Поліцейські офіцери громад під час війни на прикладі Миколаївщини
29 — 01 — 2024
/Миколаїв
304
Анна Щидловська
Анна Щидловська
Автор
всі статті автора

Про нові виклики в роботі поліцейських офіцерів громад у воєнний час розповів начальник сектору взаємодії з громадами управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції Миколаївської області Олександр Козловець.

Виклики воєнного часу

З перших днів  вторгнення росіян поліцейські офіцери громад Миколаївщини,  зокрема, й частково окупованих, продовжували нести службу. Однак, як пояснює Олександр Козловець, у зв'язку з воєнним станом їх робота часто виходила за рамки компетенцій поліцейських. Особливо у першій рік повномасштабної війни.

Поліцейські офіцери громад надавали першу домедичну допомогу постраждалим від обстрілів, доставляли хліб, продукти та речі першої потреби, брали участь в евакуації. Самостійно і за участю інших підрозділів вивозили мешканців прифронтових або частково окупованих територій своїх громад, супроводжували евакуаційні колони.

Загалом, з початку повномасштабного вторгнення за участю поліцейських евакуйовано понад дві тисяч громадян, – уточнює Олександр.

За його словами, через постійні обстріли на Миколаївщині виникла проблема забруднення вибухонебезпечними предметами. Особливо в населених пунктах, що межують з Херсонською областю. Поліцейські офіцери пройшли спеціальну підготовку, навчилися ідентифікувати різні види вибухонебезпечних предметів і першими почали вчити людей, як правильно діяти у разі їх виявлення. 


Поліцейський офіцер громади – Максим Тетерич м. Вознесенськ

Звичайні проблеми майже мирного життя

Чимало людей, які раніше виїжджали, нині  повертаються, починають відновлювати свої оселі. Тож і поліцейські поступово повертаються до звичної  роботи щодо запобігання правопорушенням. Наприклад, відстежують випадки незаконного виготовлення спиртних напоїв, зокрема, самогону і продажу спиртного без ліцензії.

Як розповідає начальник сектору взаємодії з громадами, однією з нових проблем в області стало насичення території деяких громад зброєю, яка потім може використовуватися  злочинцями. Тож поліціянти пояснюють мешканцям необхідність добровільно здавати найдену ними зброю та боєприпаси. Адже за незаконне їх зберігання загрожує кримінальна відповідальність.

Наприкінці січня поліцейським Шевченківської громади добровільно здав зброю мешканець одного із сіл. Це автоматична зброя, патрони до неї, гранати та артилерійський порох, – каже Олександр Козловець.


Вилучена зброя

Ще одним проблемним питанням, за його словами, є нові види шахрайства, пов'язані саме з військовим станом. Коли зловмисниками поширюється недостовірна інформація про нібито якісь виплати від держави або міжнародних організацій. Шахраї отримують реквізити банківських карток громадян, а потім викрадають і їхні кошти. Поліцейським доводиться інформувати людей про нові схеми мисливців за легкими грошима. Роблять це різними способами. Скажімо, у Вознесенську поліцейський офіцер ініціював встановлення на в’їзді в місто білборду, який попереджає про телефонне шахрайство.  


Поліцейський офіцер Шевченківської ТГ Олександр Присяжнюк провів роз’яснювальну роботу із мешканцями села Котляреве про найпоширеніші схеми шахрайства.

Торік частою проблемою багатьох громад були перебої електропостачання. Зимові дні короткі. І вже під вечір, коли не пропадало освітлення, густа темрява огортала вулиці. Тому в рамках одного з безпекових проєктів поліцейські офіцери громад забезпечили маленьких мешканців світловідбивними елементами, щоб дітлахи були помітними на дорозі для водіїв. 

Проводиться поліцейськими й профілактична робота щодо запобігання домашньому насильству. 

Переважно повідомлення про факти домашнього насильства, за словами Олександра Козловця, надходять від людей, що самі стали жертвами такого насильства.

У таких випадках поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення за статтею 173 з позначкою 2. А щодо того, хто систематично вчиняє насильницькі дії до своїх близьких, може бути відкрито кримінальне провадження за статтею 102. Поліцейський офіцер обов'язково оцінює ризики. І, якщо є фактори, що засвідчують ймовірність повторного правопорушення, офіцер може виносити терміновий заборонний припис насильникові.

Це може бути зобов'язання покинути місце спільного проживання з потерпілими і заборона на будь-який контакт з ними. 

У цьому році поліцейським офіцерами громад вже винесено 7 таких приписів, – розповідає Олександр й уточнює: поліціянти беруть таких  правопорушників  на профілактичний облік. І з ними проводиться індивідуальна робота. Їх, а також потерпілих періодично відвідують, щоб визначити, чи не порушувалися вимоги термінових заборонних приписів  і чи траплялися повторні випадки насильства.

Якщо  дитина стала свідком домашнього насильства, або є потерпілою, обов'язково інформується Служба у справах дітей, яка потім працює з цією сім'єю. Про будь-який підтверджений факт домашнього насильства інформується служба соціального захисту, щоб постраждала особа могла отримати весь спектр необхідних соціальних послуг, психологічної допомоги зокрема.


Поліцейський офіцер Вознесенської громади Віктор Лященко підвищує обізнаність громадян із питань протидії усім формам насильства.

Конкурс на посаду ПОГа та особливості роботи 24 на 7

Сьогодні в 16 територіальних громадах Миколаївської області працює 20 поліцейських офіцерів громад. Але Олександр Козловець стверджує, що штат планують розширити. Наразі триває конкурсний відбір ще на 10 посад поліцейських офіцерів у 6 територіальних громадах. Четверо вже відібрані й чекають направлення  на навчання. А взяти участь у такому конкурсі може  будь-який чинний поліцейський, який має вищу освіту, стаж роботи не менше 1,5 року та водійське посвідчення категорії В.

Конкурсний відбір триває в декілька етапів. Перший - тестування загальних навичок поліцейського, знання законодавства і включає психологічний тест. На другому етапі - співбесіда, до якої долучається представник громади, на території якої нестиме службу офіцер. А під час третього - опитування з використанням поліграфа.

Поліцейських, які успішно пройшли всі етапи, направляють на додаткове навчання за різними напрямками. Зокрема, з тактичної підготовки, контраварійного водіння, навичок взаємодії з громадою та іншими. 

Навчання за курсами, розробленими українськими та міжнародними експертами, триває 2.5 місяці. 


Урочистий випуск 186 слухачів спеціалізованого курсу підготовки поліцейських офіцерів громад у листопаді 2023 року.

За словами начальника сектору взаємодії з громадами, проєкт поліцейських офіцерів громад має на меті реформувати службу дільничних поліцейських. Поліцейські офіцери громад керуються тими ж нормативними документами, які регламентують роботу національної поліції. Але на відміну від дільничних  мають розширені повноваження. Наприклад, наглядають за безпекою дорожнього руху. Для цього громада забезпечує їх службовим транспортом, який має бути обладнаний усім необхідним, щоб поліцейський зміг зупинити транспортний засіб і скласти протокол про  правопорушення. 

ПОГи також уповноважені на проведення дізнання в кримінальних проступках і можуть самостійно розслідувати злочини невеликої тяжкості. 

До їх компетенції входить робота за напрямком ювенальної поліції. Кожен поліцейський офіцер громади тісно співпрацює із навчальними закладами, які розташовані на території обслуговування та проводить профілактичну роботу для запобігання правопорушень у дитячому середовищі.

Бувають випадки, коли люди звертаються до поліцейського вночі і він має відреагувати. Або за необхідністю залучити якісь інші наряди поліції з територіального підрозділу.

Фактично, це робота 24 на 7. Поліцейський має володіти інформацією про правопорушення на території громади і реагувати на них, – каже Олександр Козловець і уточнює, що поліцейські офіцери громад не залучаються до виконання якихось завдань за межами громади. Вони  завжди доступні для громадян, завжди можуть прийти на допомогу.

Фото зі сторінок поліції Миколаївської області у Фейсбук

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
360
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
310
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
330
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
404
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
324
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
362
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
446
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
329
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
392
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook