Що робити, аби «шерифів» від центрів зайнятості не занапастити?
16 — 06 — 2021
/Аналітичні статті
1959
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

Проєкт «Шерифи для нових громад» збирає інформацію про успішний досвід підтримання публічної безпеки в сільській місцевості територіальних громад України.

У Генічеську до діяльності з профілактики порушень громадського порядку нещодавно долучилися 2 нових «шерифи». Автор фото: Херсонський обласний центр зайнятості

Зокрема, Державним центром зайнятості в деяких областях України запроваджено громадські роботи «Профілактична робота з населенням», в рамках проєкту «Шерифи», для безробітних осіб. У деяких областях цей проєкт має назву «Інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку».

Це окремий вид громадських робіт, який спочатку ввели на Херсонщині, а потім і в ряді інших областей України. Як правило, така діяльність організовується за паритетності фінансування, тобто 50% коштів виділяє місцева рада, і 50% – відповідний центр зайнятості.

«Шерифи» від центрів зайнятості проводять профілактичні бесіди з підлітками, індивідуальну роз’яснювальну роботу з сім’ями, що перебувають у складних життєвих обставинах – щодо недопущення й профілактики правопорушень; інформаційну діяльність серед працівників торгівлі щодо недопущення реалізації неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів; сприяють знаходженню шляхів мирного врегулювання конфліктних ситуації та формуванню спільної відповідальності за безпеку та спокій на території громад.

І проєкт «Шерифи для нових громад» цей вид діяльності відносить до однієї з 7-ми форм організації безпеки в громадах.

Тому й цього року ми вирішили дізнатися, яка зараз ситуація із залученням безробітних до громадських робіт в якості «шерифів», та спрямували відповідний запит на інформацію до Державного центру зайнятості. Однак останній перенаправив наш запит до обласних центрів зайнятості. Не всі надали відповідь своєчасно. Тому нам довелося надсилати повторні запити. Тільки наприкінці травня ми мали повну «картину» по Україні з цього питання.

Отже, більшість обласних та Київський міський центр зайнятості відповіли, що у 2020 році та у січні – квітні 2021 року громадські роботи за видом «Профілактична робота з населенням» не проводились. Ґрунтовне пояснення причин цього надав Одеський обласний центр зайнятості:

«Відповідно до ст. 31 Закону України «Про зайнятість населення», громадські роботи, що відповідають потребам певної територіальної громади або задовольняють суспільні потреби територіальних громад, організовуються місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад за участю територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, на договірних засадах. Громадські роботи проводяться згідно з Порядком організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 №175 (зі змінами). Відповідно до п. 8 вказаного Порядку місцеві органи влади щороку приймають рішення щодо організації громадських робіт, визначають види робіт та роботодавців, за участю яких планується організація таких робіт. Рішеннями органів місцевої влади Одеської області про проведення громадських робіт в 2020 та 2021 роках не визначено проведення громадських робіт за видом «Профілактична робота з населенням» («шерифи»). Відповідно, в Одеській області протягом 2020 року та січня-квітня 2021 року безробітні громадяни до участі в громадських роботах за вказаним видом не залучались, кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття не виділялись».

І тільки з Донецької, Миколаївської, Харківської та Херсонської областей надійшла інформація про те, що в цих регіонах «шерифи» від центрів зайнятості продовжують функціонувати.

Донецький обласний центр зайнятості поінформував, що протягом 2020 року 18 осіб  брали участь у громадських роботах за видом «Профілактична робота з населенням». При цьому загальні витрати коштів Фонду зайнятості для організації громадських робіт за видом «Профілактична робота з населенням» протягом 2020 року склали – 35,3 тис. грн. За січень – квітень 2021 року такі громадські роботи не проводились.

У Миколаївськй області між Вознесенською міськрайонною філією Миколаївського обласного центру зайнятості та Олександрівською селищною радою Вознесенського району 02.04.2020 року було укладено договір «Про організацію громадських робіт та фінансування їх організації за видом робіт «Інформування населення щодо недопущень порушень громадського порядку (шерифи)».

Відповідно до умов цього договору, одна людина з числа безробітних Вознесенського району брала участь у громадських роботах у період з 6 по 15 квітня 2020 року. Фінансування цих робіт здійснювалося пропорційно рівними частинами за рахунок коштів місцевого бюджету – 1 140,88 грн та Фонду зайнятості – 1 140,88 грн. Протягом січня – травня 2021 року роботодавці області з не зверталися до служби зайнятості з питань потреби у виконанні громадських робіт за видом «Профілактична робота з населенням («шерифи»). 

Відповідно до рішень, прийнятих місцевими органами влади у Харківській області, громадські роботи з інформування населення щодо недопущення порушень громадського порядку у 2020 році проводилися у Лозівському районі. За сприяння служби зайнятості у громадських роботах за вищезазначеним видом брали участь 105 безробітних осіб. Вони залучалися у період лютий – жовтень та грудень 2020 року.

Фактичні витрати з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на оплату заробітної плати учасникам громадських робіт з інформування населення щодо недопущення порушень громадського порядку у 2020 році склали 183,8 тис. грн (відомостей про витрати з місцевих бюджетів на даний вид громадських робіт не отримано).

Так само, як і на Донеччині та Миколаївщині, протягом січня – квітня 2021 року такі громадські роботи за участі служби зайнятості у Харківській області не проводилися.

Тільки на Херсонщині «шерифи» від центрів зайнятості продовжували працювати, як у 2020, так і в 2021 році. Протягом 2020 року у громадських роботах з інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку по Херсонській області взяли участь 35 безробітних осіб, у січні – квітні 2021 року – 28 осіб.

Характерно, що в Херсонській області вдалося залучити на «шерифів» грошей з місцевих бюджетів навіть більше, ніж з відповідного Фонду. Так, фактичні витрати коштів на організацію громадських робіт за соціально направленим проєктом «Шерифи» склали:

за 2020 рік – 209,7 тис. грн, з них 89,8 тис. грн – кошти Фонду зайнятості та 119,9 тис. грн – кошти місцевих бюджетів;

– за січень – квітень 2021 року – 282,1 тис. грн, з них 91,2 тис. грн – кошти Фонду зайнятості та 190,9 тис. грн – кошти місцевих бюджетів.

Вочевидь, це говорить про те, що на Херсонщині працівники служби зайнятості активно співпрацюють з органами місцевого самоврядування, роз’яснюють, які користі отримують громади від реалізації соціально направленого проєкту «Шерифи» (принаймні, на сайті Херсонського обласного центру зайнятості є чимало матеріалів на цю тему). Чого, на жаль, не відбувається в більшості інших областей України.

Проаналізувавши отримані дані, можна дійти до висновку, що протягом 2020 року до громадських робіт за видом «Профілактична робота з населенням» (або «Інформування населення щодо запобігання порушень громадського порядку») було залучено 159 людей: 18 – у Донецькій області, 1 – у Миколаївській, 105 – у Харківській та 35 – у Херсонській. У січні – квітні 2021 року «шерифи» від центрів зайнятості працювали тільки на Херсонщині – 28 осіб.

Для порівняння, у 2018 році таких «шерифів» було 371, а в 2019 році – 416. І в перші 4 місяці 2020 року – 72 (див. «Шерифів» від центрів зайнятості на початку 2020 року поменшало). Хоча і в минулі роки «локомотивами» цього процесу були Херсонська й Харківська області, так само до них долучалися Донецька та Миколаївська. По інших же областях – суцільні «нулі».

Якщо проаналізувати отримані відомості, а також згадати досвід спілкування з керівниками територіальних громад у низці регіонів України, то можна дійти до попередніх висновків щодо можливих причин певного занепаду перспективного проєкту від Державного центру зайнятості:

1. Працівники центрів зайнятості в більшості областей України та м. Києві  не квапляться запровадити такий вид громадських робіт на території свого обслуговування.

2. Недостатня обізнаність у більшості представників органів місцевого самоврядування в сільській місцевості про можливість залучення інструкторів від центрів зайнятості (“шерифів”), які за твердженням представників МВС надають суттєву допомогу органам внутрішніх справ у профілактиці правопорушень серед населення. 

3. Не видно активної позиції Національної поліції України у підтримці «шерифів» від Державного центру зайнятості, з якими мають взаємодіяти поліцейські на місцях. Хоча у 2011 році Міністерство внутрішніх справ рекомендувало обласним управлінням міліції співпрацювати з цим проєктом, про що йдеться в Інформаційному листі про позитивний досвід взаємодії органів внутрішніх справ, органів місцевого самоврядування та служби зайнятості населення Херсонської області з організації діяльності інструкторів з напрямку профілактичної роботи з населенням Департаменту профілактики правопорушень Управління дільничних інспекторів міліції МВС

Завантажити

4. Ймовірно, карантинні обмеження, введенні в Україні з березня 2020 року, теж могли вплинути на впровадження «шерифів» від центрів зайнятості, адже останні в своїй діяльності повинні активно контактувати з населенням. А контакти в умовах пандемії, безумовно, мають бути скорочені.

Цікаво, чи відбудеться зростання чисельності безробітних, які долучаються до профілактичної роботи з населенням, після того, як пандемія піде на спад? Це питання проєкт «Шерифи для нових громад» обов’язково буде досліджувати.

Але вже зараз слід зауважити, аби не занапастити важливу соціальну ініціативу служби зайнятості, необхідно активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу про вагомість та користь для громад діяльності «шерифи» від центрів зайнятості.

Юрій Чумак, координатор проєкту «Шерифи для нових громад» у Харківській та Дніпропетровській областях

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
210
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
193
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
201
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
177
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
182
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
214
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
213
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
210
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
215
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook