Хто має право отримувати пенсію по втраті годувальника
22 — 12 — 2022
/Херсон
10262
Олена Старюк
Олена Старюк
Автор
всі статті автора

Порядок призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника прописаний у Розділі V закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Пенсію по втраті годувальника мають право отримувати непрацездатні члени сім'ї, які були на утриманні померлого, за умови, що ця людина мала страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по III групі інвалідності – від 1 до 14 років стажу (детальніше про параметри страхового стажу можна прочитати в 32 статті цього Закону). 

Незалежно від страхового стажу пенсію призначають, якщо померлий був:

  • донором органів;
  • пенсіонером; 
  • учасником Революції гідності й отримав інвалідність на Майдані – під час акцій громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року;
  • загинув унаслідок ушкоджень, отриманих під час Революції гідності.

Непрацездатні члени сім’ї зниклого безвісти, які були на його утриманні, теж мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника незалежно від тривалості страхового стажу людини.

Хто має право на пенсію

Як зазначалося вище, право на пенсію по втраті годувальника мають непрацездатні члени сім'ї, які були на утриманні померлого – на повному утриманні або отримували допомогу, яка була постійним та основним джерелом засобів до існування.

Члени сім'ї, для яких допомога померлого була постійним та основним джерелом засобів до існування, але які й самі отримували пенсію, мають право перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Батьки й чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, якщо втратили джерело засобів до існування.

Дітям пенсію призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні померлого.

Отже, на пенсію по втраті годувальника мають право діти до 18 років. А також від 18 до 23 років, які навчаються на стаціонарі. Раніше учні училищ та студенти вищих навчальних закладів мали надавати органам Пенсійному фонду довідку про навчання. Під час воєнного стану та протягом одного місяця після його завершення пенсію з втрати годувальника призначають, а виплату раніше призначеної продовжують без довідки з навчального закладу. Ці дані Пенсійний фонд отримує з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Право на пенсію на рівні з рідними мають усиновлені діти. А також пасинок чи падчерка, якщо вони не отримували аліментів від батьків.

Неповнолітні діти, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, зберігають це право в разі їх усиновлення.

Якщо годувальник проходив строкову службу в армії 

Якщо годувальником був військовослужбовець строкової служби, тоді до заяви додається документ із військової частини або військкомату. У ньому вказують дату та причину смерті. Або  – документ про визнання військовослужбовця зниклим безвісти чи оголошення його померлим. 

Якщо смерть настала після звільнення зі служби, подають свідоцтво про смерть, довідку з військкомату, де вказують дату призову, дату й підставу звільнення зі служби та висновок медичної комісії, що смерть військовослужбовця пов’язана зі службою.

Який розмір пенсії

Пенсію у зв'язку з втратою годувальника призначають у розмірі: 

  • на одного непрацездатного члена сім'ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; 
  • на двох та більше непрацездатних членів сім'ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Пенсію у зв'язку з втратою годувальника призначають на весь період, поки людина вважається непрацездатною. А членам сім'ї пенсійного віку – довічно.

Як подати заяву

Подати заяву на отримання пенсії можна особисто або через законного представника, відправити документи рекомендованим листом поштою або заповнити заяву онлайн через портал електронних послуг Пенсійного фонду та портал Дія.

Заяву про призначення пенсії особам, які працюють, подають  до Пенсійного фонду через посадову особу підприємства, установи, організації за місцем розташування підприємства. За бажанням людина може подати заяву сама за місцем проживання (реєстрації) або через свого законного представника, який діє за довіреністю.

Заяву про призначення пенсії подають за формою. 

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net  або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
393
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
304
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
429
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
320
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
377
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook