Дбати про довкілля навіть під час війни: як у Франківську працює освітній екопростір та громадська сортувальна станція “RE:space” (ФОТО)
08 — 11 — 2023
/Івано-Франківськ
380
Тетяна Зелінська
Тетяна Зелінська
Автор
всі статті автора

Освітній екопростір і єдина громадська сортувальна станція “RE:space” працюють в Івано-Франківську з 2021 року. Ініціаторами ідеї та співзасновниками станції стали Михайло Веклин та Ірина Максимлюк. Саме в той час була створена громадська організація “Нуль відходів Івано-Франківськ” (ZeroWaste Ivano-Frankivsk). Основна її мета популяризація дбайливого ставлення до довкілля. Щомісяця волонтери рятують тонни вторинної сировини, яку передають на перероблення.

Всі ми купуємо дуже багато сміття

Все почалося на “Промприладі” (інноваційний центр на базі ревіталізованого заводу у Франківську) у 2019 році зі встановлення контейнерів роздільного збору відходів. На той час команда складалася лише з двох однодумців Михайла Веклина та Олександра Московчука. На “Промприладі” підтримали ініціативу, яку вдалося розширити. Запрацювала майстерня творчого перероблення вторинної сировини “RE:laboratory”, потім активісти облаштували літній сад свіжої зелені для ресторанного бізнесу та пересічних покупців.


Вхід до сортувальної станції

Згодом виникла потреба створити в Івано-Франківську місце, куди можна принести побутові відходи та бути впевненими, що вони потраплять на переробку. Саме тоді й створили громадську сортувальну станцію “RE:space”.

“Відкриття сортувальної станції стало для нас першим досвідом роботи не тільки для окремої цільової аудиторії як “Промприлад”, а для всіх мешканців Івано-Франківська”, розповідає Михайло Веклин.

За два роки команді доводилося долати різні виклики, зокрема, обмеження, повʼязані з пандемією коронавірусу, а потім з повномасштабним вторгненням Росії.

“Основне правило сортування не починати сортувати все одразу. Бажано обрати декілька позицій (скло, папір, картон чи пластик) і попервах відсортовувати тільки їх, згодом додаючи нові. Вдома можна мати два контейнери: те, що йде на перероблення, і те що не переробляється та потрапляє на сміттєзвалище”, саме такі поради дає новачкам співзасновник громадської організації “Нуль відходів Івано-Франківськ” Михайло Веклин.

Згодом  для створення безпечного та доступного освітнього простору з функцією громадської сортувальної станції “RE:space” вдалося знайти приміщення в центрі Івано-Франківська. Команда та небайдужі мешканці  провели толоку, і вже за декілька днів тут розпочали безплатно приймати вторсировину.


Баки для вторсировини

Цього року команда створила соціальне підприємство “Нуль відходів ІФ”, яке надає послуги з управління відходами для юридичних осіб та мешканців міста.

“Ми співпрацюємо з бізнесами, офісами та закладами харчування. Проводимо консультації, навчання персоналу, встановлюємо контейнери для роздільного збору відходів. Наші кур'єри на вантажних електровелосипедах за графіком регулярно відвідують клієнтів, забирають відходи та передають їх на перероблення.
Мешканці міста підтримують нас фінансово та завдяки їхнім благодійним внескам ми маємо змогу продовжувати працювати.
, розповідає Михайло Веклин.

Як коротко описати роботу Станції? Щосуботи сюди можуть прийти охочі зі своїм побутовим, але підготовленим сміттям. Їх зустрічає консультант, котрий допомагає відсортувати вторсировину до контейнерів. Зараз “RE:space” приймає близько 15 видів вторинної сировини: пластик, картон, метал, скло, одяг для повторного використання та інше. Повний перелік можна переглянути на інформаційному плакаті та на сайті zerowaste.if.ua. Щомісяця відвідувачі приносять на Станцію майже 2-3 тонн відходів.

Всі ми купуємо дуже багато сміття. За офіційними даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, близько 94% усіх побутових відходів в Україні потрапляють на сміттєзвалища. Саме тому, перш за все, ми шукаємо рішення, як не купувати “сміття” в магазині, а використовувати більш екологічне пакування та популяризуємо принципи Zero Waste”.

Мета Zero Waste (нуль-відходності): щоб сміття не потрапляло на смітники та сміттєспалювальні заводи, а мало життєвий цикл повторне використання.


Вторсировина, яку приймає станція

Сортують не тільки франківці

Поки гостювали в “RE:space”, познайомилися і з його відвідувачами. Сергій прийшов на Станцію разом з сином Ярославом. Родина навесні переїхала до Івано-Франківська з міста Дніпро, де мешкала до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Сортуванням відходів займаються вже близько шести років.

«Ми були раді через знайомих на «Промприладі» дізнатися, що в Івано-Франківську працює така сортувальна станція. І у нас зʼявилася змога продовжити традицію сортування тут».

Вдома родина має кілька картонних коробок, куди збирають вторсировину, а вже прямо на станції розподіляють її по контейнерах. Сергій відзначає, що їм вдається сортувати близько 90% відходів.


Сергій разом з сином Ярославом на сортувальній станції

А франківка Василина почала займатися сортуванням на початку 2022 року, коли дізналася про громадську сортувальну станцію з соцмереж.

«Спочатку здається, що сортування це складно, коли бачиш різні позначки на пакуванні, але згодом виявилося, що все просто. Сортування перетворюється у звичку, як і всі домашні справи».

Василина продовжує сортувати й під час війни. Пригадує, що коли Станція не працювала, то вона збирала вторсировину на балконі.

«Я знаю, що зараз Росія робить набагато більше шкоди нам, але все починається з маленького. Через такі проєкти ми будуємо наше свідоме суспільство», додає Василина.


Василина з журналісткою Тетяною Зелінською

Велика війна поставила роботу на тимчасовий стоп

Упродовж чотирьох місяців після початку великої війни команда “RE:space” активно брала участь у волонтерських проєктах та допомагала військовим й внутрішньо переміщеним особам. На той час здавалось, що діяльність, спрямована на захист довкілля, була не на часі. Проте з кожним днем все більше постійних відвідувачів запитували, коли ж запрацює сортувальна станція.

“Мешканці міста зверталися до нас, питали, що робити з вторсировиною. Ми пропонували їм накопичувати. Розуміли, що запитів стає все більше і більше, тому  поступово почали відновлювати свою роботу”, каже Михайло.

На шляху до відновлення діяльності команда зіткнулась ще з однією проблемою деякі заводи з перероблення вторсировини опинилися в окупації, частина була зруйнована. Тож  у “RE:space” почали приймати менше сировини та водночас шукати альтернативні рішення й заводи з переробки вторсировини.


Вторсировина

Окрім побутових відходів, команда впровадила ініціативу “російську літературу на макулатуру” усі кошти з продажу зібраної макулатури передають у фонд “Повернись живим” та “SaveUkraineNow”. Також продовжують збирати одяг, придатний для повторного використання, який передають партнерам “Спів Дія одяг”. Після додаткового сортування та підготовки його передають тим, хто потребує.


російські книжки

Кава, що обігріває домівки

Влітку 2021 року разом з науковою співробітницею Тамарою Кундельською розробили проєкт для перетворення відходів кавової гущі в опалювальні пелети. Понад два роки в рамках проєкту проводились дослідження та розробка обладнання для переробки.


Кавові палети

У серпні 2023 року розпочався етап збору відходів кавової гущі з закладів харчування і накопичення сировини для подальшого перероблення. За підтримки ІСАР “Єднання” закупили контейнери для збору кавової гущі в кав’ярнях міста, два вантажних електровелосипеди та обладнання для переробки органічних відходів в опалювальні пелети.

«До нас долучилися вже понад 10 екосвідомих кавʼярень. Зараз ми накопичуємо потрібну кількість вторсировини, висушуємо її та в листопаді розпочнемо переробку та перші продажі. Нам вдалось зібрати вже близько 300 літрів кавової гущі», додає Михайло.

80% чистого прибутку з продажу опалювальних пелет буде використовуватися на проєкти для збереження довкілля в Івано-Франківську.


Плакат з іменами доброчинців

Загалом про всі надходження та благодійні внески громадська організація звітує у своїх соцмережах, а також створює плакати з іменами доброчинців, який розмістили на території освітнього простору “RE:space”.

Фото Юрій Валько

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
370
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
318
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
338
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
415
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
332
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
375
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
455
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
338
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
404
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook