“Brave IT”: як у франківську військові, їхні рідні та ВПО освоюють нові професії (ФОТО)
13 — 07 — 2023
/Івано-Франківськ
827
Тетяна Зелінська
Тетяна Зелінська
Автор
всі статті автора

IT-спільнота Івано-Франківська обʼєдналася, щоби допомогти воїнам, їхнім близьким, родинам та внутрішньо переміщеним особам освоїти нові професії. Студенти з усіх куточків України проходять різні курси офлайн та онлайн.

“До нашої постійної освітньої академії ми запросили на безплатне навчання три категорії слухачів. Це люди, на долі яких дуже багато випало переселенці. Також це військові,  які втратили  здоров'я, захищаючи нас. І, нарешті, близькі родичі військових. Навчання останньої категорії має засвідчити: поки воїни боронять нас там, тут цінують і піклуються про їхніх рідних ”, розповів Андрій Коваль, один з організаторів “Brave IT”.

Соціально-освітня ініціатива “Brave IT” створена об'єднанням IT-компаній та фахівців IT CLUSTER Academy, Івано-Франківський ІТ кластер та SoloWay Technologies, Sombra та NETLS Software Development.


Один з організаторів “Brave IT” Андрій Коваль та журналістка Тетяна Зелінська.

Нижче розповідаємо детальніше про напрямки курсів, як вони відбуваються та враження учасників навчання.

Перший курс HR in IT. Після його завершення людина може стати спеціалістом з підбору персоналу в IT-компанії чи в будь-якій іншій.

“Тепер більшість великих компаній мають у  штаті HR-спеціаліста, який підбирає працівників, який піклується про них, який слідкує, щоби працівники були задоволені й були максимально вмотивовані до роботи”, пояснює Андрій Коваль.

Другий курс вивчення мови програмування Python. Ця мова одна з найлегших. За допомогою її пишуть сайти, вебдодатки, телеграм-боти й т. п.

Третій курс Project Management. Це курс із підготовки проєктних менеджерів, які управляють проєктами, керують IT-командами, відповідають за успішну реалізацію проєкту. 

“У нас є такий кейс,- компанія NETLS брала участь у відборі кандидата на курс Project Management, бо повністю оплатила йому навчання. І компанія гарантувала, що по завершенню навчанні візьме його на роботу. Це військовий. Адже вони вже мають досвід інтеграції військових після завершення ними служби, ще з часів АТО”, говорить Коваль.

Після анонсу чергових курсів команда організаторів отримала понад сотню заявок. На всіх цих напрямках зараз навчається 40 людей, 28 з них у рамках проєкту “Brave IT”.

“Ми готові були взяти на курс навіть трохи більше слухачів, але в когось не вийшло за сімейними обставинами, у когось із військових погіршилося самопочуття”, каже Коваль.


Один з організаторів “Brave IT” Андрій Коваль

Наймолодшим студентам 17-18 років, а найстаршим за 40. Це люди з Франківська та області, які відвідують заняття офлайн. Онлайн слухають лекції студенти з Києва, Харкова та Львівської області. Серед переселенців люди з Дніпра, Бахмута, Нікополя та Бердянська.

“ІТ, як і інші галузі, постраждала під час війни. Якщо брати конкретно зараз, то ситуація краща, ніж на початку року. Компанії починають потроху рости. На мою думку, IT буде тією галуззю, яка найшвидше зможе відродитися і стрімко зростати після завершення війни”, додає Коваль.

HR in IT - не тільки в IT

Викладачка курсу “HR in IT” Анастасія Барабашова починала свій шлях в IT сім років тому саме з професії HR. Зараз вона операційний директор IT-компанії Insilico Soft.

“Я  й наша компанія долучаємося до ініціатив, які стосуються військових чи зборів для них. Тому що в нас є люди, які зараз воюють. І ми намагаємось допомагати як можемо. І це не єдиний проєкт, у якому я беру участь”, каже Анастасія.

Викладачка пояснює, що цей курс ідеально підходить для початківців. Його мета ознайомити зі сферою IT та з професією HR, з відділом HR, які ролі там можуть бути. Студенти отримують базові інструменти для роботи, їх знайомлять зі термінологією, щоби людина зрозуміла, що її чекає на роботі та не боялася викликів.

“Ми даємо інструменти, які корисні не лише для IT, а і в інших сферах. Зараз багато бізнесів починають розуміти для чого потрібен HR, ці позиції все більше з'являються в компаніях”, додає спеціалістка.


Викладачка курсу “HR in IT” Анастасія Барабашова та студенти курсу

Барабашова каже: такі курси важливі для ВПО, які у своїх рідних містах займалися зовсім іншою діяльністю, і їм потрібно перекваліфіковуватись, аби знайти роботу. Наприклад, частина курсу присвячена менеджменту, що розширює знання та вміння студентів.

“У мене досить різноманітна група студентів. Тобто є зовсім початківці й для них уся ця інформація нова. Є люди, які працюють не в IT, але десь схожа сфера, тому для них певні теми вже будуть знайомі. Я стараюся обговорювати певні кейси, аби люди, які з ними вже стикалися, ділилися досвідом, щоби було цікавіше”, каже Анастасія.

Колишній військовий Олександр Вовк дізнався про набір на “HR in IT” від дружини, яка побачила анонс у соцмережах. Під час служби в армії Олександр працював у відділі кадрів, тому одразу зацікавився програмою та заповнив заявку.

“Мене цікавить робота з людьми, хотів розширити свій кругозір та навчитися чогось нового. У мене зараз є робота в IT, яка зберігалася під час служби”, пояснює Олександр.


Колишній військовий Олександр Вовк та журналістка Тетяна Зелінська

Завдяки курсу Олександр планує знайти нову роботу у сфері, яка його більше цікавить. За його словами, заняття повністю виправдали його очікування матеріал подається легко та зрозуміло. Чоловік відповідально ставиться до навчання, адже щоб отримати сертифікат потрібно відвідати певну кількість занять та виконати всі домашні завдання. До слова, Олександр єдиний чоловік-слухач цього курсу, усі решта дівчата.

Python з власним проєктом

На цьому курсі викладають двоє лекторів, один із них Python Developer Тарас Даляк. Він відзначає, що цей курс підходить для початківців із базовими знаннями й для тих, хто зовсім нічого не знає про мови програмування.

“Я мав досвід викладання в університеті, і насправді мені подобається когось вчити. Це корисно як для себе, щоби більше зрозуміти матеріал, і до того ж цікаво передавати свої знання іншим. Особливо в такий час, коли всім складно”, говорить Тарас Даляк.

Йому дісталася доволі велика група з 15 студентів. Викладач відзначає: студенти, які отримали шанс на безплатне навчання, справді спраглі до знань.

“Я давно вже такого не спостерігав. Ці студенти досить серйозно виділяються на фоні інших груп. Вони цінують цю можливість  навчатися”, додає Даляк.

На заняттях переважно говорять про теорію, але в кінці все закріплюють практикою та домашніми завданнями. Цей курс дає базу, яка дозволяє студенту далі продовжити вчитися самостійно.


Викладач курсу Python Тарас Даляк та студенти

Навчання курс Python закінчується проєктом, в якому студент повинен зробити невеличке завдання, показати проєкт, чи він корисний, який він має вигляд, як він працює. Викладачі оцінюють не тільки роботу, а й те, як студент її презентував.

“Після завершення курсу студенти можуть пройти співбесіду. В принципі цього курсу достатньо, щоби почати свій шлях в IT”, додає Тарас Даляк.

Арсен Андрейчук завершує навчання на військовій кафедрі Прикарпатського університету за спеціальністю Математичне та програмне забезпечення функціонування систем захисту інформації. Також викладає основи програмування і робототехніки для діток-ВПО в проєкті Shelter Ivano-Frankivsk. Потрапив на курс від “Brave IT” у рамках програми для рідних військових. Батько Арсена захищає Україну з 2014 року.

“Знання, які я отримаю на цьому курсі, буду реалізовувати у своїй менторській сфері для навчання дітей. Так само основи Python можливо знадобляться, коли я піду в Збройні сили у відповідний підрозділ як офіцер. Це більше такий кіберфронт”, розповідає хлопець.


Студент Арсен Андрейчук та журналістка Тетяна Зелінська

Враження від занять у студента тільки позитивні. Він відзначає, що йому подобається, що навчання проходить офлайн, адже більшість освітніх платформ перейшли в онлайн.

Арсен Андрейчук додає, що викладання для дітей дозволяє йому краще засвоювати нову інформацію.

“Коли ти сам вивчаєш матеріал, і коли ти ділишся ним з іншими  він глибше засвоюється. Ти передаєш свої навички комусь, тим більше, коли це діти ВПО дуже позитивний досвід”, впевнений Арсен.

Арсен Андрейчук на занятті з дітками ВПО. Фото з інстаграм-сторінки Shelter Ivano-Frankivsk

Ще один курс від “Brave IT” стартував 11 липня це напрямком DevOps. Люди, які займаються інтеграцією того, що пишуть програмісти. Своєрідні системні адміністратори.

По завершенню всіх цих курсів студентам допомагатимуть резюме та підготовкою до співбесіди, моделюючи реальні умови спілкування з роботодавцем. Усе для того, аби збільшити шанси працевлаштування.

“Ми з радістю готові запускати курси й надалі. У нас для цього є всі програми, є дуже досвідчені ментори працівники компаній, які працюють на реальних проєктах, які мають реальний досвід. Усе насправді впирається у фінансування. Якщо нам вдасться знову знайти якихось донорів чи меценатів, які готові будуть підтримати нас, то  з радістю готові вчити далі”, говорить Андрій Коваль.

HR - 1 військовий, 3 родичів військових, 4 ВПО

Python - 2 військових, 2 родичів військових, 3 ВПО

Project Management - 2 військових, 6 родичів військових, 5 ВПО

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
346
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
298
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
317
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
395
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
308
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
344
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
431
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
322
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
381
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook