Під час війни діти менше не хворіють: як франківські волонтери проєкту "На Шапку" допомагають найменшим бороти рак (ФОТО)
15 — 11 — 2023
/Івано-Франківськ
321
Жанна Головенко
Жанна Головенко
Автор
всі статті автора

В Івано-Франківську завершився вже шостий сезон благодійного фестивалю “На Шапку”. Майже пів року, щочетверга, на сцені в центрі міста лунала жива музика, а волонтери тим часом збирали гроші для онкохворих діток. Так вдалося отримати 300 тисяч гривень, так вдалося купити для лікарні життєво необхідне обладнання.

“На Шапку” проєкт, що зосереджений на допомозі онкохворим діткам з обласної дитячої клінічної лікарні в Івано-Франківську. Його ініціаторки волонтерки Людмила Ліник та Леся Качурова. Вони організовують концерти, де безплатно виступають співаки та інші артисти. А глядачі донатять лікування та дозвілля хворих діток.

Зараз в Онкогематологічному відділенні лікуються 33 дитини. Від початку повномасштабної війни обласна лікарня також опікувалася хворою малечею з Донецька, Харкова, Сум, Києва, Дніпра, Одеси... Бо, на жаль, війна аж ніяк не зменшує кількість хворих діток. 

Сезон “На Шапку 2023”

Під час цьогорічного концертного сезону благодійники провели 24 заходи. Щотижня, з травня по жовтень, місцеві артисти співали при сквері Руської трійці, привертаючи увагу франківців і гостей міста до благодійної акції. Загалом виступили 72 колективи. 

Людмила Лінник розповіла, що виступають тут вже третій рік, і це дуже вдале місце для благодійної акції:

"Раніше ми проводили концерти в закритих локаціях Палаці Потоцьких і "Grand America". І туди, і туди, щоб пожертвувати гроші, потрібно було прийти. А зараз люди  йдуть повз, бачать, що щось відбувається, і долучаються. Хтось вже знає про мету концертів, а хтось зупиняється послухати й дізнається згодом. Тож чим більш людне місце, тим більше донатів", пояснює Людмила Лінник. 

Людмила Лінник

Під час завершального концерту 26 жовтня “На шапку 2023” ініціатори  зібрали майже 30 тисяч гривень і закрили загальний збір 300 тисяч гривень для Онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні.  

Навіть попри дощ, сюди завітали більше сотні небайдужих. Люди танцювали під парасольками, наспівували знайомі пісні й, звичайно ж, вкидали пожертви до капелюхів. 

Гості концерту На шапку

Я щомісяця стараюся хоч трохи давати на благодійність. Переважно кидаю на “Повернись живим”. Вчора якраз отримала зарплату. Напевно, це знак, що пішла з роботи саме цим шляхом. І атмосфера тут гарна… І люди тут хороші люди”, каже франківка Олександра Бажан. 

Збір грошей до капелюха

Співачка Карина Меєр виконувала кавери на українські хіти. Карина каже, що обирала життєрадісні треки, аби підняти настрій гостям і перехожим, хоча співала й про війну. Батько та мама дівчини служать у ЗСУ, тому вона регулярно волонтерить для армії, однак впевнена, що про соціальну допомогу забувати теж не можна: 

“На жаль, з початком  вторгнення, дітки не стали менше хворіти. Їм, як і раніше, потрібна наша допомога. Коли я ще вчилася у музичній школі, то завжди їздила виступати в дитбудинки. Сучасним дітям доведеться будувати нашу країну, тому їх потрібно мотивувати та оздоровлювати”, пояснює співачка Карина Меєр.

Карина Меєр

А хедлайнером концерту став переможець 11 сезону шоу “Голос країни” Сергій Лазановський. Сергій розповів, що дотичний до проєкту “На шапку” вже не перший рік. Спочатку він був ведучим, а тепер став  вокалістом: 

Хочу допомагати хворим дітям, чим можу. На концертах можна зібрати хай і невелику суму, бо хочеться завжди більше, але за сезон можна придбати для когось життєво необхідний апарат. Зараз люди з недовірою реагують на онлайн-збори, бо завелося  багато шахраїв. А тут все чітко: при них рахують гроші й потім показують звіти”, каже Сергій Лазановський.  


Сергій Лазановський

Вже купили та передали обладнання

Людмила Лінник розповідає, що цього сезону мали за мету придбати багатофункціональний пересувний операційний механічний рентгенопрозорий стіл PAX-ST-B. За її словами, це доволі дорогий, але дуже корисний прилад: 

“Просто на столі, під рентгенівським контролем, лікарі зможуть проводити всі необхідні маніпуляції”, каже Людмила. 

Першого листопада вони доставили прилад у лікарню: 

“Нам вдалося знайти стіл такої ж комплектації за меншу вартість, а саме 219 640 грн. Доставлення коштувало 3000 грн, але його оплатив продавець, дізнавшись для кого цей стіл”, повідомили організатори проєкту “На шапку”. 

Решта коштів залишаться на рахунку благодійного фонду “Фундація доброчинців”, доки керівництво відділення не повідомить про інші потреби, які необхідно закрити. 


Обладнання в лікарні фото

Коли волонтери швидші, ніж тендери

Завдяки благодійному фестивалю Онкогематологічне відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні вже шість років отримує техніку та медикаменти. Заступниця медичного директора з хірургічної та неонатальної роботи Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Наталія Митник зазначає, що будь-який сезон “На Шапку” розпочинається з узгодження лікарі визначають найнагальніші потреби відділення і повідомляють про них волонтерам: 

Ми їм чітко озвучуємо запити. На обладнання, звичайно, вони не можуть зібрати мільйони, але щороку постачають щось, чого не вистачає. В окремих випадках це навіть оперативніше і якісніше, ніж зробили б ми. Їм не треба тендерів, бо для громадської організації чи благодійного фонду є інша процедура. Бувають ситуації, коли виграє той, хто дає дешевшу ціну, але це може бути аналог, не дуже вдалий і нам він не зовсім підходить”, каже Наталія Митник. 

Заступниця медичного директора Наталія Митник додає, що цінна не тільки фінансова, але й інформаційна підтримка: 

“У 2021 році вони збирали на наркозно-дихальний апарат. То велика сума була півмільйона. Їм не вдалося назбирати стільки через карантин, але завдяки концертам й приверненню уваги, знайшлася організація, яка подарувала цей апарат. А волонтери за зібрані гроші купили інше, теж необхідне обладнання”, пригадує медикиня. 

Волонтери на концерті

Навіть в лікарні діти повинні мати дитинство  

Цьогоріч небайдужі прикарпатці жертвували не тільки гроші, бо сезон минув під гаслом “Кошик хоробрості”. На локації встановили прозорий контейнер, куди люди вкидали дитячі іграшки. Людмила зазначає, що хворі на рак діти мають знижений імунітет. Тому, щоб уникнути інфекцій, вони закликають приносити винятково нові іграшки. 

Одну таку коробку волонтери передали до лікарні ще влітку, а іншу дозбирали якраз на фінальному концерті. Наталія Митник пояснила, що іграшки потрібні, аби відвернути увагу дітей під час лікування. Адже їм страшно, навіть якщо процедура не болісна: 

Дитині обіцяють винагороду. І замість того, щоб зосереджуватися на лікареві, вона вже розглядає, що там у тому ящику. То маленькі дрібнички, але ці дрібнички важливі, бо навіть в лікарні діти повинні мати дитинство. Лікарі так тішилися, коли я від волонтерів цей другий ящик принесла. Вже поіменно знали, кому з дітей що сподобається. Кажуть: “оце точно Веронічці, вона любить коралі”. Тут така, знаєте, домашня атмосфера. Ці дітки тут місяцями, а іноді й роками, то вже стають як рідні”. 

Фото: Олег Нетецький

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
361
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
312
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
331
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
405
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
325
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
363
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
447
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
332
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
394
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook