Хто з роботодавців отримає компенсацію за працевлаштування переселенців
01 — 03 — 2023
/Херсон
750
Олена Старюк
Олена Старюк
Автор
всі статті автора

Безробіття  – одна з найбільших проблем, яку доводиться вирішувати вимушеним переселенцям під час війни. Законодавством передбачено: роботодавці, які наймають внутрішньо переміщених осіб, отримують компенсацію витрат на оплату праці та навчання таких працівників.

Які є види компенсацій для роботодавців:

1) компенсація витрат на оплату праці. Сума не може перевищувати дві мінімальні заробітні плати, у 2023 році це 13 400 гривень. 

2) компенсація витрат на навчання – перепідготовку та підвищення кваліфікації переселенця.

Компенсацію надають із коштів:

● Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;

● Фонду соціального захисту інвалідів (якщо на роботу беруть особу з інвалідністю, що зареєстрована як безробітна, допомога по безробіттю їй призначена відповідно до частини другої статті 22 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття").

Роботодавець отримує компенсацію, якщо працівник:

– перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа, має відповідну довідку;

– зареєстрований у Центрі зайнятості як безробітний;

– працевлаштований за направленням Центру зайнятості.

Працівник має бути влаштований на основне місце роботи. На переселенця-сумісника компенсація не поширюється.

Якщо переселенця звільнили за угодою сторін або через скорочення штату, ліквідацію чи реорганізацію підприємства – роботодавець має повернути повну суму компенсації.

Хто не може претендувати на компенсацію:

● бюджетні установи;

● роботодавці, які мають заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску або внесків до Пенсійного фонду;

● роботодавці, визнані банкрутом або щодо яких порушено справу про банкрутство.

Також компенсації не буде, якщо людина вже влаштовувалася на роботу за цією процедурою і компенсацію за неї держава виплатила.

Умови отримання компенсації: 

– роботодавець може отримати компенсацію витрат за 6 календарних місяців. Держава відшкодовує і основну, і додаткову зарплату, а також ЄСВ, нарахований на такі виплати. Але не більше ніж 13 400 гривень за місяць.

– строковий трудовий договір із працівником має бути укладений на вдвічі більший період. Тобто компенсуватимуть витрати пів року, а гарантувати місце роботодавець повинен щонайменше рік.

– держава відшкодовує фактичні витрати на оплату праці, але не вище середнього рівня заробітної плати у регіоні за минулий місяць.

Порядок отримання компенсації: 

1. Працевлаштувати безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб за направленням Центру зайнятості на умовах строкового трудового договору.

2. Подати до Центру зайнятості заяву про компенсацію зарплатних витрат у довільній формі, а також завірені копії трудового договору та розпорядчого акта про прийняття на роботу. Ці документи треба надати протягом двох місяців із дня працевлаштування.

3. Рішення про компенсацію ухвалює Центр зайнятості. У разі позитивного рішення з ним треба укласти договір.

4. Подати Центру зайнятості відомість (згідно з додатком 1 до Постанови КМУ від 8 вересня 2015 р. № 696) для отримання компенсації – не пізніше як через п’ять робочих днів після виплати працівникові зарплати. На підставі цього документа й визначається розмір компенсації.

5. Казначейство переказує на розрахунковий рахунок роботодавця компенсацію за поданням Центру зайнятості.

Ознайомитися із Постановою Кабінету Міністрів можна за посиланням.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна:

Онлайн: за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net або чат-бот на сайті.

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
341
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
375
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook