Як у Баштанці підстрахувалися одразу двома законами
27 — 05 — 2019
/Херсон
3475
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Начальник Комунальної організації Баштанської міської ради «Правопорядок», начальник штабу громадського формування з охорони громадського порядку «Правопорядок» Ігор Юрієвич Болтрушко. Фото Ірини Ухваріної.

У Баштанській об'єднаній територіальній громаді є комунальна організація Баштанської міської ради «Правопорядок» та громадське формування з охорони громадського порядку, що має таку ж назву - «Правопорядок».

Як розповідає начальник комунальної організації, він же начальник штабу громадського формування Ігор Болтрушко, обидві структури створили ще до об’єднання у 2001 році. І навмисно назвали однаково. Бо завдання у них тотожне - турбота про порядок та безпеку в громаді. До того ж, всі співробітники комунальної установи є членами формування. Чисельність ГФ - 39 осіб, а в комунальній організації поки працевлаштовано 9 людей (у штаті є інспектори з охорони громадського порядку та комунального майна та інспектори з благоустрою).

Ігор Болтрушко каже, що так вони підстрахувалися одразу двома законами - про місцеве самоврядування та про громадські формування. І тепер люди мають «повноваження з обох сторін».

Частину повноважень інспекторам делеговано виконавчим комітетом міської ради. Зокрема, вони мають право складати адмінпротоколи за вісьмома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це, наприклад:

  • стаття 150 - порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, псування обладнання та об'єктів благоустрою;
  • стаття 152 - порушення правил благоустрою; 
  • стаття 154 - тримання собак і котів у місцях, де це заборонено,  вигулювання собак без повідків і намордників або в невідведених для цього місцях;
  • стаття 155 - порушення правил торгівлі громадянами, які займаються підприємницькою діяльністю;
  • стаття 156 - порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами;
  • стаття 160 - торгівля з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях.

Також комунальна організація є власністю міської ради і фінансується з міського бюджету. Наприклад, видатки на утримання ГО «Правопорядок» становили:

  • у 2016 році - 428 460 грн.;
  • у 2017 році - 558 028 грн.;
  • у 2018 році - 751 499 грн.;
  • у 2019 році заплановано 840 400 грн.

Переважно це зарплатня співробітникам і десь тисяч 20-30 на рік витрачається на пальне.

Інспектори, члени формування,  мають право носити форму, засоби для індивідуального захисту (наприклад, мають дозволи на зберігання спецпристроїв, травматичної зброї з гумовими кулями), мають додатковий соціальний захист. Як члени комунальної організації вони такого права не мають, а як члени ГФ - мають, - підкреслює Ігор Болтрушко.

Крім того, інспектори охороняють адмінприміщення; наглядають за поведінкою умовно-засуджених (іноді на обліку стоять і по п’ятдесят, і по шістдесят людей одночасно); контролюють, як виконують громадські роботи засуджені за дебош, домашнє насильство, за дрібні крадіжки та інший кримінал; ведуть особистий прийом та відпрацьовують звернення громадян щодо питань правопорядку або благоустрою; надають характеристики.

Наочний результат

І майже щоденно звітують людям про роботу на своїй сторінці в Фейсбук. Наприклад, 28 лютого камера відеоспостереження зафіксувала, як школярі трощать альтанку в дитячому містечку «Казка»:

А вже через декілька днів «Правопорядок» повідомив: за допомогою  вчителів встановлено особи дітей, з учнями та їх батьками в школі та в міській раді проведено профілактичні бесіди, і  на 9 березня силами батьків альтанка була відремонтована.

Але найболючіша тема - стихійні смітники.

- Раніше навколо міста їх утворювалося до 11, бувало й до 5 кубів. Зараз звалищ набагато менше. Але проблема ще залишається, - каже Ігор Болтрушко. -  Коли бур’ян - це легше. Навіть протоколу не складаємо. Попередили людину, прослідкували, щоб траву покосила і все. А ось зі сміттям -  важче. Ми щоденно контролюємо стан околиць міста, наші хлопці   у смітті знаходять і накладні, і копії паспортів, і квитанції - по них встановлюють порушників. Ідуть до людини додому.  Складаємо протокол і пояснюємо, що ми   притягнемо її до відповідальності. Але, якщо вона прибере сміття до засідання адміністративної комісії, то штраф буде мінімальним. Якщо ні -  максимальним. І я  скажу, що стовідсотково люди погоджуються прибрати. Всі наші протоколи результативні. За весь час тільки один чоловік спочатку опирався. Він ставив свою техніку в балці. Зробили зауваження - не прибрав. Оштрафували   по мінімуму - не прибрав. Але коли вдруге оштрафували по максимуму та ще долучили до складання протоколу поліцію, - прибрав.

Немале значення має й те, що діяльність висвітлюється та обговорюється у соцмережі - адже місто невелике, люди добре знають одне одного, тож правопорушнику «не солодко» читати про себе коментарі знайомих.

Фото взято зі сторінки «Правопорядок» у Фейсбук.

Штатний розклад та чергування

Як вже згадувалося вище, дев’ять членів ГФ  працюють на посадах інспекторів у комунальній організації міської ради, отримують мінімальну зарплату. Інші члени ГФ теж залучаються до охорони громадського порядку, але безоплатно і за потребою. Наприклад, під час виборів (бо в громаді дуже багато дільниць), на масові заходи Але постійно працюють саме інспектори.

- Щоденно, підкреслюю, щоденно, у нас працює нічна патрульна група, - докладніше розповідає начальник комунальної організації. - Це патрулювання з 21.00 до 3.00 ночі.  У нічній патрульній групі -  чотири інспектори з охорони громадського порядку та комунального майна: три патрулюють, один відпочиває. Поліція не в змозі щодня теж виділяти групу і патрулювати. До того ж, у них з кадрами зараз дуже важко. Але одного поліцейського, два - три рази на тиждень, або на вихідні,  виділяють. То ми з ним тоді співпрацюємо. А так доводиться патрулювати самим. Фізична присутність наших людей у формі в центрі міста  дисциплінує  молодь.   І п’ять днів на тиждень працює денна патрульна група. У нічній - за графіком змінності, у денній - за трудовим законодавством. До речі, в денній групі працюють інспектори з благоустрою.

До об’єднання повноваження «Правопорядку» поширювалися на Баштанку і три сільради. Тепер додалося ще дев’ять територіальних органів виконавчого комітету (старостинських округів, загалом - ще 20 сіл). Тому, як розповідає Ігор Болтрушко, на червневої сесії громади розглядатимуть питання про збільшення чисельності комунальної організації та оптимізацію охорони комунального майна.

Про що йдеться. У кожному селі є якісь адмінприміщення, які потрібно охороняти: дитсадочки,  школи, клуби чи будинки культури. У школах зараз працюють по три охоронці, у дитсадочках - по різному - десь один охоронець (а це порушення трудового законодавства), а десь зовсім нікого немає. Деякі клуби чи будинки культури -  на сигналізації, інші - ні. Відповідає за школи і дитсадки - відділ освіти. А клуби - це вже відділ культури. Тобто - різні розпорядники коштів. Тому в громаді планують  скоротити отих всіх охоронців, і додати у штат комунальної організації «Правопорядок» ще 28  одиниць.

- З дев’яти наших старостинських округів ми два не беремо до уваги, - пояснює Ігор Болтрушко. - Там великі села, адмінприміщення розташовані дуже далеко одне від одного, тож охоронці працюватимуть як і раніше. А сім сіл - до оптимізації підходять. Там планується знайти по 4 особи  і прийняти їх на роботу в «Правопорядок». Можливо, це будуть навіть ті ж охоронці, які там зараз працюють, можливо - інші. Це повинні бути   порядні та авторитетні люди. В селах з кадрами тяжко, але питання все одно будемо вирішувати. На одне село планується троє людей взяти як інспекторів з охорони комунального майна та громадського порядку. Але вони будуть охороняти не один садочок, клуб чи школу, а всі адмінприміщення, бо вони розташовані поряд. Тобто, базуватися будуть десь у одному місці, але регулярно проводити обходи.  І ще одну людину дамо на допомогу старості. Вона буде інспектором з благоустрою. Як у Баштанці. Виконком також уповноважить її складати протоколи. І якщо у когось з нічних інспекторів буде відпустка, то та людина «біля старости» буде його заміняти. Всіх цих людей ми маємо потім перевірити у райвідділі поліції на  судимість, з ними проведуть спеціальну підготовку у райвідділі, - щоб ми змогли також прийняти їх до громадського формування.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
391
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
374
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook