Небезпека у смартфоні. Як Гощанська громада бореться з кібербулінгом за допомогою документального кіно
02 — 08 — 2023
/Рівне
382
Альона Мартинюк
Альона Мартинюк
Автор
всі статті автора

Розповідаємо, як Мережа кіноклубів документального кіно DOCU/CLUB заохочує людей в українських містах і селах самостійно вирішувати локальні проблеми та яких результатів вдається досягти.

Кіно і люди в Гощі

Ольга Коток – консультантка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Гощанської селищної ради Рівненської області і вчителька місцевого Русивельського ліцею. А від січня 2023 року – ще й модераторка клубу документального кіно Docudays UA “Довкіл” та ініціаторка адвокаційного проєкту у громаді.


Ольга Коток

Її рідна Гощанська громада налічує трішки більше 23 тисяч людей, які живуть в селищі міського типу Гоща, та ще 39 навколишніх селах. З початку великої війни гощани прихистили 1450 переселенців. 652 людини не поїхали далі – залишилися мешкати тут, 38 дітей, які мусили рятуватись від російської агресії на Рівненщині, почали навчатись у місцевих школах та ліцеях.

Ідея відкриття у Гощі кіноклубу прийшла до Ольги не відразу – на цю думку її наштовхнула участь у програмі “Проєктний менеджмент для освіти”. Подібні ініціативи відчутно розширюють світогляд їхніх учасників, тож вчителька відразу після завершення цієї програми почала активно моніторити інші цікаві сучасні можливості для свого закладу. Так і натрапила на нову ідею.

“Ми разом з директоркою ліцею Надією Юрчук та вчителькою Людмилою Довгополюк подали проєктну заявку у Мережу DOCU/CLUB на створення кіноклубу документального кіно на базі Русивельського ліцею, а разом з ним – і на участь у менторській  програмі “DOCU ДІЄ 2.0, бо хотіли навчитися розробляти і втілювати адвокаційні проєкти”, – говорить вчителька.

Вже у січні під керівництвом Ольги у Гощі почав працювати перший в історії міста клуб документального кіно.


Ольга Коток

Кібербулінг: загроза “нізвідки”

Перші місяці роботи кіноклубу були мадрівними – Ольга Коток  їздила  в навколишні села, показувала фільми, розповідала про права людини та про методи їх захисту в інших школах Гощанської громади.

“Після показів документальних стрічок, під час дискусій з учасниками – здебільшого підлітками – виявилося, що молодь турбують проблеми кібербулінгу та кібербезпеки”, – розповідає Ольга.

Кібербулінг – це цькування людини із застосуванням цифрових технологій. Зазвичай зазнати кібербулінгу можна в соціальних мережах, месенджерах та на платформах, де грають в онлайн-ігри. Кібербулери залякують, провокують гнів чи принижують тих, над ким вирішили збиткуватися. Кібербулери можуть поширювати брехню, постити компрометуючі фотографії, погрожувати в повідомленнях, розсилати недоречні або дивні повідомлення іншим людям від імені своєї жертви. 

Українські діти, які опиняються в подібних ситуаціях, почуваються беззахисними перед загрозами з інтернету. Зазвичай вони не розповідають про це батькам, бо в переважній більшості батьки або не мають достатньо знань, щоб допомогти дитині, або не мають часу і бажання, щоб розібратися в загрозах цифрового світу, і вважають найкращим рішенням просто заборонити заходити в Інтернет. 

Під час обговорень документальних фільмів на дотичні теми Ольга зрозуміла, що в освітніх закладах громади проводиться багато заходів із профілактики офлайн-булінгу, а про кібербулінг говорять здебільшого тоді, коли щось страшне вже трапилося.

Тому по закінченні навчання у програмі “DOCU ДІЄ 2.0” модераторка кіноклубу запланувала адвокаційний проєкт “Освітнє середовище без кібербулінгу: перезавантаження”.


Презентація адвокаційного проєкту працівникам освітніх закладів

Кіно проти кібербулінгу

Проєкт Ольги спрямований не лише на підвищення рівня обізнаності про кібербулінг освітян, школярів і представників селищної ради, але й на розробку й ухвалення змін до плану заходів відділу освіти Гощанської селищної ради з протидії булінгу та кібербулінгу на 2023-2024 навчальний рік.


Показ фільму - “Пранкнули” молодшим школярам

Для педагогині було дуже важливо залучити до проєкту дітей-переселенців, особливо вразливих до подібних загроз через втрату друзів та звичного середовища. Своїм гаслом координаторка проєкту обрала  заклик “Подолаємо інтернет-загрози разом!”.

Спільно з колегами-освітянами Ольга розробила план заходів з протидії кібербулінгу у громаді. Зокрема, учасниці адвокаційного проєкту  запропонували провести навчальні семінари і тренінги з протидії кібербулінгу для психологів, соціальних педагогів і вчителів, продумали план освітніх заходів для дітей, які можуть стати свідками чи об’єктами кібербулінгу, рекомендували відкривати у громаді нові кіноклуби документального кіно.


Показ-фільму - “Пранкнули”

Ольгу Коток підтримувала команда Мережі DOCU/CLUB та допомагав колектив її рідного Русивельського ліцею. І вчителям, і дітям, і представникам селищної ради та органів місцевого самоврядування, й членам Молодіжної ради громади модераторка кіноклубу показувала фільм “Пранкнули” французького режисера Ісмаеля Жоффруа Шандуті. У фільмі онлайн-гравці описують свої труднощі зі “свотингом” — небезпечною для життя формою кібернасильства. Під час свотингу зловмисники надсилають у правоохоронні органи неправдиві повідомлення про нібито загрозливі для суспільства або окремих людей дії своїх жертв. В результаті до ні в чому не винних людей приїздить загін спецпризначенців, поліцейські обшукують оселю, допитують. Події фільму розгортаються через ролики на ютубі та кадри з онлайн-ігор, тому дітям було дуже легко зрозуміти контекст – це і їхній світ також.

До обговорень модераторка залучила директорку департаменту Національних “гарячих ліній” ГО “Ла Страда-Україна”, експертку з питань кібербулінгу та кібербезпеки Альону Кривуляк, яка відповідала на питання глядачів. Ольга спостерігала за реакцією колег і бачила, що дорослі люди були шоковані – кожен вчитель чи представник місцевої влади зрозумів, що з таким насильством може зіткнутися кожна дитина.


Обговорення за участі Альони Кривуляк

Документальне кіно виконало своє головне завдання – допомогло залучити представників відділу освіти Гощанської селищної ради до вирішення проблеми. Ініціатори адвокаційного проєкту переконали їх внести необхідні зміни у план заходів з протидії булінгу та кібербулінгу на 2023-2024 навчальний рік. Ольга направила відповідне звернення до відділу освіти селищної ради і вже у серпні під час чергового засідання відділу очікує на його розгляд та ухвалення рішення. Тобто, тепер у кожній гощанській школі діти знатимуть, як захистити себе від загроз, які можуть чатувати на них в інтернеті, та куди звертатися в разі нападу інтернетних зловмисників.


Тренінг з кібербезпеки для учнів

А у найближчих планах Ольги Коток – проведення циклу семінарів та тренінгів для педагогічних колективів Гощанської громади про кібербулінг та протидію йому. Звісно, за допомогою документального кіно – дієвого та ефективного інструменту впливу на громаду. 

Фото з особистого архіву Ольги Коток

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
358
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
309
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
330
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
404
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
323
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
361
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
446
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
329
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
392
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook