Поліцейські офіцери громад: чим незадоволене керівництво райвідділків
05 — 12 — 2019
/Дніпро
2357
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Поліцейські офіцери Новоолександрівської громади, зліва направо: Сергій Шлома та Юрій Сармін. Фото газети "Лица".

Дослідження юристів та експертів благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» та громадської організації «Інформаційно ресурсний центр «Правовий простір» роботи дільничних нового формату, тобто поліцейських офіцерів громад, які почали працювати в Дніпропетровській області, виявило, що керівництво територіальних органів поліції не готове сприяти реформі.

Один із чинників саме те, що офіцерів громад неможливо залучити до виконання інших завдань, не пов’язаних з їх прямими обов’язками.

Справа у тому, що у райвідділах катастрофічно не вистачає «робочих рук». Робота у поліції понаднормова, пов’язана з великими ризиками та відповідальністю, забезпечення «кульгає», - на бензин, папери, на оплату Інтернету, «заправку» планшетів та інші «дрібниці» співпрацівники часто витрачають свої власні кошти. А зарплатня – менше, ніж у «звичайних» охоронців приватних фірм, де є і повне забезпечення, і чергування твердо регламентовано, тобто відпрацював від «сих до сих», й відпочиваєш спокійно.

Йде реформа, тож вимоги, нормативи, повноваження та пріоритети постійно змінюються, стабільності та впевненості у перспективах – ніяких. Керівництво держави декларує, що головне у роботі – завоювати довіри населення, та профілактика злочинів. Але від підлеглих, як і раніше,  вимагають «показників»: скільки того чи іншого неправомірного зафіксовано, та що виявлено.

Досвідчені поліцейські чекають-не дочекаються, коли можна звільнитися за вислугою років, щоб отримувати пенсію. І як тільки терміни добігають кінця, - йдуть зі служби. А молоді, навчені, натхненні,  приходять, стикаються «з буднями», й теж звільняються – знаходять більш спокійне та прибуткове місце, або взагалі їдуть на заробітки за кордон.

В результаті правоохоронні органи втрачають кадри, багато посад пустує.

І це одночасно з тим, що криміногенна ситуація стає все більш напруженою: повернулися із в’язниць рекетири, розбійники та бандити, які відбули покарання за злочини у буремні дев’яності. В країні п’ятий рік йде війна, тож у населення накопичується багато нелегальної зброї. І це вже не колишні обрізи чи самостріли, а кулемети, гранати, вибухівка та інші сучасні військові засоби  масового ураження.  А безпорадність поліції, корупція у судах, провокує ще більш тяжкі наслідки.

Тому останній час райвідділки працюють «аврально»: якщо десь щось трапилося, або де треба підкріплення, чи необхідна охорона правопорядку на масових заходах – туди стягують усі сили, викликають увесь особовий склад, незалежно від функціональних обов’язків.

Але поліцейських офіцерів громад викликати вже неможливо. Бо згідно з умовами проєкту «Поліцейський офіцер громади» («ПОГ»), ініційованому Національною поліцією України за підтримки Посольства США та ICITAP,  та Меморандумом, який підписують ограни внутрішніх справ з керівництвом об’єднаних територіальних громад, офіцери увесь свій робочий час мають працювати саме на території ОТГ, та не відволікатися на інші виклики.

Тобто фактично, найкращі (бо відбір кандидатів на ПОГ дуже жорсткий) співробітники райвідділку йдуть в громади, а замінити їх нікому: нових штатних одиниць не додають, та і на існуючих службовців не вистачає.

Мабуть тому, як зізналися у відвертій бесіді експертам громадської організації «ЛАРП» офіцери Новоолександрівської громади Сергій Шлома та Юрій Сармін - співпраця з райвідділком складна:

«Райвідділки живуть ще старим принципом – в них протокольна система. В них критерії оцінювання їхньої роботи – по протоколу. Вони не розуміють, для чого ми тут. І намагаються нас завалити, як звичайних дільничних, як це було раніше, всіма матеріалами. Наприклад, вимагають доопрацювати всі матеріали, які мали бути повністю відпрацьовані групою швидкого реагування під час виклику, та цього не зроблено. Але зараз є наказ 2442, згідно якого ми не будемо їх розглядати».

Хоча офіцери нового формату підпорядковуються безпосередньо обласному Управлінню превентивної діяльності, вони у деякому сенсі залежать й від керівництва місцевих відділків та відділень. Адже коли трапиться тяжкий злочин, чи виникне загроза їх життю – на допомогу мають прийти колеги не з Управління, а саме з найближчої частини поліції. А, крім усього іншого, відмовити старшому за званням та за статусом – не всякий поліцейський наважиться.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
209
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
192
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
198
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
175
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
178
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
212
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
211
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
209
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
213
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook