«Шерифів» від центрів зайнятості на початку 2020 року поменшало
27 — 05 — 2020
/Харків
2319
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора


автор фото: Херсонський обласний центр зайнятості

Можливо, зменшення безробітних, які залучаються до профілактичної роботи з населенням, викликане карантинними обмеженнями.

Проєкт «Шерифи для нових громад» збирає інформацію про успішний досвід містечок та міст України у дотриманні публічної безпеки в громадах.

Як відомо, Державним центром зайнятості в деяких областях України запроваджено громадські роботи за видом «Інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку» («шерифи»).

Це окремий вид громадських робіт, який спочатку ввели на Херсонщині, а потім і в ряді інших регіонів України. До робіт запрошують безробітних місцевих жителів і залучають їх до охорони правопорядку в своєму селі або місті. Як правило, така діяльність організовується за паритетності фінансування, тобто 50% коштів виділяє місцева рада, і 50% – відповідний центр зайнятості. Офіційною мовою задіяна до таких громадських робіт особа називається «інструктор з інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку».

І проєкт «Шерифи для нових громад» докладно вивчав досвід роботи «шерифів» від Центрів зайнятості. Цей вид діяльності наші експерти відносять до однієї з 7-ми форм організації безпеки в громадах.

Тому й цього року ми вирішили дізнатися в Державного центру зайнятості та центрів зайнятості в Дніпропетровській та Харківській областях, як сьогодні працюють їхні «шерифи».

Державний центр зайнятості повідомив нам, що відтепер такий вид громадських робіт за їх класифікацією називається «Профілактична робота з населенням».

Відповідно до статті 21 Закону України «Про зайнятість населення», фінансування матеріального забезпечення та надання соціальних послуг, у тому числі на організацію громадських робіт, здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. При цьому, згідно зі статтею 8 вищевказаного Закону, кошти Фонду не включаються до складу Державного бюджету України.

Також Державний центр зайнятості люб’язно надав статистичну інформацію щодо кількості осіб, які брали участь у громадських роботах у 2018-2019 роках та у січні-квітні 2020 року, зокрема за видом «Профілактична робота з населенням» (див. таблицю).

З неї виходить, що до таких робіт у 2018 році було залучено 371 безробітного, у 2019 – 418, а за перші 4 місяці 2020 року – наразі лише 72. Географія роботи «шерифів» від центрів зайнятості у 2018 році поширювалася на Донецьку (2 особи), Миколаївську (4), Сумську (63), Харківську (65), Херсонську (237) області. У 2019 році такі «шерифи» працювали в тих же регіонах: Донецька (97), Миколаївська (2), Сумська (15), Харківська (112) та Херсонська (192). У січні-квітні 2020 року з ареалу «шерифів» від центрів зайнятості випала Сумська область, та й інші зараз не можуть похвалитися значними «показниками»: Донецька (13), Миколаївська (1), Харківська (41), Херсонська (17).

Можливо, певне зменшення безробітних, що займаються профілактичною роботою з населенням, цього року викликано карантинними заходами. Адже активне спілкування між громадянами в режимі «офлайн» було значно обмежено. Об’єктивно дослідити цю динаміку ми зможемо тільки за підсумками року.

Дніпропетровський центр зайнятості відповів нам дуже стисло: такі громадські роботи в цій області не запроваджувалися.

А з Харківщини поінформували, що, відповідно до рішень, прийнятих місцевими органами влади, у Харківській області громадські роботи за участі «шерифів» здійснювалися у Лозівському (2018–2019 роки) та Красноградському (2018 році) районах. У 2020 році вони проводяться у Лозівському районі (м. Лозова, Лозівська ОТГ).

Особи залучалися в періоди: серпень – грудень 2018 року; березень – липень 2019 року; лютий – квітень 2020 року.

За сприяння служби зайнятості в громадських роботах за вищезазначеним видом брали участь 95 безробітних осіб, з них: у 2018 році – 40, 2019 році – 38, за 4 місяці 2020 року – 17.

Як бачимо, кількісні дані щодо місцевих безробітних, які працювали «шерифами», надані Харківським обласним центром зайнятості, суттєво менші від тих, що надіслав по цьому регіону Державний центр зайнятості. Ймовірно, це пов’язане з різними підходами у статистичних підрахунках.

Отже, проєкт «Шерифи для нових громад» буде й надалі вивчати питання роботи «шерифів» від центрів зайнятості. Та одночасно інформуватиме широкий загал про можливості використання такого виду діяльності задля покращення ситуації з дотриманням публічної безпеки у невеликих громадах.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
320
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
283
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
293
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
273
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
282
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
316
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
410
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
302
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
354
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook