На Херсонщині відкрито першу поліцейську станцію півдня України
28 — 04 — 2018
/Херсон
3611
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Всі фото Ірини Ухваріної

Перша постійна поліцейська станція на півдні України запрацювала минулого четверга, 26 квітня, в Зеленопідській об’єднаній громаді Каховського району. До цього часу на Херсонщині аналогічні заклади були тільки тимчасовими, працювали на морських узбережжях під час курортного сезону.

За словами начальника Каховського відділення поліції Андрія Третяка, раніше, до реформування правоохоронних органів, за схожим принципом працювали дільничні пункти охорони громадського порядку. Проте є доволі значні відмінності. Поліцейська станція об’єднує роботу і дільничного офіцера, і помічників дільничного, і громадських формувань, і груп швидкого реагування, і ювенальної превентивної поліції, і кримінальної поліції, і співпрацю з місцевою службою надзвичайних ситуацій. Також станція відкрита для спілкування, для консультацій, для правової допомоги. І якщо комусь треба приміщення для таких потреб, то його теж готові надати безкоштовно.  Це - як маленький центр в селі надання адмінпослуг з питань правозахисту та безпеці.

Створення поліцейських станцій передбачено Законом «Про національну поліцію», що прийнятий ще у 2015 році.  Але в Україні досі їх практично немає, зокрема, на Півдні зараз відкрита перша. Як пояснює Андрій Третяк, головне в цьому процесі - згода громади. Бо значна частка фінансових витрат лягає саме на місцеві бюджети:

- Ми намагаємося створити поліцейські станції в усіх об’єднаних  громадах району. Однак там, де люди не зацікавлені, - це дуже важко. Однією з перших на наші пропозиції погодилася Тавричанська ОТГ. Та вони начебто «за», але досі «розмірковують», переговори з ними ще продовжуємо. Тож я дуже вдячний голові Зеленопідської об’єднаної громади Галині  Лобунько: коли я запропонував створити станцію,  вона  погодилася, а ми разом розробили план, як цього досягнути і, як бачите,  вже цього досягли. Хоча робити щось вперше завжди важко. Спочатку навіть був страх: як же все виконати правильно. А зараз на «підході» ще одна поліцейська станція, робимо її разом з Роздольненською громадою. Вже ремонтні роботи в приміщенні йдуть, договори на оренду підписали.  Думаю, що через два-три тижні  відкриємо.

Під час урочистого відкриття станції в Зеленопідській ОТГ виконуючий обов’язки начальника обласного Управління превентивної діяльності Віталій Валяєв за дорученням керівництва Нацполіції Херсонщини вручив Подяку голові громади Галині Лобунько і підкреслив значимість події:

-  Це дає нам змогу швидко реагувати на повідомлення громадян, які проживають в громаді. А також дає можливість місцевім мешканцям не їхати в Каховський відділ поліції, а отримати допомогу тут, у своєї громаді.

До складу Зеленопідської  ОТГ входить дев’ять сіл: Зелений Під, Калинівка, Петропавлівка, Подівка, Просторе, Зелена Рубанівка, Архангельская Слобода, Дмитрівка, Діброва. Офіційно тут 3 554 мешканців. При цьому 1055 з них - діти, 847 - люди похилого віку, тобто «за 60». Та майже з півсотні селян вже давно поїхали   на заробітки і поки не повернулись. Тобто, «реальних» активних, працездатних дорослих жителів ще менше. Проте криміногенна ситуація неспокійна.

- Знаєте, п’ять років тому у нас, на території нашого села, вбили лікаря, і цей злочин  не розкритий, - каже Галина Лобунько. - Це всіх турбує. Ми   відчуваємо, що теж в цьому винні й хочемо, щоб такого не повторювалося.

А в минулому році крім крадіжок  був ще й розбійний напад. Начальник Каховського відділення поліції розповів, що тоді весною в Зеленій Рубанівці вночі напали на підприємця, зв’язали, забрали гроші. Цей розбійний напад розкрито, але декілька крадіжок ще ні. Крадуть все, що «погано лежить»: на дворі, на вулиці, у осіб похилого віку - продукти харчування, одяг, свійську птицю. І кожного разу, коли щось трапляється, співробітникам поліції доводиться «мотатися» із Каховки в громаду і назад. Тепер буде працювати набагато зручніше. В будівлі поліцейської станції вже є інтернет, найближчим часом можна буде скористатися спеціальними інформаційними базами, зокрема, «АРМОР» (це інформаційно-пошукова система МВС - Автоматизоване Робоче Місце Оперативника), іншими спеціальними базами. Тут можна зупинитися і опитати людей в зручному приміщенні, оформити необхідні документи.

У приміщенні Зеленопідської станції передбачені просторі і зручні кабінети не тільки для дільничного, але й для його помічників, а також - для візитів ювенальної превентивної поліції, для представників кримінальної поліції, для груп швидкого реагування, для членів громадських формувань. Є кімната для консультацій та інших правозахисних заходів. Однак до «повноцінного» відкриття установи ще дуже багато роботи.

Планується, що співробітники ювенальної та кримінальної поліції будуть приїжджати з райцентру і приймати місцевих громадян щонайменше раз на тиждень, адже район великий і завдань багато.

Однак дільничний, його помічники, керівництво громадських формувань і члени Групи швидкого реагування мають тут працювати постійно. Проте зараз «в наявності» є тільки один дільничний. Своєї групи швидкого реагування в Зеленому Поді ще немає,  це поки тільки мрія голови громади разом з керівником районної поліції. У районі є тільки два автомобілі для Групи швидкого реагування, тому говорити про їх постійні візити в села громади зарано. Хоча Андрій Третяк каже, що вони тепер все одно будуть відвідувати Зелений Під частіше, адже на базі станції для них буде своєрідна «точка відстою»: є де зупинитись, є де перевірити відомості, написати рапорти.

Немає в ОТГ і громадських формувань. Поліція тільки почала підбирати серед місцевих мешканців кадри для майбутніх членів об’єднання.

А що стосується помічників дільничних, то, як ми вже розповідали, під час реформи правоохоронних органів з’явилася законодавча прогалина:  їх «існування», співпраця членів громади (без членства в будь-якої організації) з поліцією по охороні правопорядку законодавством поки ще не прописана.

Андрій Третяк говорить, що в Каховці вони практикують залучення в якості помічників своїх колег, за рахунок особистого часу:

- Співробітники нашого райвідділу поліції - сержанти, офіцери - після роботи, з 17 до 23 години, виходять і патрулюють місто, надають допомогу на місцях дільничним офіцерам. У нас щовечора є два-три таких патрулі. Згодом плануємо створити такі патрулі разом з членами громадських формувань. Також будемо залучати до охорони громадського порядку співробітників служби з надзвичайних ситуацій. Адже закон про охорону громадського порядку передбачає участь і МНС.

Співпрацює райвідділення поліції й з Центром зайнятості за програмою «Шерифи». Але зараз більше уваги приділяється іншому напрямку громадських робіт, екологічному - зберегти природу від браконьєрів, захистити ліси від незаконної вирубки.

Проте перший крок, наважчий, для забезпечення правопорядку в селах Зеленопідській ОТГ зроблено. Є велике бажання громади захистити свій спокій, є дуже велике сподівання на плідну співпрацю з поліцією. І керівництво районного відділення привселюдно пообіцяло прикласти максимум зусиль, щоб ці очікування виправдались. 

Ця інформація стала відома під час прес-туру «Каховські степи: третє дихання?», організованому Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
342
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
376
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook