“Відроджені Єднанням”: як в Івано-Франківську українці з усіх куточків України разом допомагають людям у біді
01 — 08 — 2023
/Івано-Франківськ
521
Наталя Зіпер
Наталя Зіпер
Автор
всі статті автора

Українці, які прибувають у незнайомі їм регіони з окупованих територій або гарячих точок, нерідко бувають дезорієнтовані, розгублені, відчувають себе покинутими й наодинці з собою, зі своєю бідою. Але завдяки волонтерам та благодійним фондам повертається віра в майбутнє, знаходяться сили жити далі, бо людина відчуває, що світ не відвернувся від неї. 

Одна з ініціатив, яка допомагає ВПО в Івано-Франківській області (і не лише в ній), – Благодійний фонд «Відроджені єднанням». Уже понад рік команда займається підтримкою потерпілих від війни та людей, що опинились у скрутному становищі. Волонтери підтримують не тільки їжею, одягом чи побутовою хімією, але й надають психологічну допомогу. Лише за останній рік волонтери допомогли понад 60 тисячам тих, хто в біді.


Допомога потребуючим в Івано-Франківську

Франківський фонд, який народився завдяки активності вимушених переселенців

Франківка Оксана Криницька, мама двох діток, яка з 2000-х років займається волонтерством. Однак до повномасштабного вторгнення доброчинність не була її основною діяльністю. Допомогу організовувала й надавала згідно із запитами на добровільних засадах, а в інший час вона і згуртовані волонтери займалися своїми справами – роботою, сім’ями. А вже з 16 квітня 2022 року команда заснувала благодійний фонд «Відроджені єднанням».

«Я довго визначалась із назвою, і вирішила, що саме ця назва ідеально підходить: усе відроджується коштом єднання! От і вийшло «Відроджені єднанням», розповідає Оксана Криницька. В пріоритеті в мене були дітки. Ми опікувалися дітьми в лікарнях, які не могли б самі про себе подбати. Також надавали допомогу малозабезпеченим сім'ям. Коли почалося повномасштабне вторгнення, ми вирішили офіційно зареєструвати свою діяльність, щоби мати можливість все правильно робити, як від нас вимагає законодавство».


Оксана Криницька

З моменту заснування фонду роботи побільшало в рази. В організації зараз 15 волонтерів із різних міст України. Всі працюють на волонтерських засадах без зарплат.

«Ми працюємо як неприбуткова, неурядова організація, тому постійного фінансування в нас немає, щоби мати можливість брати когось на зарплату», – каже Оксана.


Фонд у роботі

У команді «Відроджених єднанням» волонтерять ВПО з різних міст України, що наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях і в зоні бойових дій. Хтось втратив житло, хтось не може повернутися додому через постійні обстріли.

Кожна історія активісток унікальна, але зі спільним горем. Та дівчата знайшли натхнення у волонтерстві, це дає їм сили дивитися в майбутнє і робити свій внесок у спільну боротьбу.

"Як і багато людей, я з двома дітками та маленьким песиком, були вимушені тікати з власної домівки.

І я, і діти знайшли собі заняття для душі, на той час, поки немає можливості повернутися додому.

Тепер я знайшла себе в доброчинності, ця діяльність мені завжди була до душі, бо повертає людям віру в добро! Волонтерство дуже надихає! 

Після перемоги плануємо разом із дітьми повернутися додому. Але й надалі допомагатиму людям у біді", – розповідає Юлія Шелестова з Харківщини.


Юля

«У чоловіка тут живе колишній співробітник, з яким гарно товаришують. Він нас, як почалася війна, покликав до себе, знайшов нам житло, купив продуктів. Це було настільки зворушливо, ставлення і допомога їх нам – це вразило в саме серце. Відчувши на собі допомогу людей, захотілося так само допомагати людям, бо це важливо. 

До «Відроджених єднанням» прийшла перший раз, мабуть, ще в вересні та залишилась одразу. Ми всі дружимо, спілкуємося, дітки між собою знайомі.  Розумієте, це  такий продух, це як велика родина. А те, що робиться добра справа для людей, – ще більше додає сил. Волонтерство в першу чергу потрібно самій мені, щоби не з’їхати з глузду від усього того, що коїться.

Майбутнє ми поки що не плануємо. На жаль, війна навчила мене жити сьогодні та зараз. Але все буде Україна!», – ділиться харків’янка Олена Коваленко.

«Повертатися нам нікуди, наше житло повністю зруйноване, тому ми будемо залишатися жити тут.

Волонтерство для мене – це можливість забути про свої проблеми, і водночас стати для когось потрібним. Це, як ковток повітря, без якого я вже не уявляю своє життя. І коли в нас вихідний, я вже не знаю, куди себе подіти й чим зайнятися. Хочеться якнайшвидше опинитися на складі в колі своїх друзів і однодумців, які прагнуть допомагати тим, хто цього потребує. Наша команда для мене, уже наче друга сім'я, яку я дуже ціную, люблю та поважаю.

І навіть після перемоги я дуже  хочу, щоби ми й надалі допомагали всім нужденним та продовжували свою діяльність», – поділилась Світлана Бугаєнко з Маріуполя.


Світлана

«За освітою та професією я психолог, але тепер у відпустці по догляду за дитиною. Волонтерство, допомога людям, співчуття, підтримка – мене надихає, це моє. Тому вирішила займатися тим, що ближче до душі. Планів великих не будую. Живемо тут і зараз. Далі буде видно», – розповіла Марія з Харкова.

Марія

Кому і як допомагають

Організація має низку постійних закордонних партнерів. Допомога від них йде не тільки цивільному населенню, а й військовим.  Тому постійна співпраця з донорами дозволяє надавати допомогу великій кількості людей у біді.  

До прикладу, щотижня на площі біля національного драмтеатру в центрі Івано-Франківська, завдяки спільному проєкту з румунською організацією Fight for Freedom, видають продуктові набори для ВПО. У цей час зазвичай пуста площа заповнюється сотнями людей – отримувати допомогу приходять люди різного віку – і молоді мами з дітками, і пенсіонери. 

Роздача допомоги в Івано-Франківську

Черга просувається швидко та організовано, вже через 30 хвилин її як і не було. Натомість залишається подяка людей.  

Олена, м. Кремінна. «Ми на цій видачі вперше, бо нещодавно переїхали з Житомира. От почули про цю допомогу, прийшли отримати. Дуже гарна організація – усе швидко й чітко».

Олена

Олександр Миколайович, м. Краматорськ. «Я лише тут отримую допомогу, вдячний організаторам за цю підтримку, організацію – все на 5».


Олександр

Ольга Михайлівна, м. Мелітополь. «Отримуємо тут допомогу не вперше, дуже подобається організація. На жаль, гуманітарної допомоги вже набагато менше в місті, і водночас складно прожити на одну пенсію».


Ольга

Гузель, м. Харків. «Тут отримую продукти втретє. Дуже чудова організація. Дуже зручно, що в цьому місці присутні й інші волонтери – можна виміряти тиск, рівень цукру в крові. Присутня поліція діалогу, що дуже важливо для людей, які перебувають у стані великої тривожності, стресу. Продукти тут дуже хороші – печиво, консерви й рис допомагають урізноманітнювати раціон людей, які залишилися без засобів до існування».


Гузель

До слова, волонтери відстежують списки тих, кому дістається допомога. Відстежують, аби допомогти більшій кількості людей, а не одним і тим самим весь час.

Команда волонтерів допомагає не лише тим, хто опинився на Прикарпатті. Надсилали допомогу в Херсонську область після катастрофи на Каховській ГЕС. Завдяки донорам туди поїхало п’ять «20-тонників» із необхідною допомогою. За словами Оксани Криницької, якщо виникне така необхідність, є можливість надати безплатне тимчасове житло для нової хвилі ВПО.

«У разі великого напливу людей у нас буде де їх розмістити.  Ми на початку війни надавали прихисток людям, які приїжджали без нічого, з рюкзачками. Ми їх і годували, одягали повністю. Тому ми з цим уже стикалися, якщо буде ще потреба, звичайно, що ми не залишимось осторонь», – запевняє жінка.

Допомога з Івано-Франківська військовим та цивільним на Харківщині та Донеччині

І це все – самотужки, без суттєвої допомоги влади

На початок липня команда «Відроджених Єднанням» змогла допомогти більш ніж 60 тисячам людей в Івано-Франківську та області. Багато продуктових, гігієнічних наборів, речей відправили цивільному населенню через партнерів у Харкові, Сумах, Дніпропетровській області.

Робота фонду відбувається без фінансового чи іншого сприяння влади. Вдається обходитися без контакту з чиновниками.

«Все, із чим вони, в принципі, можуть нам допомогти – це надати дозволи на проведення якихось заходів, іншої підтримки поки що ми не просили, справляємося самі»,  – каже Криницька.

«Відроджені Єднанням» співпрацюють із декількома світовими фондами з США та Європи.

«Першим нашим донором була американська організація "Global Empowerment mission». Це величезна організація, вона допомагає по всьому світу. Я в Польщі випадково познайомилися з представниками королівської родини Великобританії, і вони нас представили цьому фонду. Вони нам допомагали з перших днів, можна сказати, дали старт нашій роботі. Далі ми зустрілися з партнером програми з Румунії, поїхали туди, підписали договір про співпрацю. І так ми почали отримувати від них і видавати тут продуктові набори. Ще є кілька менших донорів, які час від часу нам допомагають продуктами, засобами гігієни. І є ще один швейцарський фонд, який нам частково перекриває фінансування для проведення різних акцій».

За час своєї роботи фонд отримав уже багато подяк від військових, різних організацій і навіть голови Верховної Ради.

Фонд досить молодий, але за рік існування вдалося досягти великих успіхів, на яких «Відроджені єднанням» не планує зупинятись. У планах збільшення команди та ще більше допомоги людям у скруті та співпраця з міжнародними організаціями в інших країнах.

Фото - Юрій Валько та сторінка фонду у Фейсбук

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
358
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
310
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
330
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
404
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
323
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
361
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
446
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
329
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
392
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook