Виклики війни: досвід поліцейських офіцерів громад на Волині
17 — 01 — 2024
/Луцьк
207
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

На території Волині невдовзі стане на 11 поліцейських офіцерів громад більше. Про це в інтерв'ю розповів начальник сектору взаємодії з громадами Управління превентивної діяльності Нацполіції області Роман Богдан.

Фото зі сторінки поліцейських офіцерів громад Волинської області у Фейсбук

Загалом у регіоні 54 територіальних громади. В них працюють 48 поліцейських офіцерів громад. Ще 11 навчаються, серед них, вперше, – дві жінки.

Як пояснює Роман Богдан, попит на поліцейських офіцерів громади дедалі стає більшим. Але одна з умов – купівля органами місцевого самоврядування службового автомобіля. Мінімальна його ціна на сьогодні разом з наклеюванням поліцейської символіки, іншими технічними моментами, першою реєстрацією, пенсійним збором, складає 850 тисяч гривень. Для деяких громад це фінансово важко. По-перше, на території області нема значних промислових об'єктів, це аграрний регіон. Тому бюджети не великі. По-друге, багато ресурсів йде на підтримку ЗСУ.

Начальник сектору взаємодії з громадами УПД ГУНП у Волинській області Роман Богдан. Фото зі сторінки Романа Богдана у Фейсбук

Але попри все, усі офіцери громад забезпечені поліцейськими станціями, оргтехнікою, транспортними засобами. Навіть є вже два автомобілі для майбутніх працівників, які навчаються. Щоправда, іноді доводиться стикатися з дефіцитом паливно-мастильних матеріалів. 

У деяких громадах, наприклад, закупили дрони, техніку для військових. Витратили майже всі вільні залишки коштів. А видатки на паливно-мастильні матеріали для службового автомобіля ПОГа забезпечуються по залишковому принципу. Тому виділяли, наприклад, хто 50 тисяч грн, а хтось 10 тис. І наскільки того бензину вистачить? І хоча це обов'язок саме громади, ми теж шукаємо можливості забезпечити ці автомобілі пальним. Я завжди кажу, що допомога ЗСУ – це першочергово. Але також на одному із перших місць має бути й безпека громадян, які проживають в тій чи іншій громаді, мешканців громади, – ділиться Роман Богдан.

Через повномасштабне вторгнення РФ на територію України змінилася й криміногенна ситуація. Найбільший виклик наразі – велика кількість зброї на руках. Волинська область межує з Білоруссю. Була велика загроза висадки диверсійно-розвідувальних груп з території сусідньої країни. Кілька разів повідомлялося про висадку ворожого десанту в тих чи інших місцях. Ситуація була дуже напруженою. Чоловікам зброю роздавали в центрах комплектації, щоб допомогли військовим охороняти кордон. Були випадки, що й місцеві жителі підвозили на блок-пости свої мисливські рушниці.

А зараз буває таке: військовослужбовці приїздять на ротацію та привозять “сувеніри” –  хто патрони, хто гранату, а можуть ще й РПГ (ручний протитанковий гранатомет).

Нещодавно в Луцьку Служба безпеки України разом з поліцією виявили під час обшуку в одному з ангарів російський БТР, розмальований “зетками”. Мабуть, привезли на фурі зі сходу. Власник ангара каже, що займається волонтерством. І цей трофей йому військові дали відремонтувати. Але ж не надав жодного документа. БТР вилучили, розбираються.

Вже був, наприклад, випадок, коли людина приходила вирішувати конфлікт напідпитку й зі зброєю в руках. Чоловік вимагав у крамниці повернути йому якийсь борг. Але завдяки втручанню офіцера громади обійшлося без стрілянини.

Проте в порівнянні з мирними часами неочікувано стало менше крадіжок та грабежів. На думку Романа Богдана, можливо, саме через те, що злодії розуміють – в їх потенційної жертви теж може бути зброя.

Щодо інших “мирних” правопорушень, то вони теж є. 

Зокрема, самогоноваріння. 

Це не є кримінальним злочином. Тобто, не можна взяти дозвіл суду на обшук домоволодіння. А просто прийти й сказати: “Добрий день, гоните? Я зараз перевірю”, – звичайно, ніхто до хати не впустить, і після того розмова завершиться. Але усі розуміємо, що доступний алкоголь має негативний вплив на суспільство. Переважно з цього починаються і сварки, і домашнє насильство, і вчинення будь-яких правопорушень, як адміністративних, так і кримінальних. І тенденція така, що з початку війни люди стали більше зловживати алкоголем. Тому боремося. І результат залежить від кожного офіцера індивідуально, – каже начальник сектору взаємодії з громадами УПД Нацполіції Волинської області.

Крім співбесід з пияками, ПОГи намагаються зменшити доступ до дешевого саморобного алкоголю. Так, наприклад, в селах Карасин та Карпилівці Сошичненської громади поліцейський офіцер Артур Федорович разом з інспектором ювенальної превенції Вадимом Зубачем задокументували та знищили близько 400 літрів бражки. Самогонники вже оштрафовані.

Фото зі сторінки поліцейських офіцерів громад Волинській області у Фейсбук

І ще одна проблема: у 2017-2018 роках на території області в промислових масштабах вирощували снодійний мак. Поля охороняла Державна служба охорони й співробітниками поліції. Тепер цю програму згорнули. Однак місцеві деінде садять собі хто мак, хто кілька кущів конопель. Втім, такі випадки поодинокі. Більше мороки завдає нам розповсюдження так званих “закладок” з більш токсичними речовинами. Переважно їх завозять “гастролери”. Проте тут у боротьбі з незаконним обігом наркотичних речовин допомагає довіра, яку завоювали ПОГи у місцевих жителів.

Офіцери в соцмережах створили групи “Чужий в селі”, де люди сигналізують про підозрілих незнайомців. Так вдалося виявити кілька постачальників “закладок” та крадіїв. А ще – допомогти вимушеним переселенцям познайомитися з новими сусідами й освоїтися на новому місці. Адже, як зазначає Роман Богдан, до війни багато ВПО жили у великих містах. Їм було важко звикнути до сільського менталітету, до сільського способу життя.

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
346
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
298
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
317
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
395
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
308
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
344
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
431
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
322
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
381
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook