Шериф у США: більше, ніж поліцейських
19 — 11 — 2018
/США
7095
Test User
Test User
Автор
всі статті автора

Усі ми дивилися американські фільми про доблесних шерифів. І, мабуть, захоплювалися мужністю «шерифів-поліцейських». Втім, як виявляється, шерифи у США – це не зовсім і не тільки поліцейські.

Інтернет-енциклопедія права дає таке визначення поняттю «шериф» (англ. sheriff, від англо-сакс. scir – графство + gerefa – головний) – посадова особа в окрузі, яка призначається (у Великобританії) або обирається (в США) для виконання визначених законодавством адміністративних, охоронних і окремих судових функцій.

У Сполучених Штатах Америки шерифи є суб’єктами владних повноважень, відповідальними за дотримання правопорядку та безпеку громадян. Конкретні функції, повноваження та порядок здобуття посади суттєво відрізняються в залежності від штату та округу.

У США 3 рівня державної влади: федеральна, штату і місцева, причому влади штатів і місцеві органи із самого початку користувалися значною самостійністю. З початку XX століття в Америці склалася наступна система правоохоронних органів:

1) поліцейські організації в містах і селищах;

2) шерифи та очолювані ними офіси в округах;

3) поліцейські формування штатів;

4) поліцейські організації федерального уряду, що входять до міністерства юстиції, пошти, казначейства, внутрішніх справ, оборони тощо.

Кожен зі штатів США розділений на округи (англ. county) – адміністративно-територіальні одиниці другого рівня, менші, ніж штат, але більші, ніж місто, або рівні йому, за винятком п’яти округів (боро) в складі міста Нью-Йорка. Певною аналогією в Україні можна назвати райони в областях. Всього в Сполучених Штатах налічується 3 140 округів.

48 із 50 штатів мають офіси або департаменти шерифа. У більшості штатів дана посада є виборною, строк повноважень шерифа складає від 2 до 4 років. Шериф може бути достроково відсторонений від посади у разі вчинення ним аморального вчинку або посадового злочину.

Юрисдикція офісу шерифа поширюється на всю територію округу, в той час як департаменти поліції діють у містах та муніципалітетах.Шериф округу є керівником відповідного офісу або департаменту та має помічників, кількість яких залежить від розміру округу. Помічників набирає сам шериф. На території США працює близько 3 500 офісів шерифів з чисельністю від 2 осіб.

Шериф відповідає не тільки за дотримання правопорядку в своєму населеному пункті (окрузі), а й за патрулювання шосейних доріг, адміністративне управління в’язницею округу, іноді збирає місцеві податки, виконує функції судового пристава, готує для суду списки присяжних тощо.

У своїй діяльності шерифи керуються Конституцією Сполучених Штатів Америки та законодавством штату.

Шериф округа Меса.

В США функціонує Національна асоціація шерифів, яка об’єднує понад 3000 шерифів по всій країні. Вона є платформою для професійного розвитку, обміну досвідом, проводить тренінги та семінари для шерифів та їх помічників, виробляє стандарти реалізації обов’язків шерифів в сфері кримінальної юстиції та охорони правопорядку. Крім цього, її функцією є захист інтересів шерифів.

З огляду на значні відмінності між функціями та повноваженнями шерифів в залежності від штату та округу, пропонуємо розглянути діяльність шерифа на прикладі одного зі штатів – Колорадо.

Згідно зі Статутами Колорадо, шериф обирається у кожному окрузі строком на 4 роки. Для участі у виборах особа має бути громадянином США, громадянином Колорадо та резидентом того округу, в якому бажає обиратись; кандидат повинен мати повну загальну середню освіту або ступінь вищої освіти; пройти перевірку на предмет притягнення до відповідальності за правопорушення.

Цікаво, що обраний шериф до вступу на посаду, з метою попередження зловживання службовим становищем, має укласти угоду з щонайменше трьома поручителями на суму від 5 до 20 тисяч доларів США, яка затверджується управлінням округу. За умовами поручительства шериф зобов’язується не вдаватись до шахрайства, обману та пригнічення, а також по закінченні повноважень передати своєму наступнику всі офіційні речі та документи. Поручитель, в свою чергу, зобов’язується сплатити означену в угоді суму у випадку недотримання шерифом вищевказаних умов. Замість зобов’язання щодо поручительства, округ може придбати страховий захист від злочину з боку шерифа в розмірі не менше 10 тисяч доларів, щоб убезпечитимешканців округу від будь-яких службових зловживань шерифом.

Відповідно до кримінально-процесуального кодексу Колорадо шерифи, андершерифи (заступники шерифів) та помічники шерифів є офіцерами правопорядку, які забезпечують дотримання всіх законів на території штату Колорадо. Шерифи та андершерифи зобов’язані пройти обов’язкову сертифікацію у Комісії офіцерів правопорядку Колорадо. Для сертифікації вперше обраному на посаду шерифу необхідно пройти мінімум 80 годин спеціального навчання у будь-якій організації, схваленій Комісією офіцерів правопорядку Колорадо. Кожен шериф зобов’язаний щорічно проходити курс підвищення кваліфікації, який складає не менше 20 годин. Оплата витрат на навчання та підвищення кваліфікації покладається на округ, в якому призначений або обраний шериф.

Шериф уповноважений на призначення андершерифа, який є його заступником, а також помічників шерифа. Кількість помічників визначається шерифом на власний розсуд відповідно до затвердженого штатного розкладу офісу шерифа. Помічники шерифів поділяються на сертифікованих (штатних) і несертифікованих (добровільних). Несертифіковані помічники шерифів можуть працювати виключно під наглядом шерифа або офіцера поліції.

До обов’язків шерифа відносяться:

  • забезпечення правопорядку;
  • надання дозволів на носіння зброї;
  • виконання розпоряджень, приписів та наказів уповноважених органів;
  • відповідальність за управління окружною в’язницею та нагляд за особами, що відбувають покарання особисто або через уповноваженого помічника;
  • організація транспортування ув’язнених;
  • координація пожежогасіння за межами пожежних департаментів або у випадку, коли ресурси пожежного департаменту є недостатніми.

Повноваження шерифа та працівників його офісу, які сертифіковані як офіцери правопорядку, є тотожними до повноважень офіцера поліції та визначені Статутами Колорадо. До них відносяться: право на затримання, арешт, обшук, вилучення майна за чітко визначених обставин.

Обшук.

Офіс шерифа фінансується з бюджету округу. Розмір оплати праці шерифа, який приступив до виконання обов’язків після 01.01.2016р. у штаті Колорадо варіюється від $ 114 400 до $ 46 500 на рік в залежності від розміру округу. Шериф за погодженням з управлінням округу встановлює розмір оплати праці андершерифа та помічників.

На прикладі округу Меса можна розглянути як функціонує конкретний офіс шерифа.

Бюро шерифа округу Меса відповідає за громадську безпеку на 3300 квадратних милях округу. У 2015 році на посаду шерифа був обраний Метт Льюіс, який до цього 18 років пропрацював в офісі шерифа.

Офіс шерифа має правоохоронний департамент (включає відділи з патрулювання, кримінальних розслідувань, злочинів проти власності, спеціальних розслідувань, вуличних злочинів, пожежну команду, представників у сільській місцевості та ін.); департамент послуг (включає відділ біографічних перевірок, цивільних послуг, надання дозволів на носіння зброї, відділ фотографування та зняття відбитків пальців на вимогу суду, відділ охорони суду, відділ нагляду за особами, що вчинили злочини проти статевої свободи); департамент управління місцями позбавлення волі; департамент кризового управління.

Ці послуги надаються приблизно 250 працівниками офісу шерифа та понад 350 добровільними особами.

Представники шерифа в сільській місцевості працюють в рамках TheRuralAreaDeputyProgram (RAD). Місцеві команди складається з 4-х патрульних помічників шерифа та патрульного сержанта, які були обрані за здатність справлятися з унікальними ситуаціями в області громадської безпеки у сільських та віддалених регіонах округу Меса.

Комбінація сільських середовищ та території дикої природи вимагає спеціальних навичок, підготовки та обладнання для виконання конкретних завдань. Представники шерифа в сільській місцевості є спеціально підготовленими та досвідченими правоохоронцями, які спеціалізуються на декількох сферах, включаючи:

- пошукові та рятувальні операції в дикій природі;

- пошукові та рятувальні операції на воді;

- патрулювання на ріках;

- застосування законодавства про водні ресурси та тваринництво;

- застосування законодавства про дику природу та лісові служби;

- виживання в дикій природі;

- проблеми в газовій та нафтовій сфері.

Представники шерифа в сільській місцевості також приділяють багато часу роботі над навчанням добровольців навичкам пошуку та рятування.

При підготовці публікації використані матеріали за посиланнями:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%84

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%B3_(%D0%A1%D0%A8%D0%90)

https://encyclopediya_prava.academic.ru/6326/%D0%A8%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%84

http://gunmagazine.com.ua/index.php?id=387

https://www.bjs.gov/index.cfm?ty=tp&tid=72

https://www.sheriffs.org/

https://advance.lexis.com/container?config=0345494EJAA5ZjE0MDIyYy1kNzZkLTRkNzktYTkxMS04YmJhNjBlNWUwYzYKAFBvZENhdGFsb2e4CaPI4cak6laXLCWyLBO9&crid=5812e441-0358-4128-a3c5-f7bb0edc3e2b&prid=3a7f4787-a074-4ef2-bc06-f72376523abe

http://sheriff.mesacounty.us/

https://www.241stop.com/

 

 

 

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
306
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
269
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
282
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
261
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
268
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
302
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
395
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
292
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
339
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook