Відповідальний за вісім тисяч людей
05 — 11 — 2020
/Херсон
1603
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Жителям сіл Станіславської об'єднаної територіальної громади* в останні роки “не щастить” з дільничними офіцерами поліції. Тож уся відповідальність за профілактику злочинів та правопорядок “лежить на плечах” фактично однієї людини - цивільного інспектора Федора Волошина.

Профілактична бесіда інспектора з охорони правопорядку та благоустрою Станіславської ОТГ Федора Волошина з місцевим “сімейним тираном” про наслідки пияцтва та неповаги до матері.

Люди згадують, що гарного дільничного у них немає дуже давно, уже десь років зо двадцять. Останній був із місцевих, жив у Станіславі, працював довго, знав про кожного “хто й чим дихає”, тож швидко виявляв правопорушників і злочинців. Навіть ходили чутки, що він думки читає, тому вважали за краще гнати від себе погані задуми. І з посмішкою розповідають про його “маленькі хитрощі”. Наприклад, поставить свій мотоцикл поряд з магазином, почепить службового кашкета на руль та десь піде. Усі думають, що офіцер поруч, і поводяться, мов ягнятка. А тим часом дільничний сяде в автобус та й їде до іншого села, яке теж входило до території його обслуговування.

Після того, а особливо під час реформи правоохоронних органів, дільничні “чергувалися”, мабуть, швидше, ніж листки календаря. Через те навіть відносини з попереднім керівництвом Білозерського райвідділу поліції погіршилися. З новим очільником відділу (Олександром Гайдуком) співпраця стала більш конструктивною. Але…

У відділі підібрали для громади дільничного, молодого хлопця після вишу. Однак він теж пропрацював недовго - взагалі звільнився з органів за власним бажанням. Призначили іншого, виконуючого обов'язки дільничного, та станіславці того офіцера жодного разу на власні очі й не бачили, не бачив навіть його “добровільний помічник” - інспектор з охорони правопорядку та благоустрою Станіславської ОТГ Федір Волошин.

- Я розумію, у дільничного в обслуговуванні крім наших сіл ще майже пів району, - пояснює ситуацію Федір Волошин - Та й іншої роботи теж немало. Тому спілкуємося телефоном. Коли трапляються якісь події, відбираю заяви-пояснення від людей, якщо хтось помирає, теж виїжджаю, складаю необхідні документи, фотографую та надсилаю Вайбером до райвідділу поліції, дільничному. Ці матеріали там обробляються: деякі, мабуть, підшивають десь в архів, за іншими приймаються відповідні рішення. А якщо трапляється важкий злочин чи ДТП - викликаю групу швидкого реагування і до їх приїзду охороняю місце пригоди.

Влітку службовий скутер дуже виручає, бо сполучення між селами громади складне. Але взимку… добре, що зима тут недовга.

Федір Волошин ще з дитинства вирішив займатися спортом, взагалі не вживати алкогольних напоїв та тютюну, мріяв стати правоохоронцем.

Служити в міліції не довелося. Втім, до силових структур був причетним. Став військовим, служив за контрактом у Білоцерківському гарнізоні, з 2005 по 2010 рік працював начальником Білоцерківського пункту спецзв’язку (держпідприємство, яке надає послуги, у тому числі і з доставки секретної документації між 180 країнами світу).

Згодом переїхав на Херсонщину працювати на головному пункті спецзв’язку в Херсоні, придбали з сім'єю будинок у селі Широка Балка.

Став одним з перших добровольців батальйону Херсон, коли у 2014 році на сході країни почалася війна. Брав участь у звільненні міста Іловайськ, був “на виході”, тобто в так званому “зеленому коридорі,” де загинули сотні бійців, у тому числі його побратимів. Після того, вже у складі національної поліції, патрулював Курахово Донецької області. Повернувшись додому, пішов служити у водну поліцію, зокрема, тому, що тодішня рибоохорона була у змові з браконьєрами.

А коли у 2017 році утворилася Станіславська ОТГ, подавав свою кандидатуру на голову громади, бо хотів змінити життя односельців на краще. На виборах не пройшов, посів третє місце. Проте його запросили працювати саме в громаді, спочатку на посаді інспектора праці, а торік - інспектором з охорони правопорядку та благоустрою. Отже, можна вважати, мрія чоловіка - бути на сторожі спокою та безпеки людей - здійснилася.

Перший голова Станіславської ОТГ (25 жовтня 2020 року обрали іншого) Володимир Желуденко каже: дуже вдячний Федору Волошину, що той погодився займатися питаннями правопорядку.

- Я називаю цю роботу «собачою», тому що інспектору з охорони правопорядку та благоустрою телефонують з ранку до вечора, піднімають і вночі, і в вихідні. Крім того, зрозумійте, це село, тут кожен кожному “сват-брат-кум-друг”. Люди звикли розраховувати: він мій хороший знайомий, займе мою позицію. А Федір - займає позицію на боці справедливості. І буває, стосунки рвуться. Це дуже важко. А Волошин усе це витримує. Бо є, скажемо так: надпатріотичним. Щоб не трапилося, каже: «Я цим займаюся, бо мені не байдуже, в якій країні і як будуть жити мої діти».

Володимир Желуденко впевнений: результат значною мірою залежить не стільки від повноважень (бо у поліції їх у стократ більше, інспектор має право лише скласти протокол про порушення правил благоустрою, ст. 152 КУпАП), а від особистих якостей людини, яка працює над профілактикою злочинів та дотриманням правопорядку.

Володимир Желуденко

У кожній сільраді, які увійшли в ОТГ (Широкобалківській та Станіславі) до об’єднання булі свої інспектори з охорони правопорядку. На жаль, фінансові ресурси громади не дозволили утримувати на посаді обох. Але виявилося, що Федір Волошин   один справляється з обов'язками краще, ніж обидва його попередники. І такі висновки зробив не лише перший голова громади. За даними соціологічного дослідження, яке проводилося під час розробки Стратегії сталого розвитку Станіславської ОТГ, майже 60% опитаних жителів відповіли - у громаді переважає саме відчуття безпеки (що позитивно впливає на загальну оцінку якості життя, хоча громада належить до бідних).

Щоправда, високо оцінюючи роботу інспектора з точки зору правоохоронної діяльності, Володимир Желуденко зауважив - хотілося б, аби він приділяв також більше уваги питанням благоустрою, зокрема, боротьбі зі стихійними сміттєзвалищами.

Станіславська ОТГ намагається активно розвивати туризм, проте місцеві ще за дідів-прадідів звикли кидати сміття з власних господарств зі скель над морем. Це впливає на привабливість регіону, а “переламати” свідомість - дуже важко.

Люди кажуть, що Федір Волошин “перейшов дорогу” багатьом місцевим впливовим особам, що займаються нелегальним бізнесом. Тобто зібрав та передав докази до відповідних органів. Наприклад, щодо тієї ж “рибної мафії”; підприємців, які використовують землі та комунальну власність неофіційно, без сплати податків; власників господарств, що порушують екологічне законодавство тощо. Спочатку його намагалися підкупити, а коли не вийшло - почали погрожувати спалити хату. Однак чоловік виявився не з боязкого десятка, і нападники не зважилися. А якось ледве до стрілянини не дійшло. Це сталося, коли одна жінка найняла злочинців убити жителя Широкої Балки - свого колишнього. А Федір їх зупинив, погрожуючи пістолетом, та змусив дочекатися наряду поліції.

- Так, у мене є зброя, - підтверджує Федір Волошин, - Є дозвіл на носіння та застосування. Я ж у минулому військовий, без зброї вже взагалі не уявляю свого життя. Але у мене не вогнепальна, а травматична - пристрій для відстрілу гумових куль. Це, в першу чергу, моя власна безпека. Використовувати зброю не доводилося і вважаю, що це й добре. Бо її застосування не є гарною справою. У нашій роботі важливіша розмова з людьми, якісь діалоги і спроби переконати, ніж заходи примусу - чи фізичного, чи психологічного.

Минулого року в громаді зареєстрували громадське формування «Громадська безпека на території Станіславської сільської ради», яке очолив саме Федір Волошин. На початку люди активно проводили спільні рейди з поліцією, патрулювали вулиці, розробили програму безпеки для громади. Але місцеві депутати їх не підтримали. Одна з причин - серед них було багато тих самих підприємців, кого “вивели на чисту воду”. Тож Федір сподівається, що новий склад ради буде більше турбуватися про правопорядок та безпеку в громаді.

* Станіславська сільська об'єднана територіальна громада Білозерського району Херсонської області утворена 14 липня 2017 року шляхом об'єднання двох сільських рад. До складу громади увійшло три села: Софіївка, Станіслав та Широка Балка. Адміністративний центр — село Станіслав. Площа громади — 226,58 км², населення за даними 2017 року — 7740 мешканців.

Фото Тетяни Назаренко та Павла Мамонтова

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
322
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
284
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
294
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
274
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
284
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
317
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
411
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
303
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
355
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook