Як живуть звільнені херсонські села
26 — 12 — 2022
/Херсон
926
Анна Щидловська
Анна Щидловська
Автор
всі статті автора

Якщо проїхати кілометрів зо 20 від Херсону, а то й менше, потрапляєш до зовсім іншого світу. 

Більшість селян, які потерпають від ворожих обстрілів, змушені жити в темряві та невизначеності – без води, без грошей, без ліків, доїдаючи останній харч.

Всі фото з архіву Дар'ївської громади.

У селі Дар'ївка 23 листопада люди кілька годин простояли біля зачиненої сільради. Селяни обурювалися, адже їх напередодні запросили на зустріч із головою громади Іваном Коренем, який був відсутній з квітня.

Насамперед людей цікавило, коли з'являться електрика та водопостачання, і коли ж, нарешті, почнуть роздавати гуманітарну допомогу.

- Я ще жодного разу не бачила тої гуманітарки! – емоційно каже місцева жителька Галина.

До розмови долучається ще одна жінка.

- Я теж не отримувала, чула, хтось отримав, та це одиниці. Знайома розповідала, що приїжджала якась машина, водій швиденько пороздавав пакунки тим, хто був у той час на вулиці, і поїхав далі. А ми сидимо доїдаємо останні запаси. Магазини хоч і працюють по кілька годин на день, а за що купуватимеш? Грошей немає.

Голова сільради, який усе ж таки з'явився в селі посеред дня, сповіщає: із Житомира приїхала фура з гуманітарною допомогою. Понад 900 продуктових наборів, які треба розділити між усіма селами Дар'ївської територіальної громади. Але це крапля в морі. Отримати допомогу зможуть не всі. Розподілятимуть її між тими, хто має найбільшу потребу. Та місцеві мешканці мають великі сумніви, що розподіл відбуватиметься чесно.

По питну воду дар'ївчани не ходять до річки, у селі є невеликий колодязь. Воду з річки використовують лише для технічних потреб. Дехто має власні свердловини, але без електрики помпи не працюють. Можна сказати, трохи пощастило тим, у кого у дворі є  резервуар для води, і його встигли наповнити. Адже селянам вода потрібна ще й для худоби. Десяткові курей чи качок потрібно на день відро води.

Можна було б хоч на годинку вмикати помпи, якби в селі був потужний генератор, адже село велике. Але його громада не має. А слабенькі генератори в селі є лише в кількох магазинах, які працюють по кілька годин.

На відміну від Дар'ївки, де вцілів газогін, сусідня Федорівка залишилася не тільки без води й світла, а й без блакитного палива. Хтось користується скрапленим газом, а хтось змушений готувати їжу на вогнищі.

Черга за гуманітарною допомогою.

Гуманітарну допомогу, за розповіддю місцевої мешканки Ірини, теж мало хто зміг отримати, щоправда, людям роздавали медикаменти.

У селищі Молодіжному ситуація з гуманітаркою трохи краща ніж у Дар'ївці та Федорівці. Селище невелике, люди здебільшого встигають сповістити одне одного, коли волонтери щось привозять. Але продукти роздають хаотично, привезеного вистачає не на всіх.

За словами місцевих мешканців, часто буває так – хто що схопив, те і їстиме. Кому  крупа дісталася, а кому – сало з тушкованкою.

З приємного – нещодавно запускали генератор і вмикали водогін. Тож люди змогли, принаймні, запастися водою.

Та попри всі труднощі випробування та біди, життя повертається в зруйновані села.

Навіть проїжджаючи повз розбомблене Посад-Покровське, можна побачити поодинокі постаті, білизну, що сушиться на дроті біля майже повністю зруйнованої хатини, кволі дими над оселями.

Люди в селах скрізь потребують допомоги. Вони сподіваються, що в кожному селі чи селищі визначать місця, де могли б постійно отримувати найнеобхідніші речі, продукти та ліки, мали змогу набрати питної води, зарядити телефони. Щоби вони більше ніколи не почувалися кинутими напризволяще, як було в темні часи окупації. І дуже сподіваються, що влада, яка потроху починає відновлюватися в області, швидко реагуватиме на їхні запити.

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
320
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
283
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
293
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
273
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
282
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
316
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
410
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
302
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
353
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook