У Горностаївському районі - жодного «шерифа»
18 — 05 — 2018
/Херсон
1232
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Перший, до кого люди звертаються за допомогою або порадою, якщо щось трапляється, то це - «до свого голови», Олексія Кільдерова (на фото в центрі). Всі фото Ірини Ухваріної.

Минулого року Горностаївський район повністю поділився на дві об’єднані територіальні громади: Костянтинівську та Горностаївську*.  Проте повноцінно, як ОТГ, об’єднання працюють тільки п’ятий місяць. І в обох громадах, у складі органів самоврядування, поки що немає ні інспекторів з охорони правопорядку, ні інспекторів із благоустрою.

Голова Костянтинівської ОТГ Олексій Кільдеров говорить, що катастрофічно не вистачає кадрів. Штат майже сформували, уже є 16 фахівців, але цього не вистачає, потрібно хоча б ще 3 - 5 спеціалістів. У голови навіть заступника немає, хоча він дуже потрібен - навантаження велике. Доходить до того, що «переманюють» на роботу фахівців із сусідньої громади -  Горностаївської.

Адже, з одного боку, і кількість населення тут досить невелика (станом на 01 січня 2018 року проживає 3890 осіб, проте загальна площа території - 2598,19 квадратних кілометрів). Та ще, з іншого боку, - значна сезонна міграція.

Місцеві сільхозвиробники спеціалізуються на вирощуванні зернових, використовують сучасну техніку, яка майже повністю автоматизує процес. Тому люди їдуть працювати до інших районів, де вирощують овочеві. Тобто з весни по осінь села «порожніють». Отже, якщо щось трапляється кримінальне, то це переважно тоді, коли люди повертаються з заробітків по домівках.

Бувають і сварки, і дрібні крадіжки (металеві вироби крадуть із сараїв, електроінструменти), тоді телефонують до поліції, яка базується в Горностаївці. Але район все одное, за словами голови ОТГ, навіть узимку відносно спокійний.

Щоправда, був минулого року резонансний злочин: невідомі пограбували продовольчий магазин. Тоді аналогічні пограбування були й в інших районах Херсонщини. Та «спалились» злодії саме на крадіжці в Костянтинівській ОТГ.

- Напередодні продавчиня взяла з дому до магазину свій ноутбук. Ніколи не брала, а тут чомусь він їй знадобився, а після роботи забула його забрати. А вночі крадії «прихопили» не тільки товар, але й апаратуру. І саме завдяки цьому ноутбуку поліція знайшла грабіжників. Виявилося, ця банда була з Херсона, гастролювала по області та «спеціалізувалася» саме на крадіжках продуктів по селищних магазинах. А потім продавала награбоване у своєму продовольчому ларку в Херсоні, - згадує гучну подію Олексій Кільдеров.

Громада співпрацює з районним Центром зайнятості. Але поки що, за програмою громадських робіт, використовують безробітних переважно на благоустрої територій - викошують траву вздовж узбіч доріг і в парках.  Бо знайти безробітну людину на некваліфікований труд простіше, ніж на фахову роботу, пов’язану, до того ж, з великою відповідальністю.

Про те, що їх район майже спокійний в кримінальному плані, говорить і голова Горностаївської ОТГ Дмитро Ляхно.

Хоча у тій же ж Горностаївці дуже болюче питання - «тихі крадії», - тобто ті, хто неофіційно приєднується до водомережі. Причому явище це масове.

Питна вода у селищі зовсім не дешева і подається декілька годин на тиждень, бо качають її з глибини майже 100 метрів, до того ж насоси та й сама система - зношені. Депутати, як тільки громада об’єдналася, вирішили першим ділом налагодити регулярне водопостачання. Причому «з комфортом» для людей - поки роботи тривають, використовують існуючу систему, а нові труби прокладають поряд зі старими.

Проте коли тільки почали копати траншеї, люди стали техніці перекривати вулиці: «Не треба тут нічого рити, не треба нам нічого міняти». Така поведінка спочатку була дивною. Та коли все ж таки землю розкопали, побачили, чому: через ту саму незаконну «врізку»  до мережі. За таке порушення сім’я  має сплатити штраф у розмірі 5 тис. грн. Як каже Дмитро Ляхно, коли люди сплачують, то приєднання оформлюють офіційно. Якщо ні - то й водопостачання обрізають. Але залишається відкритим питання: як далі попередити такі порушення, як виявляти «бажаючих» отримати воду за рахунок інших користувачів?

Дмитро Ляхно: «На превеликий жаль, шестеро наших дуже гарних хлопців загинули в АТО»…

А ще в громаді є «серійні шкідники». 

- У нас кожного року, «завдяки» наший молоді, доводиться ремонтувати лавочки. Доходить до смішного: закріпили спинки і сидіння товстими болтами, руками не відкрутити, а зранку дивимось - уже повідкручували. Поставили все на місце, та ще ті болти загнули. А через добу - знов каркас окремо, дошки - окремо, розібрали. Як?! Таке враження, що деякі хлопці навіть на побачення з гайковим ключем ходять, - усміхається пан Дмитро.

Отже, щоб не руйнували місця відпочинку, там почали встановлювати вуличне відеоспостереження. Проте  і про свого інспектора з охорони правопорядку в громаді теж уже думали. 

В ОТГ уже сформована і працює своя адмінкомісія, що розглядає правопорушення і накладає штрафи. Як каже голова громади, працівники сільради спочатку порушників попереджають, потім надсилають лист із попередженням, та коли вже і це «не працює», викликають поліцію.  Адже протоколи, наприклад, за порушення правил благоустрою чи утримання тварин (що може робити інспектор) - виписувати окрім поліції поки що нікому.

Проте і в Горностаївській, і в Костянтинівській ОТГ вважають, що свій «шериф», тобто інспектор сільради з охорони правопорядку - це питання майбутнього. Адже громадам у спадщину, «від району», залишилось безліч інших, не менш першочергових «дірок».

*Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України організувало минулої середи, 17 травня, для журналістів прес-тур: «Дві громади колишнього Горностаївського району: як ділять преференції та проблеми».

Половина території району, ближча до Каховського водосховища, відноситься тепер до Горностаївської ОТГ (населенні пункти: Горностаївка, Зелений Под,  Велика Благовіщенка, Василівка, Заводівка, Козачі Лагері, Нові Олешки, Маринське,  Червоноармійське, Ольгине, Кочубеївка, Славне, Нова Благовіщенка, Червоноблагодатне, Красне, Лопатки та Ясна Поляна). Керує громадою Дмитро Ляхно. 

Інша половина населених пунктів, степова, об’єдналась навколо Костянтинівки(до складу увійшли Костянтинівка, Антонівка, Братолюбівка, Дубівка, Запорізьке, Зірка, Миколаївка, Старолук'янівка, Червона Поляна). Головою ОТГ обрано Олексія Кільдерова.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
339
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
295
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
391
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
319
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
374
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook