Сплетіння бісерин – стежки, що наближають перемогу: як 9-річна франківка допомагає військовим
31 — 05 — 2023
/Івано-Франківськ
624
Наталя Зіпер
Наталя Зіпер
Автор
всі статті автора

Звичайна дівчинка Злата Семко з передмістя Івано-Франківська полюбляє читати, гратися з котиками та прогулянки з подружками… А у вільний від своїх звичайних дитячих справ час займається дорослою місією – плете та продає браслетики з бісеру й допомагає Збройним Силам України.


Злата Семко

Злата навчається в четвертому класі Черніївського ліцею Івано-Франківської громади, ходить до театрального гуртка – дуже полюбляє грати на сцені та мріє в майбутньому стати акторкою. 24 лютого життя маленької українки перевернулось, як і у всіх. Додалася ще одна мрія – найшвидша перемога України у війні. Кожен намагається допомогти їй стати реальністю – дівчинка теж придумала, як стати корисною.

«Мої подруги плели з бісеру, я вирішила також спробувати. Тато мені подарував набір, де було багато бісеру, я почала плести. Потім у мене виникла ідея продавати мої браслетики, щоби допомагати ЗСУ. Я поділилася намірами з батьками, вони мене підтримали. Продала браслетики, заробила гроші, потім про мене з соцмереж дізналося  багато людей», – каже дівчинка.


Злата Семко

З липня минулого року дівчинка сумлінно плете браслети, чокери, кільця, їй допомагає молодша сестричка, іноді долучається мама. А всі отримані з продажу кошти віддає на потреби ЗСУ. І так по колу. Матеріали для прикрас переважно купують батьки. Хоча буває, що хтось віддає, або навіть надсилає поштою свої запаси бісеру для потрібної справи.

Ціна її виробів не дуже висока – від 20 до 100 гривень, та деякі клієнти дають більше, адже абсолютно все зароблене йде на допомогу військовим.


Прикраси Злати

І творить, і продає

Жовто-блакитні браслетики задля зручності дівчинка набирає за допомогою голки. Усі вироби створює з любов’ю, а найбільше подобається виготовляти чокери з перлинок. Поки що найчастіше Злата робить прикраси простого плетіння, але мріє навчитися виготовляти гердани та інші речі з дрібного бісеру. Зі складного поки що пробувала плести брелок на спеціальному станку. Каже – переплетіння на прикрасах формуються в стежки, які ведуть до перемоги.


Як Злата виготовляє прикраси

Коли збирається достатня кількість браслетів, Злата разом із сестричкою та подружками беруть колонку, плакатики з написами про свою діяльність і йдуть продавати вироби біля двору. Дівчатка звертаються до всіх дорослих, пропонують купити те, що сподобається. Буває,  швидко розпродуються вироби, а буває, що зовсім трохи купують. Злату не спиняє ні мороз, ні спека – не торгує хіба у занадто погану погоду.

До прикладу, коли взимку відкривали нову церкву в селі, тоді Злата продала багато виробів. А зараз дівчинка радіє початку футбольного сезону, адже можна буде продавати браслетики на стадіоні під час гри місцевих команд. Тому активно готується радувати вболівальників патріотичними (і не тільки) виробами з бісеру. Також Злата продавала свої браслети від імені Черніївського ліцею на благодійному ярмарку в Івано-Франківську.

Батьки Злати та молодшої Евеліни захоплюються наполегливістю старшої дитини. 

«Ми із чоловіком періодично допомагаємо ЗСУ. Як приходить аванс, зарплатня, то частинку обов’язково переказуємо, а Златі купуємо бісер… Коли дівчата йдуть продавати прикраси, я займаюся хатніми справами, але біля вікна та наглядаю за ними – усе ж переживаю, щоби ніхто не скривдив. Раніше думала, що Злати надовго не вистачить, бо вона може взятися за щось, швидко кинути, бо стало нецікаво. Але в цій справі вона дуже наполеглива й кидати її не збирається» – каже мати Злати Ксеня Семко. 


Мама Злати


Злата волонтерить на вулиці 

Що кажуть волонтери та воїни

За цей час дівчинці вдалося зібрати близько 90 тисяч гривень, за які вона з батьками долучилися до придбання дрона, металошукача, розкладачок, приладів нічного бачення, передає кошти й на пальне військовим.

«Про  Златку можна говорити багато. Адже це маленька дівчинка з великим серцем і не дитячими цілями. Про дівчинку, яка, як і багато інших українських дітей, викликає захоплення і повагу.

Між собою ми її називаємо «бджілка-трудівничка». Вона зупиняє автівки, які їдуть повз неї, заходить в автобус на зупинці й пропонує людям щось у неї придбати, бере участь у ярмарках на підтримку ЗСУ.

Златка приклад для наслідування для багатьох дорослих. Для тих, хто здався чи призвичаївся до всього, що відбувається, для тих, хто говорить, що вже втомився. А ця маленька дівчинка не здалася, не втомилась, а продовжує цю велику справу. Вона справжня патріотка. Пишаюся тим, що знаю її батьків, які зуміли виховати таку дитину. Пишаюся тим, що теперішні діти саме такі, хоч у них орки забрали нормальне й спокійне дитинство, хоч їм доводиться знати, що таке війна не з підручників історії, а проживати  такий час особисто. Хоч вони змушені ховатися в укриттях і знати, що таке повітряна тривога, прокидатися вночі від сирен. Пишаюся з того, що зростає таке свідоме молоде покоління. За нами перемога, бо з нами ось такі діти й Бог!» – ділиться про діяльність Злати волонтер з Івано-Франківська Ростислав Мацьків.


Ростислав Мацьків, волонтер

Злата тішиться, що її допомога важлива та має потужний відгук у серцях людей. Якось один військовий приніс їй цукерки в знак подяки за допомогу. Згадує ще один випадок, як в інтернеті написала дівчина військовослужбовиця, зробила замовлення і надіслала у відповідь дуже гарний букетик квітів ручної роботи та чашку.

«Дуже надихає, коли наші військові публікують відгуки про отриману допомогу, коли вони звільняють наші території – це так мотивує, хочеться більше наплести, продати. Дати ті гроші їм, щоб вони закупили якоїсь зброї та швидше звільнили Україну», – ділиться Злата.

На стіні над ліжком дівчинки висять два прапори з підписами військових, грамота з подякою, шеврони – подарунок від воїнів – ще одне джерело натхнення для маленької волонтерки. А в телефоні Злата передивляється відеозвернення від військових зі сльозами на очах.

 «Ні Злату, ні її сім'ю я не знав, аж поки не зателефонував друг-волонтер, і не запитав, чи нам потрібен металодетектор, придбаний на кошти, які вторгувала Злата. На той час наша 102-а бригада вже пів року перебувала біля Запоріжжя.

Я попросив у Віталія контакти батьків дівчинки, щоби подякувати. Коли побачили у ФБ, якого віку Злата і її сестричка, усі дуже розчулилися, почали думати, як віддячити. Пропонували солодощі, м'які іграшки... Але мама Злати сказала, що вона хоче тільки прапор. Вони навіть не захотіли, щоби прапор, підписаний нами, і подяку від командира бригади  вручили урочисто, на камеру, а забрали в клубі тихенько. Пізніше  мої син із невісткою таки заїхали до них у гості та передали невеликі подарунки Златі та її сестричці. Тепер ми зі Златою друзі, вітаємо одне одного зі святами, вона мені розповідає про те, що робить, я їй щось смішне з нашої служби. За віком вона мені внучка, мене дуже тішить це спілкування, оскільки своїх онуків ще немає», – розповів офіцер 102 бригади ТрО ЗСУ Володимир Стецій.


Подяки Златі від військових та волонтерів

Дівчинка веде сторінку в Інстаграмі та Фейсбуці, де показує свої вироби, отримує замовлення та звітує про зароблені кошти.

«Нещодавно ми передали 40 патріотичних браслетів волонтерській спілці «Рибалка ІФ», яка збиралася брати участь у благодійному ярмарку в Бельгії. І їх теж уже продали, а кошти передали для ЗСУ», – тішиться мала.

Багато хто в школі Злати також займається волонтерством і допомагає армії. На День волонтера 36 діток і Злату нагороджували почесними грамотами від місцевого волонтерського фонду "Власними зусиллями". 

Злата не обмежується лише плетінням браслетів – передає книжки для біженців з України в Німеччині, знімає патріотичні відео. Усіма силами ця маленька дівчинка з великим серцем робить свій внесок у наближення Перемоги.

«Я хочу, щоби вже швидше закінчилася війна, перемогла Україна й щоби ми всією родиною поїхали на море до Криму!», – мріє дитина.


Злата Семко

Фото Юрій Валько та архів героїв

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
320
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
283
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
293
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
273
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
282
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
316
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
410
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
302
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
353
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook