Історія волонтерів у фронтовому Херсоні
02 — 03 — 2023
/Херсон
659
Анна Щидловська
Анна Щидловська
Автор
всі статті автора

Сергій та Настя Рибальченко – волонтери у фронтовому Херсоні. Сьогодні вони розвозять гуманітарну допомогу, не зважаючи на постійні обстріли й прильоти по житлових кварталах Херсона. Допомагають зокрема й медичним закладам міста.

Сергій та Настя в дитячій обласній лікарні.

Якщо не я, то хто

Історія волонтерства сім'ї Рибальченків починається майже з перших днів війни, відколи в Херсоні з'явилися перші біженці з прифронтових сіл.

Селяни-втікачі інколи навіть пішки діставалися до Херсона, але не мали де жити й що їсти.

Сергієві вдалося розмістити людей, серед яких були переважно жінки з дітьми, в одному з місцевих готелів, де він сам працює. Згодом готель став центром допомоги біженцям у Херсоні.

Великдень в центрі.

Дружина Сергія, Настя, на той момент працювала віддалено, але вирішила підтримати чоловіка.

- Я бачила, як для нього важливо допомагати людям. Він просто горить цим, –  розповідає Настя. 

За допомогою знайомих і просто небайдужих херсонців, які почали приносити продукти, одяг, постільну білизну, у готелі організували триразове харчування та забезпечили людей усім необхідним.

На кухні центру.

Упродовж окупації подружжя, з командою однодумців, дбали про людей, ризикуючи власною свободою. Окупанти неодноразово навідувалися до готелю, допитувалися в Сергія, навіщо він це робить – допомагає незнайомим.

Він відповідав просто: "Хтось має це робити, якщо не я, то хто?".

Склалося так, що своєрідним  рупором потреб центру став режисер херсонського драматичного театру Сергій Павлюк. Щодня на своїй сторінці у Фейсбук він публікував прохання допомогти людям і звітував, що вдалося зробити на зібрані кошти.

Закуплені продукти.

Обидва Сергії познайомилися на мітингу протесту й одразу потоваришували. Після того, як окупанти почали тиснути на Сергія Павлюка, після кількох допитів, він і сам певний час переховувався в готелі у друга.

Пізніше, домовившись з надійними перевізниками, Сергій допоміг багатодітній родині режисера та деяким співробітникам театру виїхати на підконтрольну Україні територію.

- Ми неймовірно вдячні Сергію та всім причетним, що змогли безплатно дістатися до вільної України, і за  можливість перебувати в готелі, коли через непередбачувані обставини виїзд перенесли, – розповідає помічниця режисера Ольга Щидловська.

Ольга та її мама стали свідками візиту до готелю рашистів. За розповіддю жінок, чоловіки в цивільному, деякі – у бронежилетах і зі зброєю – викликали усіх дорослих до холу й змусили писати пояснювальні, що люди тут роблять. Після чого всіх фотографували й знімали відбитки пальців, як у злочинців.

- Можна лише уявити, як перенервували Сергій із дружиною та весь персонал, – каже Ольга.

Це був перший і, на жаль, не останній візит окупантів. Не зважаючи на небезпечну цікавість із боку рашистів, у центрі не припинили приймати нових біженців і сумлінно дбали про них. 

За весь час через центр пройшло понад п'ять тисяч людей.

Маленькі біженці в центрі.

Допомога під обстрілами

Після звільнення Херсона, коли місто почали жорстко обстрілювати з лівого берега,  Сергій із Настею сконцентрувалися на допомозі херсонцям.

Сьогодні, фактично під обстрілами, вони розвозять продуктові набори й матеріали для відновлювальних робіт по найбільш небезпечних районах міста.

Наслідки обстрілів.

Журналісти Вгору взяли участь в одному такому виїзді.

- Ми допомагаємо адресно, розповідає Сергій, – дізнаємося, кому потрібна допомога завдяки сарафанному радіо. Сьогодні допомагаємо мешканцям району, де живемо самі.

За словами Сергія, у багатьох його сусідів ще до війни було дуже погане фінансове становище, а зараз вони взагалі не мають коштів. Люди, що залишилися, здебільшого пенсіонери, чиї діти виїхали за кордон або на підконтрольну територію. 

- Якби кожен узяв під контроль своїх сусідів, усе було б набагато простіше, – переконаний Сергій

Люди отримують допомогу.

Настя розповідає, що інколи їм дають списки, інколи пишуть з проханням допомогти, буває й так, що вони просто, йдучи вулицею, бачать, що людина потребує допомоги.

- Потрібно допомагати, потрібно виховувати в собі людяність, я навіть не збираюся пояснювати цю потребу, – каже Настя.

Вони з чоловіком, захищені бронежилетами, розносять продуктові набори по хатах, але, на жаль, це не гарантує їм безпеки.

Уламок снаряда и фото машини Сергія.

Люди, до яких завітали волонтери, щиро дякують і діляться наболілим, розповідають нашим журналістам, як воно жити під постійними обстрілами.

Дехто отримує гуманітарну допомогу вперше, бо страшно навіть виходити на вулицю. 

Одна жіночка зі сльозами говорить, що не виїжджає через сина, який служить у МНС. 

 - Я не можу його залишити, він у мене єдиний син.

На питання, у чому сьогодні херсонці мають найбільшу потребу, Сергій із Настею розповідають, що людям зараз дуже потрібні будівельні матеріали для відновлення пошкоджених будинків, а також кровоспинні засоби, джгути й турнікети.

Волонтери вчаться надавати першу домедичну допомогу.

У день, коли був приліт біля їхнього готелю, їм самим довелося рятувати поранених. Вони забирали людей до себе, надавали першу допомогу й перев'язували рани.  

Питаємо в Насті, що допомагає їй триматися в таких важких умовах.

- Напевно мій чоловік, – відповідає вона

А Сергій зізнається, що не може думати про евакуацію, поки в його центрі залишаються люди, яким немає куди йти.

Сергій з командою центра допомагає усувати наслідки обстрілів.

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
320
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
283
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
293
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
273
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
283
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
316
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
410
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
302
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
354
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook