Поліцейські станції Херсонщини: кадрів не вистачає
04 — 07 — 2019
/Херсон
1780
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Начальник поліцейської станції в Лазурному Артур Ярмоленко (2018 рік). Фото Ірини Ухваріної.

На Херсонщині вже працюють 7 постійних поліцейських станцій та дві тимчасові. Але для ефективної роботи не вистачає, перш за все, кадрів.

Постійно діють поліцейські станції в Зеленопідській та Роздольненській об’єднаних територіальних громадах Каховського району, у Великокопанівській та Новомаячанській ОТГ Олешківського району, у м. Таврійськ Новокаховської міської ради, в смт. Лазурне Скадовського району та у с. Залізний Порт Голопристанського району.

Тимчасові поліцейські станції відкрито на період курортного сезону у с. Хорли Каланчацького та на Арабатській стрілці Генічеського районів.

Як пояснив заступник начальника відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Херсонській області Андрій Хурса, зараз найефективніше працюють в смт. Лазурне та в с. Залізний Порт. Взимку там переважно перебував лише дільничний офіцер поліції, адже тримати постійно велику кількість правоохоронців у цих населених пунктах немає сенсу, бо і мешканців, і правопорушень не настільки багато. Але на час курортного сезону станцію посилено групами швидкого реагування (або групи реагування патрульної поліції) та іншими співробітниками служби, у тому числі з інших регіонів країни, які чергують цілодобово.

Кабінети чекають на людей

Однак умови для розміщення груп реагування мають всі поліцейські станції. Щоб вони базувалися саме у цих населених пунктах, а не в райцентрі, за декілька десятків кілометрів (або навіть за сотню км) від громади. І коли в ОТГ відкривали станції, то місцеві розраховували на присутність не лише дільничного офіцера. А й щоб мобільна група поліції теж постійно була поруч і швидко приїздила на місце злочину або ДТП.

Але, на сьогоднішній час мобільні групи постійно базуються ще й на території станцій в м. Таврійськ та Великокопанівській ОТГ.

В Зеленопідську, Роздольненську та Новомаячанську громади їздять з райцентру. Причина - нестача тих самих груп. Зокрема, при Каховському відділу поліції їх всього дві, а район дуже великий: понад 35 705 тис. населення на площі 1451 км². Втім, в Олешківському районі теж лише дві, але керівництво райвідділу вирішило, що ефективніше буде, якщо одна група буде постійно дислокуватися в Олешках, а інша - саме на базі Великокопанівської ПС.

Та попри нестачу поліцейських кадрів відкрити свої постійні ПС хочуть й інші села. Зокрема, «на підході» до вирішення цього питання райцентр Нововоронцовка та Громівка Новотроїцького району.

Адже люди мріють про спокій та безпеку в своїх громадах і шукають для того будь які можливості. У Зеленопідській ОТГ, наприклад, встановили дві камери відеоспостереження на в’їзді/виїзді. А також, нарешті, створили (не вистачало людей, щоб було не менше 10 осіб) та у січні цього року офіційно зареєстрували своє громадське формування «Кобра», яке допомагає поліції. Також планують встановити камери відеоспостереження в Лазурному, адже взимку на все село залишається лише один дільничний.

Спільна відповідальність

Першу постійну поліцейську станцію в Україні відкрили 3 березня 2016 року в Золотопотіцькій селищній об’єднаній територіальній громаді Тернопільської області. Це був спільний пілотний проект органів місцевого самоврядування та Міністерства внутрішніх справ. Громада забезпечує правоохоронців приміщенням, Інтернетом ( щоб поліцейські могли користуватися спеціальними базами, наприклад - розшуковими), необхідним обладнанням та витратними матеріалами. А МВС наповнює ПС своїми професіоналами та виплачує їм зарплатню.

У 2017 році цей досвід став поширюватися на всю країну. Згідно з інструкцією МВС (наказ 28.07.2017 № 650):

- поліцейська станція - службове приміщення, що надається ДОП (дільничному офіцерові поліції) для виконання покладених на нього завдань із забезпечення правопорядку в межах поліцейської дільниці;

- поліцейська дільниця - територія, що обслуговується ДОП, із чисельністю населення, що не перевищує 6 тис. осіб у сільській місцевості та 7 тис. осіб - у містах.

При розгляді питання про виділення службового приміщення під поліцейську станцію враховується можливість розміщення в ньому для спільної роботи ДОП, його помічника, працівників ГРПП (групи реагування патрульної поліції) та представників громадськості, забезпечення належними умовами для виконання покладених на них завдань.

Перша постійна ПС на Херсонщині запрацювала в Зеленопідської об’єднаній територіальній громаді 26 квітня 2018 року. Вона стала першою не тільки в області, а й на всьому півдні країни.

Задля безпеки відпочивальників

Втім, з 2016 року на Херсонщині почали працювати тимчасові ПС. Їх відкривали на узбережжях Чорного та Азовського морів під час літнього курортного сезону. Адже після анексії Криму, після того, як російський десант покинув Арабатську стрілку і було встановлено охорону межі між окупованим півостровом та материковою частиною України, кількість відпочивальників у приморських районах області почала зростати у геометричної прогресії. А відпочивати приїжджають не лише законослухняні громадяни.

Спочатку відкрили три тимчасові поліцейські станції: на території Арабатської стрілки (Генічеський район), в с. Залізний Порт (Голопристанський район) і с. Хорли (Каланчацький район). Тоді громадський порядок узбережжях охороняли цілодобово не лише місцеві дільничні, а й поліцейські, відряджені з інших відділів і відділень області, роти поліції особливого призначення, роти патрульної служби поліції особливого призначення «Херсон» та спеціально створені велопатрулі.

Така практика виявилася зручною та ефективною. По-перше, курортникам стало значно простіше звертатися до правоохоронців за допомогою, а поліції не треба було витрачати час та пальне, на дорогу з райцентру до на місця пригоди, адже вони вже були поруч.

Тож у 2017 році тимчасових поліцейських станцій побільшало, відкрили аналогічну установу в смт. Лазурне (Скадовський район). Для забезпечення правопорядку та оперативного реагування відрядили понад 150 поліцейських, 48 з них теж приїхали з інших областей України - з управлінь патрульної поліції Сум, Ужгорода, Мукачева, Дніпра, Івано-Франківська, Чернівців та Чернігова.

Торік ці чотири станції також запрацювали з початку літа, але з курортним навантаженням поліція Херсонщини справлялася «своїми силами», тобто чергували на узбережжях відряджені співробітники міських та районних підрозділів поліції. Щоправда, ще їм допомагала патрульна поліція Криму і міста Севастополя, яка запрацювала в області з 15 травня 2018 року. Адже загін теж мав патрулювати поблизу окупованого півострова, в тому числі й в Каланчацькому районі, і на Арабатській стрілці в Генічеському.

Найчисленнішою була станція в Залізному Порту, туди на охорону правопорядку відрядили 40 поліцейських, найменша за кількостю - в с. Хорли - 5 правоохоронців разом з дільничним офіцером поліції.

Життя стає спокійнішим

Після закінчення курортного сезону-2018 дві тимчасові ПС (в смт. Лазурне та у с. Залізний Порт) не закрилися, а подовжили роботу, тобто стали постійними.

Крім того, у липні 2018 року постійну поліцейську станцію відкрили в Роздольненській об’єднаній територіальній громаді Каховського району. Вона обслуговуватиме не лише 3,5 тисячі населення трьох сіл ОТГ, а ще чотири сусідніх села району з населенням 5 тисяч осіб. У приміщенні поліцейської станції є два робочих кабінети для дільничного офіцера поліції та інспекторів групи реагування патрульної поліції, є кімната для відпочинку. Кабінети оснащені необхідною оргтехнікою, є доступ до Інтернету. У підтриманні правопорядку поліцейським допомагають 25 членів роздольненського громадського формування «Варта».

Сьогодні на Херсонщині також вже працюють дві постійні поліцейські станції в Олешківському районі (Великокопанівська та Новомаячанська ОТГ) та у м. Таврійськ Новокаховської міської ради.

На приморських поліцейських станціях загалом працює 22 автопатрулі, крім відряджених співробітників відділків та відділень поліції Херсонщини, залучені співробітники спецпідрозділу поліції з Дніпровської області. Щодобово чергує близько 150 правоохоронців.

Адже у цьому році Херсонщина очікує щонайменше 4 мільйони курортників.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
336
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
292
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
312
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
388
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
297
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
338
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
423
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
317
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
370
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook