«Робота поліції може бути ефективною лише за широкої підтримки з боку громадськості»
27 — 07 — 2018
/Харків
2160
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

Харківська поліція визнає, що одним із найбільш активних і дієздатних громадських формувань з охорони громадського порядку в області є Дергачівський «Корпус громадської безпеки». Нам вдалося поспілкуватися з керівником з’єднання, колишнім працівником міліції Володимиром Степаненко. Ось що він розповів про роботу очолюваних ним громадських «шерифів»:

Будь-які трансформації у суспільно-політичному житті завжди супроводжуються сплеском рівня злочинності. Так відбувалося у часи горбачовської «перебудови», у складні 90-і роки минулого століття... І після 2014 року криміналітет деінде став піднімати голову, безпекові проблеми у громадах загострилися. Тому, в липні 2015 року (тобто, рівно 3 роки тому) мною як головою Ветеранської організації працівників органів внутрішніх справ Дергачівського району «Взаємодія» було ініційовано створення об’єднання громадян, яке б допомагало поліції забезпечувати громадський порядок.

Адже раніше, працюючи в міліції, я чітко з’ясував для себе одну просту, але фундаментальну річ: робота правоохоронців може бути ефективною лише за широкої підтримки з боку громадськості.

І за сприяння керівництва Дергачівського відділу поліції та Дергачівської міської ради (остання виділила приміщення для облаштування штабу) було започатковано й у повній відповідності до діючого законодавства зареєстровано 31.12.2015 року громадське формування з охорони громадського порядку «Корпус громадської безпеки». «Кістяком» формування стали ветерани міліції. Ідею активно підтримали представники Дергачівської районної громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» та Дергачівської районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), інші небайдужі громадяни, які долучилися до участі в діяльності громадського формування.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» головною і єдиною метою «Корпусу громадської безпеки» як добровільної соціальної ініціативи громадян України, є «сприяння органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам, та органам виконавчої влади, а також посадовим особам у запобіганні та припиненні кримінальних і адміністративних правопорушень, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, а також у рятуванні людей і майна під час стихійного лиха та інших надзвичайних ситуацій».

Згідно зі Статутом, узгодженим із Дергачівським відділом поліції Головного управління Національної поліції України в Харківській області, «Корпус громадської безпеки» має право діяти в межах оперативного обслуговування Дергачівського відділу поліції, тобто – в Дергачівському та Золочівському районах Харківської області.

Наше з’єднання працює відповідно до «Плану комплексних заходів профілактики правопорушень та протидії злочинності на 2016-2020 роки за участю громадського формування з охорони громадського порядку «Корпус громадської безпеки», узгодженого 22.04.2016 року із Дергачівським відділом поліції.

«Корпус громадської безпеки» складається з 3-х основних блоків:

1) Штаб (орган управління та координації);

2) блок груп територіальних загонів, які утворюються за рішенням Штабу, дислокуються і беруть участь в охороні громадського порядку на територіях відповідних місцевих рад;

3) блок спеціалізованих груп, що створюються за потреби, для роботи в конкретній галузі правоохоронної діяльності, передбаченій ст.ст. 9 та 10 Закону «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» – для сприяння підрозділам Національної поліції у виявленні й розкритті злочинів, розшуку осіб, які їх вчинили, участі у забезпеченні безпеки дорожнього руху, боротьбі з дитячою бездоглядністю і правопорушеннями неповнолітніх, надання допомоги у боротьбі зі злочинами у сфері економіки, податкового законодавства, а також з пияцтвом, наркоманією, порушеннями правил торгівлі та у сфері благоустрою території міст, охорони природи і пам’яток історії та культури тощо.

На сьогодні у структурі формування створені:

- 1-й загін «Дергачівська народна дружина»;

- 2-й загін «Малоданилівська народна дружина»;

- 3-й загін «Черкаськолозівська народна дружина»;

- 4-й спеціалізований загін «Добровільна народна дружина Харківської державної зооветеринарної академії»;

- 5-й загін «Токарівська народна дружина»;

6-й загін «Солоницівська народна дружина»;

7-й загін «Вільшанська народна дружина»;

8-й загін «Слатинська народна дружина» (основу складають члени ГО «Дергачівський козачий полк»);

9-й «Безруківська народна дружина»;

10-й «Пересічанська народна дружина»;

- ряд спеціалізованих груп Штабу.

Після створення та відповідного документального оформлення територіального загону на адресу голів селищних та сільських рад направляється розгорнуте повідомлення про створення територіального загону як структурного підрозділу «Корпусу громадської безпеки», інформація про призначених командирів та їх заступників – начальників штабів загонів, цілі та завдання та передбачені форми взаємодії. І особисто голові формування дається доручення презентувати утворений загін на черговій сесії місцевої ради, щоб мати можливість безпосередньо проінформувати депутатів та громадськість про передбачені законом завдання формування в цілому та загону конкретно.

Однак ще поки бракує належної, як визначено Законом України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», конструктивної співпраці з боку районних органів влади, що вкрай недоречно, оскільки завдання у нас спільні – забезпечувати захист інтересів громади Дергачівського району.

«Одним із важливих завдань органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування є діяльність, спрямована на захист конституційних прав та свобод громадян, захист населення від протиправних посягань, що полягає у… координації зусиль на цьому напрямку органів влади та правоохоронних органів, широке залучення до цієї роботи громадськості та населення», – говориться у Комплексній програмі профілактики правопорушень у Дергачівському районі на 2016-2020 роки, затвердженій Дергачівською райрадою 9 лютого 2016 року.

Втім, попри те, що «Корпус громадської безпеки» звертався із пропозицією включити це громадське формування до Програми в якості одного з виконавців, депутати за це проголосувати не спромоглись (для прийняття рішення не вистачило 1 голосу).

Не дивлячись на такі обставини, підрозділи «Корпусу громадської безпеки», без зайвого галасу, беруть участь в охороні громадського порядку під час місцевих публічних заходів, забезпеченні правопорядку біля дільниць під час виборів, у санітарних профілактичних заходах, розкритті злочинів та окремих кримінологічних дослідженнях. За що члени громадського формування неодноразово заохочувались керівництвом Дергачівського відділу поліції ГУНП України в Харківській області.

Одним із кращих загонів формування є 7-й «Вільшанська народна дружина», членом якої є сам селищний голова Олексій Литвинов (а заступник голови Сергій Зуб є заступником командира загону). «Дружинники» неодноразово брали участь у розкритті злочинів, патрулюваннях, спільних із поліцією профілактичних відпрацюваннях території, а також навіть у санітарних заходах з попередження розповсюдження африканської чуми свиней. А ще, у вільний час, навели порядок біля монумента пам’яті жителів селища Вільшани, загиблих у ІІ світовій війні.

У березні-квітні 2017 року Штабом формування направлена детальна інформація-хронологія роботи «Корпусу громадської безпеки» керівництву Головного управління Національної поліції в Харківській області – для поширення інформації в підрозділах Харківщини й вивчення можливості визначення Дергачівського району базовим для практичного навчання членів аналогічних громадських формувань, ректору Харківського національного університету внутрішніх справ – для використання досвіду «Корпусу громадської безпеки» в підготовці наукових розробок фахівців ХНУВС із тематики залучення громадян до правоохоронної діяльності «police-public partnerships» (партнерство поліції та громадськості) і запровадження елементів концепції комунального поліціювання «community policing» як перспективної моделі діяльності української поліції.

Зараз «Корпус громадської безпеки» налічує 191 члена (серед них – 4 жінки), активно співпрацює з поліцією та органами місцевого самоврядування, напрацьовує сталі форми та методи діяльності, бере участь у патрулюванні вулиць тощо. Наш девіз – «Закон і порядок», і по-іншому не може бути!

Створення повноцінної мережі громадських формувань з охорони громадського порядку на всій території Харківської області та їх системна взаємодія із Національною поліцією та органами місцевого самоврядування суттєво б вплинула на оздоровлення криміногенної ситуації в регіоні – впевнений Володимир Степаненко.

На фото: Володимир Степаненко.

Довідка:

Володимир Степаненко пройшов службу в підрозділах органів внутрішніх справ – від інспектора карного розшуку до начальника райвідділу міліції. А потім працював на посадах старшого викладача кафедри оперативно-розшукової діяльності та заступника начальника факультету №6 (Кримінальна міліція) Харківського національного університету внутрішніх справ. Підполковник міліції у відставці. Неодноразово обирався депутатом Дергачівської міської та Дергачівської районної рад, Почесний громадянин міста Дергачі. Член ради Харківської обласної ветеранської організації Асоціації ветеранів МВС України. У 2017 році, за організацію громадського сприяння роботі Національної поліції України, був нагороджений відзнакою МВС України «За безпеку народу».

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
314
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
390
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
425
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
373
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook