Село Високе влітку не спить
29 — 07 — 2021
/Херсон
1916
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Вже два роки поспіль у селі Високе Херсонської області місцеві чоловіки щоночі чергують по двоє, щоб земляки могли спокійно відпочивати.

Фото Ірини Ухваріної

Влітку вулиці села майже пусті, хіба що діти влаштують “пікнік на узбіччі”. А все працездатне населення - на сільгоспроботах.

Про це команді проєкту «Шерифи для нових громад» розповіла директорка місцевої школи Наталя Кур’ян*. Започаткували ініціативу після приголомшливої події, яка налякала всіх жителів села.

– У нас живе Герой СРСР, - ділиться подробицями пані Наталя. – Між собою, знаєте, як це в селі буває, люди казали, що у нього має бути дуже гарна пенсія. І мабуть, хтось повірив тим чуткам. Якось вночі до чоловіка вдерлися невідомі у масках й вимагали віддати заощадження. Все це було дуже страшно. Його з дружиною зв’язали, катували – різали, праскою пекли... Він та жінка дивом вижили. А з нападників нікого так і не знайшли. Після того доросле адекватне населення – чоловіки, кожну ніч по двох чергують на вулицях. Просто так між собою домовилися…

Село Високе можна назвати глибинкою Бериславського району Херсонської області, адже розташоване на відстані від магістральних шосейних доріг та за 5 км від найближчої приміської залізничної станції Матросівка. Загалом проживає тут трохи більш як 1200 людей. Основний вид заробітку – сільгоспроботи. Поліція сюди майже не навідувалася та не навідується, бо з точки зору правоохоронців село тихе.

І раптом – такий приголомшливий злочин!

Спільно вартувати спокій та безпеку односельців домовилися 60 чоловіків. Зазвичай ходять дозором з 23 години вечора до 5 ранку – бо місцеві переважно саме у цей час міцно сплять.

З самого початку ініціативи організовує чергування Олександр Піхоцький (наразі, після утворення Тягинської територіальної громади, він очолив Високівський старостат). Й жодного злочину з того часу в селі більше не було.

Фото з архіву Олександра Піхоцького

Олександр Михайлович Піхоцький

За словами пана Олександра, і чергування у них проходять теж тихо - нікого не сполохували, не переслідували “по гарячих слідах” та не ловили:

- Всі ж знають, що хлопці вартують, то ж й не “чудять”, – посміхається Олександр Михайлович. – Навіть діти по домівках своєчасно розходяться, вживання алкоголю, наркотиків поменшало. Крім того, минулого року ми зібралися і разом із сільрадою камери відеоспостереження встановили. Це також стримує потенційних порушників.

Щоправда, як пояснює староста, наразі чергування тимчасово припинили. У розпалі літні сільгоспроботи, люди страшенно зайняті, втомлюються, сил не вистачає. До того ж у цьому поки немає потреби - місцеві влітку й так майже не сплять, поспішають встигнути зібрати та реалізувати врожай, тому на вулицях “цілодобовий движняк”. А восени, коли закінчаться жнива, чергування знову відновлять.

Крім того, одразу після об'єднання, голова Тягинської ТГ Раїса Пономаренко, яка давно вже тісно спілкується з командою проєкту “Шерифи для нових громад”, запропонувала депутатам погодити у всіх старостатах нові штатні одиниці – інспекторів з охорони правопорядку, громадських помічників дільничних офіцерів поліції. Депутати її підтримали.

У Високому цю посаду обіймає колишня голова Високівської сільради Євгенія Іванівна Перевенко. На питання, чи впорається жінка з такою специфічною та не завжди безпечною роботою, Олександр Михайлович розсміявся:

- А як же ж! Адже тут же не сила потрібна, а розум, досвід, вміння спілкуватися та переконувати!

У Євгенії Іванівни є свій кабінет у приміщенні старостату, власний велосипед, а за потреби Олександр Піхоцький виділяє їй автівку.

Довідково. Тягинська територіальна громада утворилася у 2020 році. До складу увійшло 6 сільських рад, загалом 11 населених пунктів: Тягинка, Бургунка, Висока, Львівські Отруби, Таврійське, Матросівка, Львове, Одрадокам'янка, Миколаївка, Ольгівка, Верівка. Чисельність жителів громади: 9959 осіб.

* Інформація стала відома під час спільного заходу у Високівській загальноосвітній школі команди проєкту “Шерифи для нових громад” та кіноклубу Docudays UA при БО “Фонд милосердя та здоров'я” в межах адвокаційного проєкту “Безпека у громаді” кіноклубу Docudays UA.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
315
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
279
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
291
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
270
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
277
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
313
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
404
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
300
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
350
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook