Як «Козацька варта» дбає про безпеку Великобагачанської громади
29 — 07 — 2020
/Полтава
2272
Сергій Жук
Сергій Жук
Автор
всі статті автора

Кожен громадянин нашої держави має право на безпечні умови проживання, захист від злочинців та посягань на себе і членів своєї сім’ї. Ми, звісно ж, вправі вимагати такої безпеки від поліції, на працівників якої законом покладені завдання по боротьбі зі злочинністю та охороні громадського порядку.

Але досягнути безпеки у громаді без участі самих членів громади — навряд чи можливо.

Допомогти поліції навести лад у Великій Багачці взялись члени громадського формування «Козацька варта», створеного за ініціативи місцевого підприємця Олега Григоровича Діденка.

Довідка: Громадське формування з охорони громадського порядку "Козацька варта", зареєстроване 28.11.2018 року, діє у смт. Велика багачка та на території Великобагачанського району. До складу формування входять 38 осіб з числа підприємців, фермерів, найманих сільськогосподарських робітників, працівників освіти, та пенсіонерів МВС.

Про те як поліція взаємодіє з громадським формуванням розповів начальник сектору превентивної діяльності Великобагачанського відділення поліції Олександр Падусенко:

Сьогодні у нас на території району діють два громадських формування: це «Козацька варта» яка базується у Великій Багачці та новостворена організація яка зараз знаходиться в стадії реєстрації, але вже ефективно працює у Білоцерківській ОТГ. Стосовно «Козацької варти» можу сказати, що з керівником цього формування ми постійно на зв'язку і у будь-який час, за нашим запитом вони направляють людей нам на допомогу. Якщо, наприклад, це патрулювання, то приїзжають завжди на своєму транспорті, автомобілі заправлені, тож не маємо з цим проблем.

Хлопці з «Козацької варти» не чекають, коли ми звернемось до них про допомогу і, якщо бачать негаразди, або стикаються з небезпекою – діють самостійно. Так, у квітні, вони відстежили і затримали групу злочинців, яка в ночі обкрадала машини у Багачці і, як з’ясувалось в ході слідства не тільки у Багачці, а й у Миргороді та сусідніх районах. До приїзду групи швидкого реагування члени формування провели з ними ефективну "роз’яснювальну" роботу так, що злочинці були дуже раді приїзду поліції.

Для мене, як керівника служби, що відповідає за громадську безпеку, найголовнішим є те, що я знаю: у будь-який час, в разі необхідності, на допомогу прийдуть члени "Козацької варти".

А щодо Білоцерківського формування, то про це краще розповість мій колега Євген Фененко, який працює у цьому селищі

Розповідає Старший дільничний офіцер Білоцерківської ОТГ Євген Фененко.

Я від самого початку прийшов у поліцію на посаду дільничного і працюю у Білоцерківці з 2003 року, тому добре знаю людей, проблеми з якими вони регулярно стикаються і на моїх очах активні мешканці згуртувались і, за моєї підтримки, створили громадське формування. Коли об’явили про набір, то відразу подали заяви п’ятдесят бажаючих. Юридично вже все оформлено, формування налічує 53 особи,. І хоч люди ще не отримали посвідчення, організація вже активно діє на користь громади. У кожному з сіл, які входять до складу ОТГ, створена група, є старший. Групи підпорядковуються керівнику формування – це Шаран Євген Васильович, який працює єгерем у ТОВ «Білагро». Якщо проводимо якісь заходи, наприклад у с. Поділ, він телефонує керівнику групи у цьому селі і нам на допомогу приходять члени формування, що живуть тут. Окрім цього, враховуючи велику територію яку я обслуговую – дуже не наїздишся, часто звертаюсь до місцевих членів формування з проханням зібрати ту чи іншу інформацію, яка потрібна в роботі. Подзвонив, поставив задачу – протягом дня старший групи звітує.

А недавно був випадок: у Білоцерківці пограбували будинок, поки хазяїв не було вдома. Люди почали переслідувати злочинців і хлопці з формування дзвонять мені:

– Петрович ми женемо крадіїв в сторону Решетилівки (це на трасі Харків-Київ), організуйте перехоплення.

Терміново підключили групу швидкого реагування з Решетилівського відділу і затримали злочинців, вилучили крадене. Під час затримання під’їхали на мікроавтобусі члени формування і виступили понятими. Ось таки в нас, майже голлівудські погоні бувають.

Стосовно формувань можу сказати одне: якщо люди справді хочуть навести лад у своєму селі, то активно включаться і дозвіл на зброю тут ні до чого. На моїй дільниці, наприклад, багато мисливців і всі вони вже мають зброю.

Позиція поліцейських цілком зрозуміла – хто ж відмовиться від добровільних помічників, тим більше що дільничний офіцер один на декілька сіл, а чому місцеві мешканці вступають у формування, який їх головний мотив?

Коломієць Олександр Михайлович – член «Козацької варти» (ліворуч)

Я приватний підприємець, маю землю і власне кафе. До «Козацької варти» вступив тому, що хочу, щоб там де живуть мої діти було завжди комфортно і безпечно, бо якщо не ми, то хто ж ? Поліція сама, без нашої допомоги, не впорається.

Разом з поліцейськими патрулюємо регулярно, в основному по вихідних днях, звісно коли випадає твоя зміна, це раз, інколи два рази на місяць. У будні ж виїжджаємо на своїх машинах самі. Хоч у нас і немає якихось значків - у кожного є посвідчення, та й люди за два роки вже звикли і впізнають нас в обличчя. Команда підібралась у нас різновікова: є і молоді і середнього віку ну і активні пенсіонери, куди ж без них.

Раніше у нас було багато крадіжок і приходилось патрулювати ночами, фіксувати незнайомі машини, зупиняли, питали куди прямують і для чого приїхали. Як правило, якщо підозріла машина - викликаємо поліцію, хоча часто їздимо і разом з поліцейськими.

Моя родина і всі близькі з розумінням ставляться до моїх «нічних» мандрівок, бо ми ж охороняємо їхній спокій. Зараз у нашому селищі стало набагато безпечніше, бо всі потенційні злодії знають – ми на варті і треба тричі подумати перед тим, як скоїш щось недобре.

Пархоменко Віктор Анатолійович – член «Козацької варти»

Я, мабуть, самий старший за віком у нашому формуванні, працюю керівником апарату Великобагачанської РДА. Вступив до організації тому, що звик бути відповідальним за все, що відбувається навкруги, бо саме так має поводитись справжній чоловік. Окрім регулярних патрулювань члени нашої організації супроводжують всі святкові і урочисті заходи які проходять у Багачці. Це правильно, коли люди самі турбуються власну безпеку і я радий від того, що молоді активно включились – значить підростає небайдуже покоління. Справа у тому, що члени формування не отримують якихось преференцій, а діють лише за власним переконанням – безпека громади це справа кожного.

За даними ГУНП у Полтавській області зареєстровано 48 громадських формувань. Нажаль більшість з них існують лише на папері. І тим цінніший досвід реальної взаємодії правоохоронців, місцевої влади та громадських активістів які створили безпечне середовище у своїх громадах, перш за все, завдяки довірі, згуртованості та злагодженій комунікації.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
320
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
283
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
293
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
273
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
283
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
316
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
410
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
302
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
354
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook