Як допомагають наближати нашу перемогу херсонські гіди-волонтери
28 — 11 — 2022
/Херсон
656
Анна Щидловська
Анна Щидловська
Автор
всі статті автора

Не тільки військові, а й цивільне населення Херсонщини боролося й бореться за Україну на своєму – громадянському фронті. Представники різних мирних професій організовували акції спротиву, ходили на мітинги, розбиралися з мародерами, партизанили та займалися волонтерством.

Разом з іншими херсонцями з перших днів війни кардинально змінив вид діяльності й колектив туристичної агенції «ХерсON». ХерсONські гіди в мирні часи проводили екскурсії в місті та по всій області, що популяризували наш край в Україні та світі. Але війна поставила перед ними інші завдання.

У лютому, доки це було можливо, хлопці розвішували українські прапори на вулицях Херсона. За розповіддю одного з волонтерів – Славка, відомого серед місцевих, як Слава Кавун, стяги вони діставали через міську раду, а додаткові матеріали й інструменти взяли зі складу агенції. Ладнати прапори та розвішувати їх по місту хлопцям доводилося під звуки сирен, які тоді ще лунали в Херсоні. В результаті, українською символікою прикрасили майже всі райони обласного центру, окрім місць, де стояла рашистська військова техніка – у центрі та на Таврійському мікрорайоні.

Крім того, заради створення джерела постійних донатів на потреби ЗСУ, винахідливі гіди на офіційному сайті агенції запровадили гарячий тур до Чорнобаївки. Оплативши його, будь-яка людина автоматично спонсорує армію.

На жаль, вже у квітні хлопці зрозуміли, що в окупації не можуть бути корисними повною мірою. Тому, попри небажання всієї команди залишати рідне місто, усе ж вирішили перебиратися на підконтрольну територію. Переважила мотивація, що на вільній землі вони зможуть зробити значно більше корисного для херсонців і для нашої армії.

З вибором міста довго вагатися не довелось. Херсонських колег запросили до себе одесити з туристичної агенції “Тудой-Сюдой”. Ще до початку війни вони теж почали волонтерити. Для цього виділили приміщення та ресурси. Відтак херсонці доєдналися до команди однодумців у Одесі.

Але, за словами Славка, їхній колектив частково розділився. Деякі колеги доєдналися до Товариства Червоного Хреста, дехто пішов до ЗСУ, а хтось виїхав за кордон і допомагав звідти.

Сьогодні гіди-волонтери привозять з-за кордону для наших військових високоякісну форму з бавовняної тканини, щоби воякам було зручно і комфортно, поповнюють медичне оснащення та укомплектовують фронтові аптечки всім необхідним для порятунку життя поранених.

В’ячеслав переконаний, що армії зараз потрібно постійно допомагати. І не варто розраховувати лише на підтримку інших країн. Тому він агітує всіх, хто як може, донатити на армію, і робити це регулярно. Адже після обстрілів не тільки руйнуються будівлі й обриваються людські життя, а іноді й знищується все зібране волонтерами – комплекти одягу, лікарські препарати та технічні засоби.

Розповідаючи про діяльність їхньої команди в Одесі, Слава Кавун запевняє, що волонтерські будні в них у жодному разі не одноманітні або ж не типові.

Іноді один день витрачається на пошук якихось деталей та виробів для кріплення, а інший – на сортування продуктів, які до Одеси пересилають наші волонтери з Польщі.

Доводилося Славкові й знімати мірки у військових для пошиття форми, при чому параметри він вимірював по кілька разів, щоби готова форма ідеально підходила, не тиснула, але й не була мішкуватою.

А якось, придбавши на барахолці півника подібного до того, що вцілів під час бомбардування Києва та був подарований Борису Джонсону, хлопці влаштували свій аукціон і зібрали на ньому 150 тис. грн. За ці кошти придбали дрон із функцією нічного бачення, який не тільки вивчає територію, а й здатен скинути «подаруночок» рашистам.

Також хлопці, які ніколи не скаржилися на відсутність почуття гумору, знімають та монтують відеоролики з різними жартами, прикольними моментами, що стали популярними в часи війни, щоби підіймати настрій і бойовий дух земляків.

«Сміятися також потрібно, – упевнено каже Славко, – Адже почуття гумору в українців ще з часів, коли запорожці писали турецькому султанові. Його в нас аж ніяк не відвоюють».

ХерсONці вже встигли побувати в рідному місті, після його звільнення, та повернулися звідти з новими планами.

“До Херсону вже прямує "Старлінк" та потужний павербанк для його живлення. Плануємо запустити ще одну точку доступу до зв'язку в центрі міста (біля нашого тимчасово зачиненого офісу)”, – нещодавно поділився на своїй сторінці Павло Білецький – один із засновників агенції.

Тим часом його брат Олексій збирає матеріали для виготовлення окопних свічок, які зараз потрібні не тільки військовим, а й мирним херсонцям, що сидять без тепла та світла.

А загалом, хлопці вважають, що війну виграють не армії, а люди.

“Ми сильні, коли маємо підтримку народу”, – говорить Слава Кавун, і ділиться мріями про те, як Херсон після перемоги очищуватиметься від усього радянського, а рідним вулицям повертатимуть історичні назви.

Фото взяті зі сторінки у Фейсбук "Туристична компанія ХерсON"

Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
391
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
374
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook