«Агенти «ЩИТа» або Як каховські «шерифи» злочини розкривають
16 — 09 — 2020
/Херсон
1745
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

У Каховці Херсонської області є громадське формування «ЩИТ», яке обслуговує найкриміногенніший район міста – Світлове. Патрулюють вулиці, заспокоюють бешкетників, перевіряють неблагонадійних осіб, проводять з підлітками профілактичну роботу, а якщо щось трапляється, допомагають поліції розкривати злочини.

Нарада членів громадського формування з дільничним офіцером Юрієм Новаком перед спільним рейдом по закладах торгівлі.

Зокрема, як розповіла директор Каховського центру зайнятості Оксана Радченко, нещодавно вона прийшла зранку на роботу, а камеру відеоспостереження при вході – «вирвано з м'ясом». Вона одразу зателефонувала на «102» та хлопцям із «ЩИТа».

- Поки поліція оформлювала нашу заяву, крадії з батьками та з камерою вже були у нас, - згадує пані Оксана. – Хоча, як ми потім дізналися, прилад уже встигли продати та перепродати.

На питання, як вдалося швидко знайти правопорушників та камеру, - керівник громадського формування Петро Матвієнко розсміявся:

- Дуже просто. Попросили скинути нам останній запис. Там було видно, як троє підлітків наблизилися, один із них простягнув руку й одразу після цього запис перервався. Ми - до того хлопця. Він спочатку все заперечував, та коли показали відео - зізнався, розповів, хто ще з ним був. А потім діти показали, кому продали прилад. Викликали їх батьків, ті камеру викупили й повернули на місце. Ось і все.

Голова громадського формування «ЩИТ» Петро Матвієнко.

Начальник сектору превенції Каховського відділу поліції Віталій Сенчин підтвердив, що ту крадіжку вдалося так швидко розкрити саме завдяки членам громадського формування. Більше того, поліція теж доволі часто звертається до них за допомогою:

- У нас значна ротація кадрів, співробітники відділу постійно змінюються,- пояснює Віталій Сенчин. – Люди приходять на нову для них територію, нікого з місцевих не знають, тому важко орієнтуватися: хто міг той чи інший злочин скоїти, де правопорушник може ховатися. А Петро Матвієнко зі своїми хлопцями постійно на місці, усіх жителів знають, знають, «хто чим дихає». Адже формуванню вже майже 20 років. І місцеві їм довіряють, охочіше інформацією діляться.

Поки команда проєкту «Шерифи для нових громад» розпитувала Віталія Сенчина про співпрацю з членами громадського формування, хтось зателефонував начальнику сектору превенції, - офіцер послухав співрозмовника й коротко наказав: «Так, включаємося». А потім пояснив: далекобійник повернувся додому вночі, дістав ключі з барсетки, відчинив вхідні двері і через втому сховав гаманець повз сумку. Коли це виявив, барсетку хтось уже поцупив. Чоловік звернувся до поліції з проханням допомогти її відшукати, бо там усі його документи та ключі. На відновлення потрібно багато часу, а йому скоро знову в рейс вирушати.

Одразу після цієї розмови ми повернулися до приміщення громадського формування «ЩИТ», а там постраждалий далекобійник Олексій уже тримав у руках свою барсетку! А невдовзі члени громадського формування під’їхали на двох мопедах з підлітками, які той гаманець знайшли та привласнили.

Виявилося, що крім ключів та документів там були ще декілька тисяч гривень, долари. Підлітки підібрали гаманець десь о четвертій ранку, дочекалися, коли відкриються магазини, придбали собі нові смартфони, мопеди, заправили їх бензином і поїхали кататися.

Пан Олексій зізнався, що спочатку був дуже розлюченим: якби тих зловмисників упіймав – міг не втриматися, надавав би стусанів. Та поки «щитівці» ходили за мопедами, дізнався, що в однієї дитини батька немає, мати з ранку до вечора працює, тож хлопчина «сам по собі», а в іншого - батьки зловживають алкоголем.

Тож коли підлітки повернули придбані речі та залишки грошей, просто спитав: чому одразу не повернули йому барсетку, адже там паспорт з адресою лежав? Він би їм щедро віддячив, і всі задоволені були б. А тепер - їм «тюрма світить», пляма на все життя.

Один із дітлахів зізнався: «Давно мріяв про мопед, побачив таку купу грошей і - не повірите, «дах зовсім поїхав». А інший почав вибачатися: «Дядечку, простіть нас, будь ласка. Ми все-все відпрацюємо!»

Майже півтори години керівник громадського формування «ЩИТ» Петро Матвієнко, місцевий дільничний офіцер Юрій Новак та пан Олексій радилися, як краще вчинити у цієї ситуації: оформити подію протоколами та дати хід кримінальному провадженню, викликати «на килим» батьків правопорушників, чи обмежитися профілактичною бесідою з підлітками.

Пан Олексій сумно посміхається: ніколи не мріяв про мопеди, та за одну ніч – одразу два отримав.

Врешті -решт, далекобійник розповів, що теж виріс у бідній родині, але всі свої статки сам заробив, бо впевнений: «халява до добра не доведе». І записав контакти підлітків, щоб разом з ними вирішувати, як здати назад до магазинів мопеди та телефони (аби повернути хоча б частину коштів) та надалі наглядати за поведінкою хлопчиків.

Крім того, дільничний офіцер та керівник громадського формування провели показовий прийом місцевого молодика, якому вночі заборонено відлучатися з дому через кримінальну відповідальність за вирощування коноплі:

- Бачили, що з нього виросло? Теж мрієте такими стати?...

А коли приголомшені діти пішли, стали вирішувати – до якої відповідальності притягнути тих дорослих, що сприяли підліткам у правопорушенні й тим самим наражали їх життя на небезпеку: тобто місцевого музику, що оформив купівлю мопедів на себе (адже у дітей немає ні посвідчень, ні паспортів), робітників АЗС, які заправляли мопеди пальним тощо.

Також громадське формування дуже плідно співпрацює з колективом місцевої школи №4. Як пояснив соціальний педагог Костянтин Нечитовський, дітям розповідають про їх права, про наслідки правопорушень, відвідують разом родини, які потрапили в скрутне становище.

- Я їх називаю «агенти ЩИТа», за однойменним супергероїчним серіалом Джозефа Хілла («Джосса» Уїдона), - посміхається Костянтин Нечитовський. – Вони завжди, у будь-який час, приходять на допомогу. Наприклад, територія нашого закладу не обгороджена, тож маргінальні особи часто заходять сюди ввечері, випивають, смітять, інвентар ламають. Діти та їх батьки бачать - телефонують мені (знають, що зазвичай я допізна працюю), повідомляють про «чергових візитерів». Якщо люди мене не слухають, не йдуть з території школи - телефоную Петру Матвієнку. Вони ж тут поруч, «агенти ЩИТа», - одразу прибігають і виводять тих пияків. Але найбільше досягнення, на мою думку, те, що Петру Матвієнку вдається виховувати дуже порядних та патріотичних хлопців: декілька членів «ЩИТа» пішли працювати в правоохоронні органи, деякі наразі воюють в ООС. Хоча пам’ятаю - у підлітковому віці зразковою поведінкою не вирізнялися.

Громадське формування «ЩИТ» зареєстроване у січні 2004 року. Перші роки працювали на волонтерських засадах. Потім у громаді побачили результати їх діяльності, тож десять років тому місто виділило формуванню приміщення та три велосипеди. Усе інше – меблі, прилади, - щось принесли з дому, щось придбали за власний кошт. А згодом обладнали в тій же кімнаті місце для роботи свого дільничного – бо так зручніше співпрацювати та розв'язувати різні питання. Також депутати декілька років поспіль голосували за оплату з бюджету комунальних послуг на утримання приміщення та мінімальну зарплату членам формування.

Заступниця керівника ОСББ «Круглий будинок» Ольга Біляєва та старша в під’їзді №3 будинку по вул. Панкеєвській, 128 Ірина Мицишин (зліва направо) показують Петру Матвієнку, де хулігани понівечили дитячий майданчик.

Однак у цьому році фінансування майже припинили, бо нинішній мер, за словами місцевих депутатів, попри все чомусь вважає, що це зайві витрати й таке формування місту не потрібне. Нам не вдалося взяти коментар мера з цього приводу. Але голова формування “ЩИТ” пояснює таку позицію керівника Каховки тим, що вони оштрафували його дружину за порушення правил благоустрою (поряд з її салоном в ожеледицю ніхто сніг не прибирав, піском доріжку не посипали, сміттєвої урни не було).

Втім, Петро Матвієнко не дуже засмучується ситуацією: адже мерів обирають і переобирають, а про порядок, спокій та безпеку в громаді мають турбуватися постійно.

Автор фото Павло Мамонтов

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
376
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
324
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
342
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
422
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
380
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
462
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
345
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
409
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook