«Божий дар для жителів Божедарівки»
14 — 04 — 2020
/Дніпро
2845
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

Так говорять місцеві про поліцейського офіцера громади Божедарівської ОТГ.

Як відомо, з минулого року Нацполіція запустила пілотний проєкт «Поліцейський офіцер громади». ПОГ – це офіцер поліції, орієнтований на вирішення безпекових проблем саме своєї територіальної громади. Від звичаєвого дільничного офіцера поліції він відрізняється тим, що є більш доступним для населення, оскільки повинен постійно перебувати поруч із людьми.

У повноваження ПОГів входить перевірка осіб підоблікових категорій, ведення дозвільної системи, дотримання безпеки дорожнього руху, профілактична робота з дітьми, розгляд звернень громадян тощо.

Торік ПОГи з’явилися у 802 об’єднаних громадах України, а у 2020-му – мають запрацювати на решті території країни. Проєкт почали з Дніпропетровщини. Вже на сьогодні 64 підготовлених поліцейських замінили дільничних у 44-х ОТГ області.

Не винятком стала і Божедарівська територіальна громада. З 23 грудня 2019 року тут працює поліцейський офіцер громади Віталій Вуєв.

Нам вдалося поспілкуватися з паном Віталієм. Ось що він розповів про свою роботу:

– Я з юнацтва обрав свій фах – вирішив служити у правоохоронних органах. Навчався курсантом у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ. По закінченні працював у міліції на посаді слідчого. Потім була реформа – став поліцейським, незабаром обійняв посаду старшого слідчого.

Коли довідався про проєкт «Поліцейський офіцер громади», «загорівся». У Дніпропетровській області набір та навчання ПОГів відбувався у дві «хвилі». У нашому Кам’янському відділі поліції були випускники 1-ї «хвилі». Поспілкувавшись із ними, дізнавшись більш докладно про їхню роботу, рівень матеріального забезпечення (хоча зарплатня майже така ж сама, як у дільничних, оснащені ПОГи краще), я зацікавився. І вирішив, як то кажуть, перейти «на землю», ближче до людей – стати поліцейським офіцером громади.

Сам я мешкаю у селищі Кринички – це центр району, до якого входить і Божедарівська об’єднана територіальна громада. Все життя прожив тут, знаю ледь не кожного. Територія мого обслуговування – Божедарівської ОТГ – включає 4 старостинські округи. До яких належать смт Божедарівка та 26 невеличких сіл і селищ – близько 6,5 тис. осіб.

Я веду прийом громадян та розглядаю їхні звернення у будівлі поліцейської станції, що розташована у самій Божедарівці. Але намагаюся якомога більше бувати у найвіддаленіших куточках громади. Деякі з них розташовані на окраїнах Криничанського району, і туди раніше не часто доїжджала поліція.

Автошлях із Криничок до Божедарівки навесні трохи підлатали, утім, дороги між селами «залишають бажати кращого». Мені як поліцейському офіцеру громади видали сучасний службовий автомобіль «Renault Duster» (кросовер, повний привід), тож маю змогу подолати дорожні перешкоди та доїхати будь-куди.

Пальне поки що виділяє обласна поліція. Взагалі депутати ОТГ мають проголосувати та виділити субвенцію на ці витрати, яку й передадуть до ГУНП. Наразі це питання вирішується.

Життя до карантину

У роботі поліцейського офіцера громади найважливішим для мене було знайти спільну мову з мешканцями. Раніше специфіка моєї діяльності як слідчого передбачала більше роботи в кабінеті, з документами, підготовку до судових засідань, «походи» до прокуратури. А тепер я більше працюю безпосередньо з людьми, з різними категоріями населення на території обслуговування. Це й пенсіонери – бабусі з дідусями, і люди середнього віку, що працюють, і підлітки, що ходять до школи, і навіть дошкільнята.

Нас ще під час підготовки навчали, що маємо вміти знаходити спільну мову і з дітлахами, щоб вони розуміли, що поліцейський – це не якийсь «страшний дядько», а друг і захисник, якого можна попрохати про допомогу.

Загалом, вміння комунікувати – це один із перших критеріїв для поліцейського офіцера громади, який уможливлює успіхи в роботі. Коли люди тебе добре знають, виникає довіра, відбувається обмін інформацією, з’являється більше можливостей розкривати адміністративні та кримінальні правопорушення.

Звісно, фізично так працювати – постійно на ногах – важче, але психологічно – легше. Бо мені подобається спілкування з простими людьми, постійне перебування «в полі».

Наприклад, обійшовши кілька будинків у селі, можна дізнатися, хто здійснює незаконну діяльність. А збір додаткової інформації та перевірка її вже дозволяють розкрити правопорушення чи злочин. І людям користь, і поліцейському – певний «плюс» у службовій діяльності. І населення бачить наочно мою роботу. Це спрацьовує і як профілактика, і добре для суспільства.

Характеристика правопорушень у смт Кринички, де я раніше працював, і на території Божедарівської ОТГ є схожою. Частими є адміністративні правопорушення, пов’язані з курінням у недозволених місцях, самогоноварінням, дрібним хуліганством, тощо. Нерідко трапляються крадіжки. Буває, намагаються поцупити металобрухт. «Схема» проста: вкрали метал – продали за копійки – купили горілку – випили...

Я не з Дніпра сюди приїхав, а з сусіднього селища – до селищної ОТГ, тому розуміюся на місцевій специфіці та знаю, як із нею працювати.

Так, минулого місяця склав протокол про адміністративне правопорушення за виготовлення самогону – на місцеву мешканку, яка пропонувала свого «зеленого змія» депутату селищної ради.

А нещодавно вночі було здійснено грабіж у смт Божедарівка. І ми разом із працівниками сектору кримінального розшуку встановили осіб, які причетні до цього. Оскільки я працював у місцевому відділі поліції, то знаю своїх колег, і зв’язок із ними у мене налагоджений. Відбувається ефективний обмін інформацією, отже, легше розкрити правопорушення.

Зараз, через введення карантину, роботи нам додалося: потрібно контролювати дотримання обмежувальних заходів. Проводимо профілактичні бесіди з працівниками тих торгівельних точок, що працюють, пояснюємо необхідність використання захисних масок та рукавичок, підтримання відповідної соціальної дистанції. Також я здійснював обхід магазинів, що підлягали тимчасовому закриттю.

Наприкінці березня вже спільно з інспекторами Кам’янського міськрайонного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області провели моніторинг вимог дотримання карантину закладами з надання послуг на території Божедарівської ОТГ. Разом ми обійшли 23 об’єкти.

Також нам ставлять завдання перевіряти умови обсервації громадян, що нещодавно повернулися з-за кордону. Інформацію про них я отримую від представників органів місцевого самоврядування. Так, днями провів профілактичну бесіду щодо необхідності дотримання умов карантину з особами, які тільки-но приїхали з Польщі.

В принципі, люди з розумінням ставляться до цього, адже чули про запровадження таких заходів по телебаченню. З іншого боку, вони розуміють, що контролювати їх буде не телебачення, а правоохоронець, який поряд. Тому й панічних настроїв, на щастя, немає. (Див. також: Як працюють під час карантину поліцейські офіцери громади Дніпропетровщини).

Нас зацікавило, а як же місцеві жителі ставляться до роботи нового поліцейського офіцера громади. Мешканка Божедарівки Валентина В. повідала нам:

– Я з ним часто спілкуюся, бо мене люди ображають. Я звертаюся до нього, дзвоню, і він допомагає. Наприклад, сусідка кинула мені під двері якусь капость – він із нею «розібрався», провів бесіду. А то, було, зупинив сварку, коли колишній «зек» накинувся з лопатою на мого чоловіка. У нас нерідко бувають всякі інциденти, коли хтось вип’є та вчиняє розбрат. А поліцейський – ввічливий, ніколи не кричить. Молодий хороший чоловік, порядна людина, завжди помагає мені.

Дізналася я про пана Віталія від нашого голови селищної ради. Якось пішла до нього на прийом, а він мені сказав, що в нас є новий «дільничний».

Ми запитали й у голови селищної ради Божедарівської ОТГ, як змінилася ситуація з появою поліцейського офіцера громади. Ось що нам відповів Володимир Дерко:

– Робота його відчутна. Віталій Вуєв надає допомогу і соцзахисту, і службі у справах дітей, адже їздить і до «неблагополучних, і до малозабезпечених. І працює активно під час карантину. Я без нього в такій ситуації сам би не впорався – з цією торгівлею, ринками…

У нас криміногенна ситуація характерна крадіжками, бійками. Ми його інформуємо за телефоном. Я не дуже знаюся, які там у нього «показники» поліцейської діяльності, але для нас у його особі підсилення помітне.

От, наприклад, дівчина в одній сім’ї весь час кудись вбігала, ми її пару разів знімали з поїзда… Зараз вона захворіла на гепатит А, але ухилялася лікуватися, тікала з лікарні. Так ми зателефонували поліцейському, він разом із сімейним лікарем, вдягнувши халати, відвідали помешкання, де проживає хвора. Так вона разом із мамою (і ледь не з коровою) погодилися їхати на обстеження і лікування.

Раніше дільничний теж був закріплений за нашою селищною радою. Але ж дільничні – і в нарядах, і в караулах, і викликають їх з будь-яких приводів у районний центр. А поліцейський офіцер громади «прив’язаний» тільки до нас.

Тому наша громада виділила приміщення для поліцейської станції, ми зробили ремонт, провели Інтернет, забезпечуємо електроенергією та теплом. Минулого року селищна рада виділяла 50 тис. грн на підтримку правоохоронної діяльності поліції, а цьогоріч – вже 100 тис. Та ще 50 тис. плануємо переказати на забезпечення нашого поліцейського офіцера громади пальним на рік.

Адже користь від такого правоохоронця для ОТГ та громадян, безсумнівно, є. Цей поліцейський офіцер громади – можна сказати, божий дар для наших жителів!

Довідка:

ПОГ Божедарівської ОТГ Віталій Вуєв офіційно є старшим дільничним офіцером поліції сектору превенції Криничанського відділення Кам’янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, має звання капітана поліції. Працює в правоохоронній системі з 2007 року. Перед службою поліцейським офіцером громади працював на посаді старшого слідчого Криничанського відділення поліції.

Прийом громадян ПОГ Вуєв веде в приміщенні поліцейської станції за адресою: вул. Виконкомівська, 20, смт Божедарівка Криничанського району Дніпропетровської області.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
428
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
320
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
377
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook