Наближає перемогу, допомагає ВПО та підтримує ініціативи: як Тепле Місто змінює Франківськ та Україну
04 — 03 — 2023
/Івано-Франківськ
623
Олександр Костинюк
Олександр Костинюк
Автор
всі статті автора

Чи не кожен франківець знайомий з "Теплим Містом" –  інноваційною платформою для створення можливостей і суспільних трансформацій.  А з початком повномасштабної війни платформа зосередилася на волонтерських і соціальних напрямках та допомагає наближати перемогу над окупантом.

Координаційний центр #SaveUkraineNow

Платформа "Тепле Місто" разом із партнерами ініціювали створення Координаційного центру #SaveUkraineNow. Головна його мета – посилення оборонної спроможності ТрО в Івано-Франківській області, ЗСУ та гуманітарних ініціатив України.

"Партнери об’єдналися для створення логістичної платформи з єдиною базою даних, яка збирає, аналізує та координує розподілення різноманітної допомоги у місця найбільшої потреби. Це уможливлює забезпечення необхідним захисників із тероборони, які вирушають у зону бойових дій. А також допомагає організувати гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам та людям, що залишаються в зоні бойових дій", – йдеться на сайті "Теплого Міста".

Координаційний центр напряму отримує запити про потреби захисників від військового керівництва прикарпатських батальйонів; збирає кошти від партнерів та індивідуальних благодійників; закуповує та доставляє на передову високоякісне сертифіковане обладнання, технічне устаткування, амуніцію, медичні засоби, матеріали та транспорт.

Згідно зі звітом, опублікованим на сайті Центру, із лютого 2022 року по січень 2023 року включно, вдалося закупити та відправити захисникам допомоги на понад два мільйони доларів:

  • амуніції (683 тис. доларів);
  • засобів зв'язку (584 тис. доларів);
  • оптики (269 тис. доларів);
  • техніки, інструментів, господарських товарів (233 тис. доларів);
  • транспорту та пального (228 тис. доларів);
  • медичних товарів (182 тис. доларів).

Загалом за січень 2023 року передано військовим підрозділам Івано-Франківської області допомоги на майже 77 тисяч доларів.

За словами координаторки #SaveUkraineNow Ярини Мельник, порівняно з серпнем минулого року, наразі запити від військових майже не змінилися. Потрібні засоби зв’язку та їх комплектуючі, оптика, засоби аеророзвідки – такі як квадрокоптери.

"Великим є запит на автозапчастини. Весь рік область, волонтери, громади передавали військовим автівки. Звісно, вони ламаються, інколи запчастини до них знаходити дуже важко, а потрібно – швидко. Тож автозапчастини та різні комплектуючі  – це постійний запит з місяця в місяць. Бувають специфічні запити для облаштування позицій: комп’ютерна техніка, засоби живлення", – каже Ярина Мельник.

Також до Координаційного центру звертаються з не зовсім звичними запитами. Наприклад, був досвід закупівлі понтонної переправи для спецпризначенців.

"Також  знаходили для саперів накладки – "павуки" для розмінування. Їх уже не виготовляють, і ми шукаємо їх за різними закордонними  оголошеннями. Потреба в них є дуже велика. Нещодавно прийшов запит на бензовоз. Ми його закрили менше ніж за 7 днів", – додає Ярина Мельник.

Ярина Мельник, фото – Суспільне-Івано-Франківськ

Як каже координаторка проєкту, найбільша частка допомоги надходить від бізнесу, це переказаний одноденний заробіток працівників. Наразі він становить 80% надходжень Координаційного центру:

"І бізнеси, і прикарпатські громади роблять внески саме через одноденний заробіток працівників бюджетного сектору. І це основа діяльності Центру, бо внески – доволі прогнозовані, тож є можливість планувати свої закупівлі. Ми приблизно знаємо, якими будуть надходження наступного місяця. Знаючи їх рівень, одразу замовляємо великі партії товарів, зокрема, і засоби зв’язку. Тому платимо меншу ціну завдяки опту. Крім того, для нас постачальники відкладають товари. Наприклад, вдалося закупити велику партію тепловізорів за меншим обмінним курсом, бо мали можливість одразу гарантувати постачальнику, що їх викупимо. А все тому, що знали – будуть надходження від одноденного заробітку. Закликаємо компанії та загалом мешканців області приєднуватися до цієї ініціативи".

До речі, зараз ведеться робота над функціоналом, за допомогою якого можна індивідуально оформити підписку на одноденний заробіток.

Shelter Ukraine

Ще один проєкт, на виконання якого Тепле Місто спрямувало свої зусилля з початком повномасштабного вторгнення, – Shelter Ukraine

Ініціативу очолив Valores Foundation (Польща), який відповідав за збір коштів разом із SILab Ukraine, VPLYV та Теплим Містом. Саме ці організації контролювали надання допомоги постраждалим від війни.

Головна мета Shelter Ukraine – розв'язувати гуманітарні проблеми цивільного населення в Україні, залучаючи кошти та створюючи притулки, а також надаючи продуктові та гігієнічні набори. Важливо, що акумульовані кошти можуть бути витрачені виключно для підтримки цивільного населення України.

Загалом вдалося підтримати в Україні понад 200 прихистків для більш ніж 40 тисяч людей.

Координаторка проєкту від платформи Тепле Місто Христина Магас розповідає, що разом  з партнерами Тепле Місто взялося розподіляти ресурси на місцевому рівні. Кожна організація-партнер займалася низкою областей у регіоні свого розташування. Тепле Місто займалося Івано-Франківською, Чернівецькою, Волинською та Львівською областями. А загалом ініціатива охопила фактично всі регіони України. 

"Ми працювали 10 місяців, надали так званий регрантинг для 43 організацій. На Прикарпатті вдалося підтримати сім прихистків; кількість людей, які проживають у цих "шелтерах" – 2400. Було надано 980 продуктових наборів і 445 гігієнічних", – каже Христина Магас.

У Чернівецькій області підтримано 14 "шелтерів", де проживають 1372 людини. Було надано 260 продуктових наборів. 

У Львівській області Тепле Місто підтримало п'ять “шелтерів”, туди відправили 1130 продуктових наборів. Кількість людей у цих прихистках – 2820. 

У Волинській області підтримано 11 прихистків, надано 760 продуктових та 470 гігієнічних наборів. Кількість людей – 2356.

Христина Магас, фото з соцмережі

"Найбільше коштів витратили на харчі, меблі: розкладачки, ліжка, матраци. А також на кухонне обладнання, облаштування ванних кімнат, побутову техніку, господарчі товари. Загалом 57,6% опитаних людей вказали, що для них було важливо мати предмети щоденного вжитку, побутові прилади, посуд, постелі. Переважна частина людей зазначила, що це якраз та допомога, яку очікували", – додає Христина Магас.

Гранти Теплого Міста

Окрім участі у волонтерських та соціальних ініціативах, які виникли через війну, Тепле Місто кілька років допомагало містянам перетворювати їхні ідеї в проєкти та втілювати їх. Проте чергову хвилю "Малих Грантів Теплого Міста", яка мала стартувати в лютому 2022 року, зі зрозумілих причин поклали на паузу. 

Як зазначила керівниця платформи Тепле Місто Росана Тужанська, за п‘ять років вдалося підтримати вже майже 100 громадських ініціатив на понад мільйон гривень. А спільно з грантовою програмою Urban Space 100 – близько 250 ініціатив за вісім років.

За рік паузи грантову підтримку переосмислили: фінансова підтримка виросла, а також змінилися умови та побільшало можливостей для учасників грантової програми. Тепер вона називається – Гранти Теплого Міста, і зараз – з 10 лютого до 10 березня – ініціативні франківці можуть отримати до 90 тисяч гривень на втілення власних ідей.

"Ми не плануємо зупинятися, для нас дуже знаково, що зараз відновлюємо дуже важливу для міста грантову програму. Ми маємо не тільки продовжувати бути опорою, а й ставати сильнішими інституційно, як організація", – додала Росана Тужанська.

Росана Тужанська, фото “Галки”

Координатор програми Гранти Теплого Міста Андрій Левицький зазначив, що подавати заявки можуть громадські організації, ініціативні групи та команди друзів, які бажають змінити місто:

"Проєкти мають реалізовуватися у Франківську. Вони не повинні бути ні політичними, ні комерційними. Команди обов’язково мають володіти досвідом роботи в громадському секторі чи волонтерстві, а також мають співфінансувати 10% від вартості проєкту".

Команди без досвіду реалізації проєктів можуть отримати до 20 тисяч гривень, а загалом максимальна сума гранту – до 90 тисяч.

Тематичні напрямки проєктів:

  • міський простір (міське середовище, вуличні меблі, зелені зони, прихильність міста до всіх груп мешканців);
  • сучасне мистецтво (події, виставки, мурали, перформанси, просвітницькі проєкти);
  • прогресивна освіта (неформальна, альтернативна, сучасна, практична, ініціативи, пов'язані зі змінами традиційної системи освіти);
  • розвиток прогресивного підприємництва (проєкти, спрямовані на активізацію сталості бізнес-середовищ Івано-Франківська).

Переможців обере незалежне журі. Оцінювання пройде у два етапи: онлайн-голосуванням комісії та офлайн-захист проєкту.

"Багато людей нас питали, чи буде грантова програма, і ми вирішили її відновити. Ми трохи змінили пріоритетні напрямки, залишили їх цьогоріч чотири, але загальний фінансовий фонд виріс. На 20 лютого ми вже отримали чотири заявки, провели сім чи вісім консультацій, очікуємо невдовзі ще 12 заявок. Серед поданих заявок бачимо дуже цікаві проєкти", – каже Андрій Левицький.

Андрій Левицький, фото “Галки”

"Гранти - це старт"

Упродовж років переможцями грантових хвиль ставали різноманітні проєкти. Один із них – промоція та підготовка хабів “Ба та Ді”, а також організація навчання нянь-бабусь та дідусів. Ініціатива тоді отримала 20 тисяч гривень підтримки. 

Керівниці “Ба та Ді Клубу” Галина Плотницька зазначила – було дуже важливо та цінно виграти той грант від Теплого Міста:

"За ті кошти ми зробили онлайн-школу нянь. Школа нянь дає новітні знання про виховання дитини. Запрошували викладачів приватних шкіл, які знають більш передові європейські, американські методики. Вони читали майстер-класи. Був карантин, і вдалося організувати онлайн-школу. Потенційні няні, бабусі, дідусі, мами з татами могли отримувати доступ до дуже корисної інформації. А також змогли підготувати медіаматеріал, щоби відкрити рахунок на Спільнокошті. Ми зробили цікаві ролики, які привернули уваги потенційних благодійників, меценатів. І завдяки тій фінансовій підтримці ще додатково залучили гроші". 

Також організації вдалося відкрити хаб "Ба і Ді", який був і дитячою кімнатою, і місцем для пізнавально-розважальної діяльності.  

"Приходили й старші дітки, вони могли погратися і чимось зайнятися. З ними проводили майстер-класи, з уроками допомагали, і в ляльковий театр ходили, і запрошували до них артистів з філармонії. Також створили школу нянь, школу комп'ютерної грамотності для ВПО. Все це – на базі хабу. Ще сітки плели, шкарпетки, кікімори  виготовляли. Брали участь у масштабному проєкті – "базова юридична освіта людям похилого віку"".

Галина Плотницька зауважила - гранти дають старт. Якщо людина розуміє, чого вона хоче, то це – величезна підтримка, вона дає можливість почати цю роботу. 

Галина Плотницька, фото з соцмережі

Безплатні школи для "ідейників"

Окрім грантової хвилі, Тепле Місто анонсувало школу грантового менеджменту, менторську школу, та школу для старшокласників, де вони теж зможуть отримати до 10 тисяч гривень на втілення своїх ідей.

Школи є безоплатними, але важливо приходити з ідеєю.

  • Школа грантового менеджменту триватиме 3-5 березня (у рамках цієї школи пропрацьовуватимуть етапи від ідеї до реалізації проєкту, написання аплікаційної форми).
  • Школа для старшокласників "Змінотворець" – 7-9 квітня (школа для підтримки та мотивації активних школярів).
  • Школа "Прокачай свою ГО" – 5-7 травня (менторська підтримка для громадських організацій).

Подробиці шукайте на http://grants.warm.if.ua.

Фото “Галки”, школи Теплого Міста

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
319
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
283
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
293
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
273
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
281
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
316
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
409
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
302
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
353
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook