Як отримати компенсацію за зруйноване війною житло
30 — 11 — 2022
/Херсон
1071
Олена Старюк
Олена Старюк
Автор
всі статті автора

Росія ракетними ударами руйнує енергетичну інфраструктуру України, розграбовує культурну спадщину. Але ще більше – знищує житло.

Понад 2,4 мільйона українців мешкають у зруйнованих або суттєво пошкоджених будинках, за попередніми підрахунками. Точно визначити розмір збитків неможливо, поки діє воєнний стан і частина регіонів окуповані. За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого по 18 жовтня зафіксовано понад 142 тисячі пошкоджень житлових будинків. З них 88 тисяч – дуже або повністю зруйновані, пише «Економічна правда».

Пані Галина із Зеленодольська на Дніпропетровщині втратила житло 21 березня 2022 року. «Град» влучив у її трикімнатну квартиру. Галина та її мати дивом врятувалися.

«Я прийшла ночувати до мами. Їй 73 роки, у неї друга група інвалідності, майже десять років не виходить із квартири. Я мала лягати в тій кімнаті. На 30 секунд вийшла на балкон. Спершу почула характерний свист «Граду», будівля затрусилася, я впала, голову накрила руками. Почало летіти скло. Мама так і сиділа – серед уламків, у пилюці. Двері повилітали, міжкімнатна перегородка потріскалася і відійшла від стелі. Квартира взяла на себе удар. А перед тим ми зробили ремонт: натяжні стелі, кахлі», – розповіла жінка «Радіо Свобода».

Із початку російського вторгнення влада пообіцяла, що держава відновить житло.

Заяву на компенсацію можна подати під час воєнного стану та протягом року після його завершення.

Право на компенсацію матимуть:

  • власники житла;
  • люди, які вклали гроші у будівництво житла;
  • члени житлово-будівельних кооперативів;
  • спадкоємці вищезгаданих категорій.

Постраждалий має подати заяву про пошкодження чи знищення нерухомості – зробити інформаційне повідомлення:

  • на сайті Порталу Дія;
  • у мобільному застосунку «Дія»;
  • через адміністратора ЦНАПу або нотаріуса.

Цю заяву подають незалежно від місця проживання.

В інформаційному повідомленні має бути вказано:

  • прізвище, ім’я, по батькові.
  • реєстраційний номер платника податків – раніше він називався ідентифікаційним кодом. Або – серія та номер паспорта, якщо людина через релігійні переконання не має такого номера. Також це може бути унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі. Це номер із біометричних документі – ID-картки чи закордонного паспорта.
  • контактні дані: номер телефону, електронна пошта;
  • відомості про майно: якого типу нерухомість, загальна площа, адреса, форма власності. Додати
  • інформацію, якщо споруда була пам’яткою культурної спадщини;
  • відомості про кількість осіб, які жили в помешканні;
  • відомості про пошкодження або знищення – дата та орієнтовний час, опис пошкоджень, обсяги руйнувань. Фото- відеофіксація, якщо вони є.

Для юридичних осіб вказують організаційно-правову форму підприємства, найменування юридичної особи, ідентифікаційний код ЄДРПОУ.

Органи місцевого самоврядування та військово-цивільні адміністрації створюють спеціальні комісії, які обстежують житло та оцінюють руйнування. Складають акт про його пошкодження. Цей документ важливий для отримання компенсації.

Інформацію вносять до Реєстру знищеного та пошкодженого майна. У ньому фіксують всі етапи процесу — від подання заявки до її верифікації та отримання житла чи грошей. Дані цього Реєстру сумісні з іншими державними е-системами.

Протягом місяця акт обстеження комісія передає Міністерству інфраструктури. Уповноважений орган повідомляє власникові про результати обстеження – надсилає копії акту. Або надає інформацію через застосунок «Дія».

Звідки держава братиме гроші та хто їх отримає в першу чергу, поки що не зрозуміло. У Верховній Раді розглядають законопроєкт, який має унормувати це питання. У ньому передбачено три варіанти відшкодування: ремонт, гроші або нове житло.

Законопроєкт пройшов перше читання, депутати запропонували до нього більше 700 поправок.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна за телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.

Електронна адреса: FMZ_pravo@ukr.net або чат-бот на сайті.

Внутрішньо переміщені особи з Херсонської області в місті Вінниці можуть звернутися за безоплатною правовою допомогою за номерами: +38 (066) 945 65 60 (Viber. Telegram), +38 (050) 535 54 06.

Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
303
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
428
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
320
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
377
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook