Добра справа і вражаючі результати “Big Brothers Big Sisters”
17 — 09 — 2020
/США
3036
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

 

Будь-якій людині, тим більше дитині, потрібне спілкування. Без нього діти ростуть невпевненими і замкнутими. Самотність є токсичною, а найнадійніша протиотрута – це щира дружба.

Але, не всі діти мають можливість відверто спілкуватися в сім’ях. У когось немає одного чи обох батьків, у когось батьки розлучилися, хтось зростає у родині, де дорослі весь час на заробітках або зайняті власними справами і дітей виховує вулиця. Деякі батьки вважають, що вихованням має займатися школа і не приділяють уваги власним дітям. А буває й таке, коли батько чи мати зловживають алкоголем чи наркотиками, їм зовсім не до виховання…

Ініціатива «Big Brothers» (Великі або старші брати, - прим.авт.) почалася понад століття тому і виникла завдяки секретарю суду в Нью-Йорку на ім’я Ернест К. Коултер. Спостерігаючи, як через залу суду у справах про правопорушення проходить багато молодих людей, він вирішив знайти добровольців, які допомагатимуть підліткам розвиватися у правильному напрямку.

Було вирішено опікуватися дітьми (Little - Молодшим або Меншим), яким не вистачає уваги й підтримки дорослого друга. Таким другом ставав волонтер, наставник (Big - Старший або Великий). Він має сприймати дитину такою, якою вона є, уважно слухати, підтримувати, допомагати розкрити потенціал, дізнатися про елементарні речі про буття, адаптуватися і повноцінно брати участь у житті суспільства, відчути впевненість у своїх силах.

Ернест Коултер та його соратники були переконані: якщо приділяти дитині хоча б кілька годин на місяць, вона почне довіряти людям, стане більш відкритою і впевненою в собі.

З моменту створення організації у 1904 році програма спочатку називалася «Рух Великих братів». У той же час по всій країні росли інші програми для підтримки хлопчиків і дівчаток.

«Big Sisters International» була заснована в 1970 році. Обидві групи продовжували працювати незалежно до 1977 року, коли «Big Brothers of America» і «Big Sisters International» об’єднали свої зусилля і стали «Big Brothers Big Sisters of America».

Будучи найбільшою в США наставницької мережею, підтримуваною донорами та волонтерами, «Big Brothers Big Sisters» організовує наставництво дорослих добровольців над дітьми у віці від 5 років до юнацтва в громадах по всій країні.

Співпрацюючи з батьками/опікунами та іншими членами спільноти, ментори BBBS несуть відповідальність за кожну дитину в цій програмі, домагаючись:

• більш високої мотивації, впевненості і розбудови відносин з іншими;

• уникненню ризикованої поведінки;

• успіхів в освіті.

Важливо, що самі наставники (ментори) спочатку проходять тренінги, на яких їх вчать, що можна і чого не можна робити у спілкуванні з дітьми. Крім того, у програмі працюють соціальні працівники, які служать ресурсом для Великих, можуть давати рекомендації щодо планування зустрічей з Молодшими.

Волонтери-наставники регулярно зустрічаються з підопічними і кілька годин спілкуються, гуляють, грають, займаються чимось цікавим. А ще проводять для хлопців та дівчат різні навчальні заходи. Наприклад, вчать готувати і доглядати за собою, розповідають про професії.

Були проведені різні дослідження для оцінки позитивних ефектів «Big Brothers Big Sisters». Вони виявили, що участь у програмі знижує ймовірність того, що дитина буде вживати наркотики і алкоголь. Програма також знижує ймовірність того, що діти будуть діяти агресивно або пропускати школу.

Так, у 1994–1995 рр. незалежна національна дослідницька організація «Public/Private Ventures», спостерігала за 950 хлопчиками і дівчатками по всій країні, щоб вивчити вплив «Big Brothers Big Sisters». Згідно з дослідженням, підібрані діти зустрічалися зі своїм Старшим братом або сестрою приблизно 3 рази на місяць протягом року.

Після опитування дітей на початку дослідження і знову через 18 місяців дослідники виявили, що Маленькі брати і сестри в порівнянні з дітьми, які не включені в програму, мали:

- на 46% менше шансів почати вживання заборонених наркотиків;

- на 27% менше ймовірність почати вживання алкоголю;

- на 52% менше ймовірність пропустити школу;

- на 37% менше ймовірність пропустити інші заняття;

- на 33% менше ймовірність когось вдарити.

Такі діти були більш впевнені в своїх успіхах у навчанні і краще ладили зі своїми сім’ями.

«Ці вражаючі результати є дуже гарною новиною, особливо в той час, коли багато людей стверджують, що «нічого не працює щодо підлітків», – заявив тодішній президент Public/Private Ventures Гері Уокер. – Ця програма пропонує стратегію, яку країна може використовувати, щоб змінити ситуацію, особливо для молоді з неповних сімей».

У 1998 засновано міжнародну асоціацію Big Brothers Big Sisters International. Таким чином, програма досягла великого міжнародного успіху. Вона була названа «Forbes» одним із десяти кращих благодійних товариств Америки та отримала рейтинг A+ Американського інституту філантропії.

Big Brothers Big Sisters на даний час працює в усіх 50 штатах США і в 13 країнах по всьому світу, включаючи Австралію, Австрію, Бермудські острови, Болгарію, Канаду, Кайманові острови, Ірландію, Ізраїль, Нідерланди, Нову Зеландію, Польщу, Росію, Південну Корею, Тринідад і Тобаго.

В Україні елементи даної програми зараз впроваджуються в Богданівській сільській ОТГ Дніпропетровської області – у взаємодії сільської ради, поліцейських офіцерів громади та активних місцевих мешканців. Докладніше читайте про це в нашій наступній статті.

При підготовці публікації використані матеріали за посиланнями:

https://www.bbbs.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Brothers_Big_Sisters_of_America

https://www.rand.org/pubs/tools/TL145.html

https://www.nastavniki.org/

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
357
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
308
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
329
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
402
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
322
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
360
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
445
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
328
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
391
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook