Шкільні офіцери патрульної поліції: вчителів ще треба навчати протидіяти булінгу
04 — 08 — 2021
/Херсон
2724
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

За приховування фактів булінгу (цькування) вчителів притягують до відповідальності. Про це шкільні офіцери поліції попереджали педагогів та керівництво Тягинської школи під час спільного заходу* “Права дитини. Актуальні безпекові виклики 2021”. Та пояснювали, як не потрапити під штрафні санкції та ефективно запобігати/протидіяти булерам у школі.

Патрульна поліція вперше приїхала до Тягинської школи.

Зокрема, за неповідомлення про випадки булінгу адміністрацію школи можуть оштрафувати на 850 - 1700 гривень, або присудити до одного місяця виправних робіт з відрахуванням до 20% заробітку.

Кодекс України про адміністративні правопорушення та наказ Міністерства освіти і науки зобов'язують керівництво закладу невідкладно, не пізніше доби, повідомити про виявлений факт уповноважені органи поліції (тобто дільничного та інспектора ювенальної превенції), службу в справах дітей, центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Упродовж трьох робочих днів скликати засідання комісії з реагування й ретельно розібратися в обставинах. Комісія, не пізніше 10 діб з моменту повідомлення про випадок, має надати свої висновки про причини та наслідки явища. Й рекомендувати необхідні заходи для усунення причин; методи впливу на булера (та його батьків); та визначити, яка саме допомога потрібна постраждалій особі.  

Теоретично це виглядає “красиво”. Але наразі реалізувати на практиці дуже складно.

Передбачалося, що зі змінами законодавства щодо булінгу, майже одночасно в селах запрацюють поліцейські офіцери громади, які одноосібно виконуватимуть функції дільничного та ювенальника.

Проте на Херсонщині досі жодного ПОГа немає. Також триває реформа самої структури ювенальної превенції.

Тож у Тягинці не бачили та навіть не знають ні свого дільничного, ні ювенальника.

Крім того, Тягинська ТГ зовсім молода. Вона лише почала створювати свої соціальні служби, представники яких мають “включатися” у роботу комісії з протидії булінгу. А села - далеченько від колишнього райцентру, всі відповідні фахівці районних служб залишилися там. Досвіду в нових працівників місцевих служб, наприклад, надавати експертну оцінку шкоди психічному/фізичному здоров'ю потерпілої дитини - ще немає.

І що робити?

Шкільний офіцер, старший інспектор відділу зв'язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Херсонській області В’ячеслав Грибко зауважив: більшість керівників шкіл просто не розуміють, як саме поводитися у випадках булінгу.

Наказ МОН опублікований ще у грудні 2019 року. Проте під час тренінгів по протидії булерам з учнями херсонських шкіл, з'ясувалося, - педагогів теж треба навчати. Бо ніхто їм не пояснював, як розрізнити звичайний конфлікт між дітьми, наприклад, від хуліганства чи булінгу, не доводив зміст наказу вчителям.

Тому патрульна поліція розробила ще й окремий тренінг/презентацію саме для персоналу освітніх закладів. Шкільні офіцери досі продовжують цю просвітницьку роботу в Херсоні, адже на кожного з них “припадає” 17-18 ЗОШ.

А в селах ситуація ще сумніша: шкільних офіцерів немає (їх юрисдикція поширюється лише на обласний центр); представники районних відділів нацполіції цю роботу не проводять; не говорять про це й на курсах підвищення кваліфікації педагогічного складу.

Тому патрульна поліція погодилася на пропозицію команди проєкту “Шерифи для нових громад” провести спільний захід у Тягинській школі.

Спочатку одночасно провели тренінги для учнів чотирьох старших класів.

Начальник відділу зв'язків з громадськістю Управління патрульної поліції в Херсонській області Олена Вахтель працює з учнями 7 класу.

Старшій інспектор відділу В’ячеслав Грибко працює з учнями 8 класу.

Старшій інспектор відділу Ірина Луняка працює з учнями 6 класу.

Керівниця кіноклубу Docudays UA при БО “Фонд милосердя та здоров'я” Ілона Коротіцина працює з учнями 9 класу.

Підлітки дивилися документальні стрічки, ділилися своїми власними історіями й вчилися протистояти булеру. Також їм поясняли, куди звертатися за допомогою, якщо самі стали жертвою чи побачили, як когось цькують. А після тренінгів шкільні офіцери дозволили дітям “помацати” службову автівку:

Після того гості провели окремий захід для педагогів школи та представників сільради.

Олена Вахтель розповіла як виявити булінг (кібербулінг) та відрізнити його від інших правопорушень. Пояснила, яка відповідальність передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 173-4. Булінг (цькування) учасника освітнього процесу) учням, їх батькам та педагогам. Ретельно розібрали кому саме, та як повідомляти про факт, поки тих самих “уповноважених органів” - дільничного та інспектора ювенальної превенції в громаді немає. Що робити, наприклад, коли факт булінгу виявили у п'ятницю ввечері й пішов відлік часу, як встигнути “повідомити уповноважені органи та служби не пізніше доби”? Як організувати роботу комісії й кому надавати ті самі висновки та рекомендації? Тобто, говорили не лише про теорію, а й розбирали практичні ситуації.

А додатково обговорили з керівницею проєкту “Шерифи для нових громад” Наталією Бімбірайте різні форми співпраці цивільного населення з правоохоронними органами.

Зокрема, заступниця голови Тягинської ТГ Людмила Баєва повідомила приємну новину: на першій же сесії після об’єднання, 11 листопада минулого року, депутати підтримали пропозицію керівництва запровадити посади інспекторів з охорони правопорядку.

Працюючи головою Тягинскої сільради, Раїса Пономаренко багато спілкувалася з Наталією Бімбірайте з приводу безпеки та правопорядку в населеному пункті. Але бюджет села не міг “потягнути” нову посаду. Проте наразі в громаді працюють вже п’ять інспекторів з охорони правопорядку, при кожному старостаті: у Бургунському, Високівському, Львівському, Одрадокам’янському та Ольгівському старостинських округах. Підпорядковуються старостам на місцях й голові ТГ. У повноваженнях - забезпечення громадського порядку.

У Тягинці такого інспектора немає, бо на місці є спеціаліст сільради з питань цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи, взаємодії з правоохоронними органами та ведення військового обліку.

Також Людмила Баєва поділилася, що депутати погодили створення поліцейської станції й вже подано документи “на свого поліцейського офіцера громади”.

А керівництво школи, підсумовуючи зустріч, запросило гостей приїжджати з аналогічними заходами частіше:

- Намагаємося збирати інформацію, самі розбираємося, дітям розповідаємо. Але вони до нас вже звикли й донести їм важливі речі важко. Коли нова людина приїжджає, для них це яскрава подія. Й через емоційне підкріплення інформація запам'ятовується краще. По суті, наші діти вперше побачили стільки людей у формі! Цей день точно не забудуть.

Фото Ірини Ухваріної

* Спільний захід “Права дитини. Актуальні безпекові виклики 2021” у Тягінській загальноосвітній школі команди проєкту “Шерифи для нових громад”, шкільних офіцерів патрульної поліції м. Херсона та кіноклубу Docudays UA при БО “Фонд милосердя та здоров'я” проходив в межах адвокаційного проєкту “Безпека у громаді” кіноклубу Docudays UA.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
341
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
375
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook