Громада: як працювати і залишатися в безпеці. Досвід Полтавщини
14 — 04 — 2020
/Полтава
2030
Сергій Жук
Сергій Жук
Автор
всі статті автора

Роль дільничних офіцерів поліції в підтримці життєдіяльності й безпеки громади під час карантину, на чому зосереджені зусилля місцевих керівників та поліцейських для зупинення коронавірусу – стали предметом обговорення під час онлайн-інтерв'ю з головою Опішнянської ОТГ Полтавської області Миколою Різником та поліцейським офіцером громади Євгеном Куріптою.

Умови карантину в усіх ОТГ однакові - школи та громадські місця не працюють, усіх перевели на дистанційну роботу і просять залишатися по домаівках. Відвідини продуктових магазинів та аптек - у масках, рукавичках та з дотриманням дистанції.

Опішнянська громада налагодила комунікацію з місцевими підприємцями, які закупили медобладнання та медикаменти для лікарні. Також виділено кошти на доплати лікарям, організоване спільне з поліцейськими офіцерами патрулювання за дотриманням вимог карантину.

ДОВІДКА

До складу Опішнянської селищної ради входять селище Опішня та села: Васьки, Вільхове, Діброва, Карабазівка, Міські Млини та Яблучне. Це мальовничі місця з чудовими краєвидами, де проживає понад 6000 мешканців. Громаду обслуговують 2 офіцери поліції, вони чергують і надають послуги громадянам на базі поліцейської станції.

 

На 10 квітня в Опішнянській ОТГ не зафіксовано жодного випадку захворювання на коронавірус. Лікарня на території селища має місця для обсервації та лікування хворих, якщо вони з’являться. Працівники амбулаторії сімейної медицини забезпечені масками, рукавичками та дезінфікуючими засобами.

Миколі Різник - голова Опішнянської ОТГ :

"Ми намагаємось зробити все для убезпечення мешканців від інфікування та організувати умови для лікування хворих, якщо вони з'являться. За рахунок спонсорської допомоги від підприємців ми спрямували більше 1 млн. гривень на закупівлю апарату ШВЛ, 1000 пар рукавичок, 1500 масок, 150 тестів та додаткову оплату роботи медиків.

Важливим ресурсом для нас є працівники, які надають послуги у територіальному центрі з обслуговування непрацездатних та одиноких людей. Ми теж забезпечили їх, як і працівників поліції та медиків, засобами індивідуального захисту .

При виконкомі селищної ради створена комісія. Її члени разом з офіцером поліції двічі на день виїжджають на патрулювання. Згідно з графіком, до виїздів залучаються також депутати селищної ради та учасники АТО."

Окрім контролю за виконанням умов карантину поліцейські офіцери громади займаються і своєю повсякденною роботою - профілактикою правопорушень, та реагуванням на повідомлення громадян.

Євген Куріпта поліцейський офіцер громади Опішнянської ОТГ:

"Двічі на день з комісією селищної ради виїжджаємо на перевірки. Вдень відвідуємо магазини, контролюємо виконання заходів карантину персоналом і покупцями, а з 20 до 21 години перевіряємо місця масового відпочинку, де може збиратись молодь. Поки що обмежуємось усними зауваженнями і нікого не штрафували. Люди ставляться до таких заходів з розумінням - конфліктів не виникало.

Однак ніхто не відміняв нашу основну роботу. Тож реагуємо на злочини: виїжджаємо на виклики, складаємо протоколи, а якщо необхідно, викликаємо слідчу групу з районного відділення.

Впродовж квітня нами зареєстровано 2 кримінальні справи про крадіжки, і в найближчий час особі буде вручено повідомлення про підозру. Працюємо і з домашніми кривдниками. З початку року вже зареєстрували 18 звернень від громадян, склали 15 адміністративних протоколів за ст.173-2 "Вчинення домашнього насильства" та винесли 5 термінових заборонних приписів домашнім кривдникам.

В умовах карантину доводиться працювати в масках та рукавичках. Засоби захисту: 5 масок, 2 пари рукавичок та дезінфікуючий засіб отримали у районному відділенні поліції. Це гуманітарна допомога. Її поліція отримала від БФ "Олександра Ващенка" - місцевого підприємця - аграрія. Цього, звісно, замало, тож селищний голова пообіцяв нам видати ще по 10 комплектів."

Аби не допустити нових випадків насильства офіцери поліцейської станції майже щодня проводять профілактичні заходи: перевіряють, чи дотримуються вимог ті люди, яким були винесені приписи, проводять профілактичні бесіди під час реагування на сімейні конфлікти, тощо.

Сьогодні поліцейські офіцери працюють у посиленому режимі. Кожен з нас усвідомлює, що саме його відповідальна поведінка може запобігти розповсюдженню пандемії і тим самим вберегти не тільки власне життя, а й життя та здоров’я мешканців громади.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
337
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
293
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
313
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
389
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
298
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
339
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
424
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
318
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
371
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook