекторів сільради села Стара Збур’ївка Херсонської області, а також ролик про «шерифів» з села Одринка Харківської області.

Експерт звернув увагу на те, що існуючі форми громадської участі доцільно поєднувати, аби бажання громадян долучитися до забезпечення безпеки у своїх населених пунктах, поєднане із можливостями і спроможностями громад підтримувати таких активістів, а також із тісною співпрацею з поліцією давало ефективну синергію на місцевому рівні.

Зауважимо, що директорка Вознесенського міськрайонного центру зайнятості (знедавна – Вознесенської міськрайонної філії Миколаївського обласного центру зайнятості) Ірина Ларченко, довідавшись про досвід «шерифів», які працюють від центрів зайнятості, та зрозумівши, що така діяльність є корисною для громад і місцевих мешканців, вирішила започаткувати подібну практику й на Вознесенщині.

З огляду на те, що піонером у впровадженні «шерифів» від центрів зайнятості була Херсонщина, І. Ларченко розпитала своїх колег з Чаплинського районного центру зайнятості Херсонської області, взяла в них зразки відповідних документів. Також пакетом важливих паперів щодо налагодження співпраці поліції (міліції) з центрами зайнятості в даному напрямку поділився Юрій Чумак.

Потім Ірина Ларченко звернулася за підтримкою до Херсонського обласного центру зайнятості та до об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Вознесенського району. Оскільки саме обласний центр зайнятості має узгодити виділення коштів від Служби зайнятості на громадські роботи, а місцеві ради – замовити відповідний вид громадських робіт та забезпечити їх співфінансування (як правило, на принципах 50/50).

Миколаївський обласний центр зайнятості радо підтримав цю ініціативу. І до неї вже пристало кілька громад Вознесенського району.

За інформацією директорки Вознесенського ЦЗ, виявили бажання працювати з новими для себе видами громадських робіт (під умовною назвою «шерифи»):

- Прибужанівська сільська рада (ОТГ), сільський голова Олександр Тараненко (планується 1 «шериф»);

- Олександрівська селищна рада (ОТГ), селищний голова Микола Бензар (1 «шериф»);

- Новогригорівська сільська рада, сільський голова Людмила Цоня (заплановано 2 «шерифи» – для сіл Новогригорівка та Ракове).

Як розповіла нам І. Ларченко, до кінця вересня буде завершено процес оформлення документів та виділення коштів, а з жовтня 2018 року ця програма вже запрацює на Миколаївщині.

Від себе додамо: аби таку ініціативність та працьовитість виявляли й інші відповідальні особи центрів зайнятості, місцевих рад та поліції, ситуація із залученням громадян до вирішення безпекових проблем у громадах України була б набагато кращою. Оскільки, як відомо, той, хто бажає – завжди знаходить можливості.

Довідково:

Ірина Ларченко в службі зайнятості працює з 2005 року. Починала з фахівця відділу організації працевлаштування населення (прийом безробітних). У 2009 році переведена у відділ взаємодії з роботодавцями, там був напрацьований досвід роботи з укладання договорів, проведення семінарів і тренінгів. У 2013 році стала начальником цього ж відділу. 1 серпня 2014 року було підписано наказ про призначення її на посаду директора Вознесенського міськрайонного центру зайнятості.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
321
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
284
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
294
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
274
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
284
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
317
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
411
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
303
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
355
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook