Співпраця громадськості, поліції та владників. Як це працює в Пісочині
14 — 08 — 2020
/Харків
3973
Юрій Чумак
Юрій Чумак
Автор
всі статті автора

Селище міського типу Пісочин, на Харківщині, швидко розвивається, тут багато робиться задля безпеки дорожнього руху та запобігання порушень громадського порядку.

Де зараз на Харківщині добре організована співпраця поліцейських офіцерів громади, органів місцевого самоврядування та громадських активістів у питанні забезпечення безпеки?» – спитав я в Олександра Сурмача, старшого інспектора відділу дільничних офіцерів поліції ГУНП в Харківській області. І він одразу відповів: «У Пісочинській ОТГ».

«Значить, нам туди дорога», – вирішив я, й відправився до Пісочина.

Андрій Шаповалов, поліцейський офіцер громади Пісочинської ОТГ

До центру Пісочина мене довіз на службовому «Рено Дастері» Андрій Шаповалов, поліцейський офіцер громади, старший лейтенант поліції. Розповідає:

«Народився, виріс, закінчив школу в Луганську. Коли розпочалися бойові дії, переїхав у Харків (виїжджав передостаннім поїздом). До «першої столиці» приїхав, маючи лише документи та светр. Тут отримав вищу економічну освіту. Мабуть, з огляду на те, що дід та батько служили в міліції, вирішив продовжити сімейну династію. У 2015 року пройшов конкурс до патрульної поліції, в якому 20 осіб претендували на 1 місце. У 2018 році здолав відбір до роти тактико-оперативного реагування (ТОР) Управління патрульної поліції в Харківській області. Дізнавшись про набір до поліцейських офіцерів громади, вирішив спробувати себе на новому поприщі».

Виходимо з автівки. Поліцейський звертає увагу на те, де він зупинив автомобіль:

«Коли обладнали для нас поліцейську станцію, виявилося, що поряд немає службової парковки. А навпроти, навпаки, встановлено знак «зупинка заборонена». Нам говорили: «Та ставте свої автівки поряд із знаком, ви ж поліція, вам все можна». Ні, ми, в першу чергу, – правоохоронці, які захищають закон, тому порушувати його не маємо навіть морального права. Тому узгодили питання, щоб поставили на знаку додаткову позначку «крім службового транспорту». Відтепер наше паркування тут здійснюється відповідно до законодавства».

У приміщенні поліцейської станції Андрій показує те, що є відмінним саме для цієї громади: численні камери відеонагляду, які заведені й на поліцейський комп’ютер:

Андрій Шаповалов розповідає про камери відеоспостереження

Питаю, чи допомагають ці камери у розкритті правопорушень. Андрій одразу наводить два приклади:

«Дівчина заявила, що до неї біля школи підійшов невідомий чоловік й почав вимагати гроші. Пригрозив, що поб'є, якщо не принесе гроші. І так відбувалося двічі. Ми перегянули відео з камер і пересвідчилися, що ця дівчина після школи ходила лише з подругою та ніякі чоловіки до них не чіплялися. Тоді поліцейські їй і кажуть: «А ми спіймали того злодюжку!». Вона від несподіванки здивувалася: «Як спіймали?!». Та мусила зізнатися, ненароком розбила телефон однокласника, тому виносила гроші з дому, щоб відшкодувати збиток. Отже, якби не було камер, ми б і досі шукали неіснуючого злочинця.

Ще одна історія. Стас (активіст, що був ініціатором встановлення відеокамер у Пісочині) налагоджує нову камеру, включає її та прямо перед об’єктивом з’являються обличчя підлітків, які розмальовують школу. Ми одразу виїхали на місце, викликали батьків та соціального педагога. Адже не маємо права опитувати неповнолітніх без присутності їхніх законних представників... І вже за 2 години ці горе-художники відмили свої «творіння».

Камери знаходяться на балансі селищної ради. Якщо поліцейським необхідно залучити дані з них в якості доказу, робиться запит, і така інформація надається в офіційному порядку.

Ще один поліцейський офіцер громади (ПОГ), старший лейтенант поліції Антон Антонов додав інформації про інші технології, які допомагають у запобіганні порушень правопорядку:

Андрій Шаповалов та Антон Антонов, поліцейські офіцери громади, біля поліцейської станції

«У Пісочині є групи у вайбері, телеграмі та месенджері, які об’єднують небайдужих мешканців. Вони діляться інформацією про безпекові питання в рідній громаді. Якщо раніше вони билися наодинці з проблемами, то зараз ми взаємодіємо з цими людьми. Нещодавно зустрічалися, обговорювали, як краще співпрацювати».

На переконання поліцейських, підтримка з боку громадськості є дуже важливою. Оскільки, як наголосив Андрій Шаповалов, «чим більше свідомих людей стоїть на боці Закону, тим більше можливостей задля того, аби Закон у громаді торжествував».

Як виявилося, встановлення відеокамер, що сприяють поліції у вирішенні безпекових проблем просуває група активістів. Їх неформальним лідером є той самий Стас, якого вище вже згадував поліцейський. Станіслав Сахно захоплюється комп’ютерними технологіями. Зазначає, що це була його ідея – масово встановити в Пісочині камери відеоспостереження:

«Я розумів, що десь є в Люботині поліція (місто за 15 км від Пісочина), однак поки вона сюди доїде... Один дільничний, що був у нас на той час, теж не міг з усім впоратися. Тут було чимало угонів – якось за одну зиму викрали 9 автівок. Стрітрейсери – «хулігани доріг», які ганяють вулицями на шаленій швидкості, – регулярно доставали. Тоді я пішов до селищного голови й запропонував почати встановлювати відеокамери в Пісочині. Це було в 2017 році. Чомусь усі думали, що це занадто складно та дорого. Але головним було не питання коштів, а завдання зкоординувати кілька організацій, які б забезпечили цей процес.

Селищна рада має договірні взаємостосунки з провайдерами Інтернету, тому нам не довелося тягнути нові мережі. І на сьогодні діє вже 120 муніципальних камер (усього в Пісочині їх близько 200). Сплачуємо на місяць приблизно 50 грн за камеру, це невисока ціна, через те, що обслуговування здійснюється «оптом».

Але воно вартує того. Бо це допомагає не тільки поліції, але й комунальним службам: побачити, де не горить світло, де тече вулицею вода, де не вивезли сміття. Також у разі пожежі можна встановити, де саме джерело займання вогню. І поліцейські офіцери громади можуть реагувати на правопорушення вже маючи на руках візуальні дані».

Утім, за словами Станіслава, відеокамери не вирішують проблеми з пиятикою та бешкетуванням, особливо пізно ввечері. Тоді вирішили додатково створити таку собі «Нічну варту». Зібрали групу активних громадян близько 20 чоловік, які не патрулюють щоденно, а реагують на критичні ситуації. Діють просто: підходять до порушників громадського порядку й пояснюють, в чому є порушення та просять його припинити. Вони не складають адміністративні протоколи, не затримують нікого, але зупиняють правопорушення. Це теж необхідно.

“Хоча були такі випадки, коли необхідно було б і затримати порушників, - пригадує Станіслав Сахно, однак у нас поки немає таких повноважень. Тому ми замислилися над створенням громадського формування з охорони громадського порядку. Навіть назву йому придумали – «Пісочинська варта». Наразі стоїть питання в його реєстрації. І тут ми сподіваємося на правову підтримку з боку проєкту «Шерифи для нових громад».

Брошури від «Шерифів» – Станіславу Сахно

Вручаю Станіславу брошури від нашого проєкту, зокрема, «Що таке громадське формування та як його зареєструвати». Він із радістю приймає та зауважує: «Це саме те, що нам потрібно».

Тут на пішохідному переході проходить чоловік, років за 50. Бачить поліцейського та радо вітається. Питаю, звідкіля він знається з ПОГом. Охоче відповідає:

Микола Білий, електромонтер

«Мене звуть Микола Білий. Працюю електромонтером у ЖКО. Якось надійшов виклик. Поїхав я на своєму скутері. Поставив його біля під’їзду будинку, зайшов до квартири, з якої надійшов виклик. Поки лагодив електропроводку, виходжу – скутера немає. Спочатку думав, хтось пожартував, бо я проїздив 15 років на скутері, ніхто на нього не зарився. Але мою «робочу конячку» так і не збиралися повертати. Тому звернувся до поліції з заявою про пропажу. ПОГи переглянули відео, з якого стало зрозуміло, хто вкрав скутер. Зловмисник під’їхав на автомобілі «пиріжок»… Цікаво, що крадію допомагали мої знайомі, які, побачивши, як невідомий «мучиться», запропонували свою допомогу й завантажили скутер до багажника. Протягом доби у сусідньому селищі злочинець був затриманий, а скутер повернутий мені. Чесно кажучи, навіть не розраховував на таку оперативність.

Раніше дільничного я навіть і не знав. Зараз поліцейські офіцери громади всюдисущі. Вони й на автомобілях патрулюють, і прийом громадян здійснюють, і хуліганів розганяють, і правопорушення розкривають».

Вдалося поспілкуватися і з керуючим справами виконкому Пісочинської селищної ради Андрієм Уманцевим. Він повідав:

Андрій Уманцев, керуючий справами виконкому Пісочинської селищної ради

«Перші камери відеоспостереження встановили у 2017 році після перемоги в обласному конкурсі соціальних проєктів «Разом у майбутнє». Цього року встановили ще 32 камери. За їх допомогою розкриваються не тільки дрібні правопорушення, але й тяжкі злочини. Наприклад, як молодик зарізав бабцю, вдалося встановити навіть куди він ножа викинув. Менше стало й крадіжок.

У Пісочині, на відміну від більшості населених пунктів Харківщини, всю ніч працює вуличне освітлення. Що теж сприяє попередженню правопорушень. До того ж світяться камери, що стримуюче впливає на потенційних зловмисників. Ми вирішили, що не слід економити на безпеці. Оскільки, зберігши певну копійчину на освітленні, можна більше втратити через підвищенні рівня вуличної злочинності.

Рік тому обвалився проліт мосту на окружній дорозі і рух транспорту перерозподілили таким чином, що він масово пішов через Пісочин. І тут нам дуже допомогли поліцейські офіцери громади. До речі, їх автівки з мигалками й досі витвережуючи впливають на водіїв, особливо на тих, хто хотів сісти за руль напідпитку».

Раптом задзвонив телефон, Шаповалова запросили приїхати до сусіднього селища, де незабаром має розпочатися футбольний матч. Аби проконтролював, щоб не було порушень, чи сварок між вболівальниками. Дорогою продовжуємо спілкування. Андрій оповідає:

«На відміну від звичайних дільничних, які таких повноважень не мають, у ПОГів прописано в посадових інструкціях здійснення діяльності у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Ми їздимо на автівках підвищеної прохідності. Які обладнані буксирувальними тросами. Неодноразово допомагали водіям, чиї автомобілі глухли, запускати їх за допомогою спеціального приладу, що працює від прикурювача. Маємо в багажнику навіть бензопилу – на випадок, якщо доведеться розчищати дорожні затори від повалених дерев. Наші автомобілі оснащені відео реєстраторами, які здійснюють запис відео високої якості попереду й позаду.

Коли зробили односторонній рух по вул. Рижовській, багато хто продовжував їздити за звичкою тією ж дорогою під заборонні знаки. Це створювало аварійні ситуації. Поліцейські офіцери громади стали регулярно патрулювати саме цією дорогою, штрафувати порушників. І, за деякий час, привчили водіїв не проїжджати під «цеглу».

Ми зупиняли й тих, хто сідав за кермо «під шафе» (був в алкогольному сп’янінні, що дуже небезпечно як для горе-водіїв, так і для оточуючих). До речі, саме поліцейські офіцери громади запропонували Пісочинській селищній раді ухвалити рішення про заборону продажу алкоголю у вечірній та нічний час».

Поліцейський охороняє порядок під час футбольного матчу

…Повертаємось із футболу. І тут на наших очах автомобіль проїжджає перехрестя на червоне світло світлофора. На кілька десятків секунд я став учасником погоні. Щоправда, шофер-порушник, почувши поліцейську сирену, слухняно зупинився. Андрій продемонстрував йому відео з реєстратора, на якому зафіксовано момент порушення. До честі водія, він не став пручатися. На місці було складено постанову про адміністративне правопорушення, яка передбачає сплату штрафу в розмірі 425 грн. Поліцейський зазначив, що не завжди штрафує порушників, іноді обмежується усним зауваженням. У даній ситуації порушення відбулося на жвавій ділянці дороги, де нерідко стаються ДТП, тому «покарання гривнею» тут є доцільним.

Порушника зупинено

На моє запитання щодо того, які ще доводилося вирішувати питання у царині безпеки дорожнього руху, поліцейський пропонує завітати до оселі на околиці Пісочина.

Зустрічає нас молода господиня. Марія Товстолит розповідає:

«Живу в приватному будинку на околиці Пісочина. Дороги навколо обрали для своїх «розваг» стрітрейсери, які гасали і вдень, і вночі на великій швидкості та з диким ревом на автомобілях без глушителів. Коли ще не було поліцейських офіцерів у нашій громаді, ми неодноразово зверталися на «102», але поліція навіть не приїжджала на виклики. І от, коли з’явилися ПОГи, та склали кілька протоколів – спрацювало «сарафанне радіо», і «дріфтери», нарешті, зникли. У нас і зараз є недовіра до поліції в цілому, проте роботою наших поліцейських офіцерів громади ми задоволені».

Марія Товстоліт

З огляду на те, що ми опинилися фактично у передмісті Пісочина, прошу Андрія підвезти до річки Уда, де раніше нерідко траплялися випадки браконьєрства. З якими боролися місцеві «річкові шерифи», про них ми 2 роки тому писали. Незважаючи на вечірній час, слідів браконьєрів ми не помічаємо, на березі стоять лише звичайні рибалки з вудками.

Поліцейський пояснює, що активність річкових «шерифів» дещо знизилася, адже браконьєрства поменшало. Мабуть, через те, що громадські активісти добре співпрацювали з рибоохороною.

«За останні півроку в нас було лише одне звернення з приводу того, що невідомі поставили сітку на рибу. Ті, що дзвонили, питалися, що їм буде, якщо вони витягнуть з річки це знаряддя браконьєрства. Я пояснив, що навряд чи браконьєри прийдуть скаржитися до поліції», – пригадує правоохоронець.

На березі річки Уда

Вже коли їхали до зупинки автобусу, звідки розпочалася ця неймовірна «екскурсія» Пісочином, Андрій Шаповалов із сумом сказав:

«Нас нещодавно повідомили, що на поліцейських офіцерів громади хочуть ще «навісити» функцію дізнавачів. Мовляв, щоб розвантажити слідчих. Але це так може завантажити ПОГів, що ми не зможемо вийти з поліцейської станції, – так будемо завалені папірцями. На мою думку, єдиний на сьогоднішній день ефективно працюючий проєкт Національної поліції, таким рішенням може бути просто «вбитий». Сподіваюся, що в начальницьких кабінетах ще передумають».

Довідково. Після створення Пісочинської селищної об’єднаної територіальної громади в 2018 році, та приєднання до неї Коротичанської селищної ради, до складу ОТГ входить 2 смт, 3 селища та 3 села з загальною кількістю населення у 32,5 тис. людей.

У Пісочинській ОТГ несуть службу 4 поліцейські офіцери громади. 3 закріплені за поліцейською станції в смт Пісочин, 1 – в смт Коротич.

За 6 місяців 2020 року ПОГи склали 143 протоколи про адміністративні правопорушення. З них 78 – у сфері безпеки дорожнього руху. При цьому кожне п’яте було зафіксоване за допомогою камер відеонагляду.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
343
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
296
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
315
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
392
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
300
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
341
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
426
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
320
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
376
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook