Канадські шерифи: офіцери миру та правопорядку
23 — 11 — 2018
/Канада
3058

У більшості провінцій та територій Канади працюють шерифи.

Шерифи, в першу чергу, займаються такими послугами, як безпека залу суду, передача ув’язнених після арешту, охорона судових процесів та виконання судових рішень. Шерифи визначені в розділі 2 Кримінального кодексу Канади як «офіцери миру» (Peace Officers), тобто офіцери правопорядку.

Також шерифи здійснюють охорону лейтенант-губернатора (уповноваженого представника королеви Великої Британії у провінції), урядових будівель та судів, відповідають за транспортування ув’язнених. У сфері охорони правопорядку обов’язки шерифів регулюються на рівні провінцій.

Канадські шерифи призначаються на посаду уповноваженою особою уряду провінції та забезпечують реалізацію локальних нормативно-правових актів провінції.

Розглянемо більш докладно діяльність шерифів на прикладі провінції Альберта.

У 2005 році в Альберті була проведена масштабна реформа у сфері правоохоронної діяльності та правозастосування. Через те, що поліція не справлялась із значним навантаженням, було прийнято рішення про реформування відділу охорони судів та транспортування ув’язнених Міністерства юстиції Альберти у Відділ шерифів Альберти, який був покликаний заповнити прогалини у правозастосуванні та розвантажити поліцію, дозволивши поліцейським концентруватись на кримінальних розслідуваннях.

Шерифи Альберти є службовцями місцевого Мін’юсту та перед вступом на посаду складають присягу королеві Великобританії. Основним нормативно-правовим актом, який регулює діяльність шерифів, є Закон Альберти про офіцерів правопорядку. Даний закон визначає порядок призначення та звільнення з посад, порядок подання скарг на офіцерів правопорядку та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, порядок проведення службових перевірок, обов’язки та права міністра та лейтенант-губернатора щодо видачі регуляторних актів, заборону на вільне використання громадянами ідентифікуючих ознак (уніформа, транспорт, звання та ін.) офіцерів правопорядку.

Кваліфікаційні вимоги для шерифів відрізняються в залежності від кваліфікаційного рангу та підрозділу. Крім цього, щоб працювати шерифом, необхідно бути громадянином Канади або мати посвідку на постійне проживання і дозвіл на роботу, дійсні в Альберті водійські права, сертифікат про проходження курсів надання першої медичної допомоги, докази успішного проходження тесту на фізичну підготовку, відсутність фактів притягнення до кримінальної відповідальності, відповідність вимогам для отримання дозволу на носіння вогнепальної зброї.

Відділ шерифів Альберти є структурною одиницею Міністерства юстиції провінції та у своєму складі має чотири департаменти:

  1. Департамент охорони судів та транспортування ув’язнених.
  2. Департамент операційних сервісів та охорони, до якого входять підрозділи охорони законодавчих та урядових будівель, центр оперативних комунікацій між шерифами в межах провінції, група персонального захисту посадових осіб, група інформаційної безпеки та стратегічної розвідки, групи енергетичної та технічної безпеки.
  3. Департамент слідчих операцій та правозастосування, в рамках якого діє підрозділ добросусідства та безпеки в громадах, підрозділ управління дорожнім рухом (діє спільно з канадською Королівською кінною поліцією), підрозділ з розслідувань, який надає допомогу поліції у розслідуванні найістотніших та організованих злочинів та офіс шерифа і цивільного правозастосування.
  4. Департамент корпоративної безпеки, який працює над внутрішніми та зовнішніми загрозами для Міністерства юстиції провінції, його співробітників, будівель та іншого майна.

В контексті охорони громадського порядку особливий інтерес представляє діяльність підрозділів, що діють у складі департаменту слідчих операцій:

  1. Підрозділ добросусідства та безпеки в громадах (що входить до зазначеного департаменту) в своїй діяльності керується Законом Альберти про безпеку в громадах та добросусідство. До обов’язків шерифів входить виявлення, припинення та розслідування правопорушень, що відбуваються на території приватної власності. Під дію вказаного закону підпадають такі правопорушення, як виготовлення та збут наркотичних речовин, проституція, експлуатація дітей, незаконний обіг вогнепальної зброї.

Після встановлення фактів протиправної активності уповноважена особа Міністерства юстиції (шериф) має право на звернення до суду для отримання ордеру з охорони громадського порядку за процедурою цивільного судочинства. В ордері суд може вказати на заборону експлуатації приміщень на строк до 90 днів та обов’язково зазначає вимоги, які необхідно виконати власнику для усунення порушень. Після цього шерифами контролюється виконання такого ордеру, вживаються заходи примусового виконання.

Прикладом ефективності Закону про добросусідство може слугувати наступна історія: 80-річна жителька міста Едмонтон поскаржилась на високу кримінальну активність у мотелі навпроти свого будинку, що робило умови її проживання настільки небезпечними, що вона ніколи не залишала свій будинок у темний час доби. За результатами розслідування та судового розгляду було видано обмежувальний ордер, який дозволив офіцерам правопорядку вимагати від будь-якої підозрілої особи покинути мотель, а також видано ордер з охорони громадського порядку, який містив вимогу щодо зобов’язання власника проводити розрахунки виключно у безготівковому порядку. Оскільки в Канаді особи, що ведуть антисоціальний спосіб життя, у своїй більшості пластиковими картами не користуються, вони одразу втратили інтерес до мотелю.

Шерифи активно заохочують громадян повідомляти про підозрілу власність та інформують про критерії кримінальної активності, що є наступними:

- часті відвідувачі у будинку, відвідувачі у нічний час доби, короткотривалі візити сторонніх осіб;

- підсилена охорона будинку, затемнені або постійно зашторені вікна, неконтактність та скритність власників, неохайне подвір’я;

- незвичайний запах від сміттєвих баків, коробки від хімікатів у сміттєвих баках, викидання сміття на території сусідів.

Власники будинків можуть повідомляти про кримінальну активність телефоном або через електронну форму.

  1. Підрозділ управління дорожнім рухом працює у співпраці з Королівською кінною поліцією як інтегрований орган з питань дорожнього руху (IntegratedTrafficUnit).

Інтегрований орган розпочав свою діяльність у 2010 році після 6-місячного тестування чотирьох моделей співпраці, в яких шерифи мали різний обсяг повноважень, від ексклюзивних до повного підпорядкування поліції. Модель рівної співпраці зарекомендувала себе як найбільш ефективна та забезпечила найбільшу присутність правоохоронців на дорогах. Єдиним обмеженням шерифів є неможливість самостійно здійснювати кримінальні розслідування, шерифи залучаються до таких розслідувань лише як помічники поліцейських. Підрозділ управляється уповноваженим офіцером поліції у співпраці з командою управляючих шерифів. При цьому, у питаннях працевлаштування, підготовки, дисципліни, підзвітності шерифи підпорядковуються міністру юстиції Альберти.

В рамках своєї діяльності підрозділ здійснює нагляд за безпекою дорожнього руху, виявляє, припиняє та документує правопорушення, а також проводить освітні заходи та підвищує обізнаність громадян щодо типових небезпечних ситуацій на дорогах. Задачею шерифів є зниження випадків ризикованого керування транспортними засобами, покращення контролю за дорожнім рухом на автомагістралях, скорочення випадків дорожньо-транспортних пригод зі смертельними наслідками та ушкодженням здоров’я, а також протидія незаконному обігу наркотичних засобів.

  1. Підрозділ розслідувань є частиною Команди реагування у сфері правопорядку. Ця команда включає, окрім шерифів, 4 муніципальних відділи поліції та Королівську кінну поліцію (AlbertaLawEnforcementResponseTeam – ALERT). ALERT створено для протидії домашньому насильству, організованій злочинності, наркотрафіку та експлуатації дітей.

На даний час ця інтегрована команда формує основні напрямки роботи у сфері правоохоронної роботи для якісного реагування на тяжкі злочини та діяльність злочинних угрупувань. До підрозділу входять фахівці, які спеціалізуються на конкретних видах злочинності, діє група управління ризиками та загрозами, що розробляє плани протидії домашньому насильству, а також кримінологічна служба, що проводить стратегічний аналіз злочинної активності.

До команди входить понад 300 спеціалістів, які позиціонуються як найдосвідченіші.

  1. Офіс шерифа з цивільного виконання у своїй діяльності керується Законом Альберти про цивільне правозастосування (виконання). В Канаді відсутня державна виконавча служба та загальнодержавний закон, який би регулював процедуру виконання судових рішень, тому у кожній провінції діє своя унікальна система. Модель, яка впроваджена в Альберті, вважається ефективною та була імплементована також провінцією Нова Шотландія.

Офіс шерифа з цивільного виконання є результатом реформи, яка була успішно реалізована у 1996 році з прийняттям вищевказаного Закону. Метою реформи було мінімізувати роль суду, залишивши йому переважно наглядові повноваження, а також скоротити виконавче провадження за цивільними справами до адміністративної процедури, здійснюваної в основному через спеціалізоване агентство, що діє на підставі вказівок кредитора, підвищуючи тим самим роль кредитора у примусовому виконанні рішення.

Шерифи офісу займаються ліцензуванням приватних бейліфів (виконавців) та виконавчих агентств, здійснюють нагляд за підготовкою та діяльністю виконавців, проводять розслідування фактів порушення ділової етики з боку виконавців відносно сторін виконавчого провадження, розробляють нормативні документи для виконавців.

Враховуючи, що, на відміну від США, канадські шерифи мають повноваження, які доповнюють діяльність поліції, підвищують спроможність правоохоронних органів, але не дублюють їх функції, цей досвід може бути корисним і для територіальних громад в Україні.

При підготовці публікації використані матеріали за посиланнями:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sheriff#Canada

https://en.wikipedia.org/wiki/Law_enforcement_officer

http://laws-lois.justice.gc.ca/eng/acts/C-46/page-1.html#h-2

https://www.solgps.alberta.ca/programs_and_services/public_security/sheriffs/Pages/default.aspx

www.solgps.alberta.ca/programs_and_services/public_security/peace_officers/Publications/Peace%20Officer%20Act.pdf

https://www.solgps.alberta.ca/careers/sheriff/Pages/JobRequirements.aspx

http://www.qp.alberta.ca/documents/Acts/S00P5.pdf

https://justice.alberta.ca/programs_services/safe/Pages/success-SCAN.aspx

https://www.alberta.ca/report-suspicious-property.aspx

https://www.alberta.ca/release.cfm?xID=27795AE888B2B-B51F-10EA-A9E494F953577040

https://www.alert-ab.ca/about-alert/teams/

http://www.qp.alberta.ca/1266.cfm?page=c15.cfm&leg_type=Acts&isbncln=9780779783861

https://www.alberta.ca/office-of-sheriff-civil-enforcement.aspx

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
393
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
306
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
429
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
320
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
378
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook