Як дільничний офіцер та інспектор Раденської сільради зненацька стали «гарантами»
09 — 10 — 2020
/Херсон
1721
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Інспектор з охорони правопорядку Раденської сільради Олешківського району Херсонської області Микола Ракша та місцевий дільничний офіцер поліції Едуард Філіппов раптом майже одночасно стали отримувати з банку попередження, що у них велика заборгованість за кредитом, хоча жодної позики ніде не брали.

Інспектор з охорони правопорядку Раденської сільради Олешківського району Херсонської області, начальник місцевого опорного пункту та керівник громадського формування “Титан” Микола Олексійович Ракша

- А в банку кажуть, що видавали кредит якомусь Сергію*, а той вказав мене з дільничним його поручителями, гарантами, – з посмішкою розповідає ту детективну історію Микола Ракша. – Сергій проценти не платить, бо безробітний, тож тепер ми з Едуардом маємо за нього заборгованість гасити! Я тим банкірам пояснюю, що ми ні за кого не ручалися, а вони наполягають, - адже чоловік вказав наші особисті номери телефонів. Мовляв, як він міг їх дізнатися без нашої згоди? А що дізнаватися? Наші контакти, як то кажуть, у вільному доступі, – на дверях опорного пункту в сільраді написані!

Микола Ракша – корінний раденський житель. Після служби в армії деякий час працював водієм сільгоспхімії, сільгосптехніки. А у буремні дев’яності, коли міліція не справлялася зі злочинністю, тодішня голова сільради Олена Іванчан запропонувала Ракші стати начальником опорного пункту. За цей час міліція стала поліцією, на території змінилося вже зо два десятки дільничних офіцерів, а пан Микола всі тридцять років продовжує дбати в рідному селі про безпеку та порядок.

- Найдовше пропрацював разом із дільничним Станіславом Коротуном, років п’ятнадцять, - розповідає інспектор. – Багато чому в нього навчився. Але він вийшов на пенсію і, на жаль, уже помер. А після нього… Ото як почали хлопчики їхати молоді, - той півроку, той - місяць. Тільки начебто вивчив дільницю, а тут раз - і приходить прощатися, каже, що перекинули на іншу територію. Не розумію, для чого їх перекидають так?

Робочий день пана Ракші починається о 8 годині. Спочатку заїжджає на ринок, бо зранку майже все населення скупчується саме там. Адже місцеві живуть переважно «з землі» - виростили врожай, продали та на тому й заробили. Розмовляє про життя, про здоров’я, водночас дізнається, у кого що трапилося, яка проблема, та допомагає ті проблеми вирішити.

Місцевий житель Олег Григор’єв: Чи знаю я Миколу Ракшу? Ще б пак, він же ж наш шериф!

Потім – на «п’ятихвилинку» до секретаря і до голови сільради. Там отримує завдання – з благоустрою, щоб сміття, бур'яну коло дворів не було; відвідати з головою опікунської ради неблагонадійні родини; надати комусь адресну допомогу або розвезти призовникам повістки в армію.

- Потім іду в опорний пункт, - ділиться Микола Олексійович. – На прийом громадян. Люди приходять з різними заявами. Якщо дільничного там немає, а справа адміністративного порядку, то розбираємося на місці. Якщо кримінального, то я або виходжу на зв’язок з дільничним, або направляю людину до райвідділу поліції в Олешки. Ну, й обов’язково, це моя основна робота, - допомагаю дільничному офіцеру поліції. Якщо в мене є якась інформація, наприклад, про крадіжку, я йому доповідаю і ми працюємо.

Нинішній дільничний офіцер, старший лейтенант поліції Едуард Філіппов працює на території Раденської сільради близько двох років. Також він обслуговує ще декілька населених пунктів, зокрема, села Поди, Костогризове та Козачі Лагері.

Старший лейтенант поліції, дільничний офіцер Олешківського відділення поліції ГУНП в Херсонській області Едуард Філіппов

За словами Едуарда Філіппова, криміногенна ситуація в Раденську спокійна. Найбільші проблеми – насилля в сім’ї та дорожньо-транспортні пригоди.

З домашніми кривдниками спочатку Микола Ракша сам розбирається. А вже коли людина не дослухається, тоді долучається дільничний – складає протоколи, порушує кримінальну справу.

Інша проблема пов’язана з трасою міжнародного значення (М-14), яка пролягає через село. Рух транспорту тут дуже жвавий, часто трапляються аварії. У вересні, наприклад, загинуло декілька людей. Інспектор сільради зазвичай першим прибуває на місце події. І каже, що в більшості випадків водії не винні, бо п’яні люди вешталися по трасі вночі. Взагалі-то в селі мало хто алкоголем зловживає, однак серед заробітчан, які працюють тут на полях, різні люди бувають.

Крім того, місцеві підлітки норовлять тією трасою теж «проскочити» на скутері або на велосипеді до школи, бо так швидше, ніж сільськими вулицями. Тому Микола Ракша майже щотижня відвідує школу, нагадує про небезпеку, про правила дорожнього руху, проводить профілактичні бесіди і з батьками.

Перевірка умов життя п’яти дітей у родині, що поки перебуває в скрутному становищі.

Втім, крадіжки теж трапляються. Так, буквально напередодні нашого інтерв’ю, у місцевого жителя вранці «зникли» велосипед і мобільний телефон. Однак уже ввечері чоловікові повернули вкрадене. Едуард Філіппов пояснює, як вдалося так швидко розкрити злочин:

- Чоловік звернувся за допомогою до мого помічника, Миколи Ракші. Той одразу мені зателефонував і повідомив про кримінальну подію. Коли я під’їхав, Ракша вже з’ясував, що до цього може бути причетна родичка постраждалого, яка гостювала в нього декілька діб. Потім ми з’ясували можливі місця перебування тієї жінки та знайшли її п’яною в іншому селі Голопристанського району. Під час спілкування вона зізналася у скоєному та вказала, де можуть бути викрадені речі. Жінка продала велосипед та мобільний телефон знайомому, а отриманні гроші пропила. Ми вилучили вкрадені речі та повернули власнику.

До речі, декілька років тому Миколу Ракшу нагороджено медаллю Міністерства внутрішніх справ за пильність та затримання злочинця. Інспектор каже, що той випадок був для нього найскладнішим за весь час роботи начальником опорного пункту та добровільним помічником дільничного.

- Це вночі було, – згадує Микола Ракша. – Їду по трасі, дивлюся, іде узбіччям якийсь чоловік, не тутешній. І притримує щось таке об'ємне під курткою, згорток якийсь. Я його зупинив, кажу: покажіть мені свій паспорт. А сам на куртку його дивлюся, що ж там. Він згорток кидає і – тікати від мене по трасі. Біг за ним аж за село, за кладовище, ледве догнав. Коротше, збив з ніг. Однією рукою його тримаю, а іншою телефоную дільничному, мовляв, бігом до мене, на допомогу. Приїхали й дільничний, й опергрупа. У чоловіка кишені були повними мобілок, а в кинутому згортку - відеомагнітофон. Виявилося, він тоді у нас в Раденську будинок обікрав. Власник того будинку зранку до мене приходив, казав, що то його обікрали, дякував. Ну, а потім мені за це медаль дали.

Високо оцінюють роботу інспектора і в сільраді. Секретар виконкому Наталія Нечай каже, що такі люди дуже потрібні, і це дуже актуально в наш час:

Секретар виконкому Наталія Нечай.

- Дільничний у нас є, але один на багато сіл, тому помічники йому потрібні. Микола Ракша цілодобово на місці працює, усе населення знає, характеристики людям може надавати і завжди допомагає нашій поліції. Ну, і є дуже багато іншої роботи, наприклад, конфлікти через земельні відносини вирішує, з різними комісіями виїжджає, слідкує, щоб був порядок на вулиці. У нас різні заходи проходять, скупчення людей, - він завжди присутній. Людина дуже активна. І я вважаю, потрібно, щоб у кожній сільраді була така людина, яка забезпечує правопорядок.

На наше питання до пана Ракші, а що ж з тим Сергієм, який виставив його з дільничним гарантами повернення кредиту, Микола Олексійович розсміявся:

- Та все з ним нормально. Що з нього «взяти»? Родина багатодітна, діти ще маленькі, дружина знову в декреті. Домовилися з місцевим фермером, щоб його взяли на роботу, і тепер слідкуємо, щоб працював та розрахувався з боргами.

*Ім’я змінено

Фото Павла Мамонтова

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
209
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
192
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
198
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
175
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
180
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
212
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
211
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
209
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
213
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook