Між «Диким Сходом» та цивілізованим Заходом
22 — 03 — 2019
/Херсон
2708
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Керівниця проекту «Шерифи для нових громад» Наталя Бімбірайте: «Це не ми придумали назву «шерифи». Ще колишній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у 2015 році публічно обіцяв, що «у кожному селі буде свій шериф». І на це з державного бюджету виділялося десь 145 мільйонів гривень, але де вони? І ми зовсім не претендуємо на таку назву, - нехай хоч як цих людей назвуть, але головне, щоб вони могли працювати в правовому полі, не вишукуючи «шпаринки» між законами». Всі фото Дмитра Багненка.

В результаті реформ, котрі відбуваються в країні завдяки процесу євроінтеграції, чи не щодня змінюються законодавчі норми, процедури, вводяться інновації, за якими зазвичай не тільки пересічні громадяни не встигають слідкувати, а й навіть експерти у своїх сферах, юридично обізнані фахівці.

Зокрема, як ми вже писали, в результаті реформи правоохоронних органів кількість дільничних офіцерів ще скоротилася, хоча їх й до цього не вистачало, щоб якісно займатися профілактикою правопорушень.

Проте в результаті децентралізації органи місцевого самоврядування отримали нові повноваження і значний фінансовий ресурс, особливо ті, хто увійшов в об’єднані територіальні громади. За спостереженнями команди проекту «Шерифи для нових громад», перш за все, на що спрямовуються кошти новостворених ОТГ - привести до ладу зовнішній вигляд селищ, та відремонтувати те, що майже зруйнувалося: дитсадки, школи, водогони, дороги, вуличне освітлення тощо. Але після цього настає черга чи не найважливішого питання - як допомогти правоохоронцям, як, нарешті, налагодити спокій у своїх селах, «позбавитися» місцевих й заїжджих правопорушників та злочинців ?

Як це робити цивільним людям, котрі готові працювати задля безпеки односельців, єдиного державного «зразка» не існує. Тож кожна громада вигадує те, що вважає доцільним. Під час дослідження в трьох областях (Херсонської, Харківської та Полтавської) команда проекту знайшла що найменше 7 різних форм організації правопорядку силами місцевих мешканців. Та незалежно від форми, результати - вражаючи, кількість правопорушень знижується в рази.

Також, одним з успішних досягнень держави стало створення Центрів та Бюро з надання безоплатної правової допомоги, де працюють висококласні юристи та адвокати, які допомагають незахищеним верствам населення добитися справедливості, поновлення своїх порушених прав.

Але склалася парадоксальна ситуація: між різними структурами, які опікуються питаннями безпеки та захисту прав громадян - дуже рідко зустрічається тісна співпраця. Адже за консультацією до безоплатних державних юристів та допомогу адвокатів самостійно звертаються переважно містяни та мешканці райцентрів, бо більше знають про їх «існування». А селяни звертаються найчастіше вже тоді, коли потрапили в «шестерінки правосуддя» - або по рекомендації поліції, або їм призначають захисника за ухвалою суду. Хоча саме селяни складають «основну масу» незахищених верств населення.

І далеко не всі представники державних установ знають про існування сільських «шерифів», а «шерифи» - про те, чим можуть допомогти їм та їх односельцям експерти з права, і де їх знайти. Тобто, у цьому напрямку Україні ще дуже далеко до цивілізованих держав західної Європи, ситуація у нас поки більше схожа, в деякому сенсі, не на правовий, а на «дикий Схід».

Саме тому команда проекту розпочала серію семінарів «Успішні практики безпеки». І перший з них провели для представників Центрів та Бюро з надання безоплатної правової допомоги на Херсонщині*.

Під час заходу команда проекту не тільки розповіла про результати дослідження, а й також, вперше на Херсонщині, презентувала збірку «Успішні практики безпеки. Український масштаб», інші друковані тематичні видання, та інтерактивну платформу, сайт «Шерифи для нових громад».

Координаторка проекту «Шерифи для нових громад» Ілона Коротіцина: «Навігація по сайту - дуже зручна. Ви не тільки можете прочитати, подивитися документальні сюжети про те, як люди в наших селах та невеличких містах піклуються про свою безпеку; дізнатися, як це відбувається в інших країнах; звантажити потрібні документи чи видання; а й самі додати інформацію про вашого «шерифа».

Редакторка по Херсонській області проекту «Шерифи для нових громад» Ірина Ухваріна пояснює, чим відрізняються Поліцейські станції від відділку поліції.

Юристка проекту «Шерифи для нових громад» Олена Старюк: «А тепер, «пограймося»…»

* Захід організовано Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір» в партнерстві з Регіональним центром з надання безоплатної правової допомоги у Херсонській області в рамках проекту «Шерифи для нових громад». Проект реалізується за фінансової підтримки Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
391
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
374
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook