Хто такий поліцейський офіцер громади
24 — 05 — 2019
/Херсон
8496
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Старший інспектор з особливих доручень Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області Олександр Козловець розповідає про роботу поліцейських офіцерів громад на семінарі з питань забезпечення правопорядку і цивільного захисту в ОТГ «Безпека громади: пошук спільних рішень». Фото Ірини Ухваріної.

З червня в об’єднаних територіальних громадах почнуть працювати «нові дільничні», тобто поліцейські офіцери громад. Це наступний крок реформування правоохоронних органів. Перший регіон, де стартує робота поліцейських у новому форматі, - Дніпропетровщина. Якщо пілотний проект* буде успішним, він пошириться по всій території країни.

Передбачається, що офіцери громади виконуватимуть усі функції дільничного, але отримають ще додаткові повноваження: зможуть регулювати дорожній рух, виписувати штрафи за порушення, працювати з родинами, які втрапили в складну життєву ситуацію, та інше. Щоб це запрацювало, зараз якраз готуються зміни до відомчих наказів МВС.

В офіцерів громади буде більше повноважень й вища зарплатня, ніж у дільничного, - на сьогодні передбачено 14 тисяч гривень на місяць. Передбачені також і соціальні гарантії - або службове житло, або відшкодування коштів за оренду квартири чи будинку. Адже вони житимуть в ОТГ та працюватимуть виключно на своєї території. Офіцера громади не будуть залучати, наприклад, конвоювати злочинців, або «висмикувати» в обласний центр охороняти громадський порядок під час масових заходів. Тобто, 90% свого часу він присвячуватиме саме тому, аби життя місцевого населення стало безпечнішим. І звітуватиме про свою роботу не лише перед поліцією, а й перед місцевими мешканцями.

Але, щоб отримати «свого офіцера», громада має за свій кошт забезпечити його приміщенням для роботи, меблями, необхідним сучасним обладнанням, автівкою, пальним для службового автомобіля, тощо.

Зараз у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ підготували перших 35 поліцейських офіцерів громад, 28 травня вони вже випускаються і роз’їдуться працювати по своїх ОТГ. На наступний рік заплановано підготувати 1600 таких офіцерів. Тому зараз по всій країні працівники обласних управлінь Нацполіції зустрічаються з представниками ОТГ і пропонують долучитися до впровадження нової форми співпраці у своїх громадах. Зокрема, вже на Кіровоградщині, де створено 20 ОТГ, теж зацікавилися проектом. Обговорювали таку можливість і на Хмельниччині, і на Миколаївщині.

У середу, 22 травня, за ініціативою управління Нацполіції Миколаївської області, для сільських голів у приміщенні Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування організували практичний семінар з питань забезпечення правопорядку і цивільного захисту в ОТГ «Безпека громади: пошук спільних рішень». Де також обговорювали проект «Поліцейський офіцер громади».

Думки з цього прикладу були різні. Зокрема, голів ОТГ хвилювало, чи не скоротять існуючих дільничних, бо їх й так не вистачає. Наприклад, голова Веснянської сільської об’єднаної територіальної громади Леонід Мухарський висловив наступне:

- Коли раніше, до реформи, я бачив дільничного два рази на тиждень і вважав, що це дуже мало, і що він погано працює, - то зараз взагалі його практично не бачу. Нам теж пропонували взяти до себе одного офіцера громади, але ми відмовилися. Бо все одно він не буде справлятися так, як нам того хотілося, бо громада велика, відстані між селами з одного до іншого кінця ОТГ до 100 км. І поки не буде підконтрольності, підзвітності дільничного сільській раді, - не буде ніякої співпраці. Дільничні підкоряються своїм керівникам, виконують їх накази, звіти пишуть, не перебуваючи на нашій території. Поки він незалежний від громади, не отримує від неї зарплатню, він не буде підзвітним. Але ж ніякий начальник не може оцінити їх працю так, як це може зробити голова та депутатський корпус сільради. Місцеві інспектори, «шерифи» - це ідеальний варіант. Але у них фактично немає повноважень.

Як пояснив старший інспектор з особливих доручень відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності Нацполіції Миколаївської області Олександр Козловець, «старих» дільничних скорочувати не будуть, але поступово всі вони почнуть працювати в новому форматі. Поки планується, що у громаді, де 6 тис. населення, працюватиме один офіцер, якщо громада більше, то й по два-три. Але це залежить від «замовлення», від потреб конкретної ОТГ.

Під час дискусії учасники семінару погодилися, що проект дуже перспективний. Бо це шлях до налагодження ефективної комунікації та співпраці. Громада не просто залучається до «матеріальної» участі в захисті своєї безпеки, а й отримує право вимагати підзвітності та якісної роботи.

А регіональний представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Вадим Жепало підкреслив, що скільки б не було поліцейських, це - не показник безпеки та комфортного життя:

- Якщо зробимо поліцейську державу, якщо у кожному населеному пункті буде по два поліцейських з пістолетами - я не знаю до чого ми тоді прийдемо. Тоді може ввести ще комендантську годину, ввести війська нацгвардії, щоб вони ходили по вулицях?... А чи не краще змінювати свідомість? Залучати до правоохоронних заходів місцевих мешканців з допомогою різноманітних засобів - через комунальні установи, громадські формування, посади інспекторів сільрад, шерифів від центрів зайнятості. Щоб люди самі розуміли - їх безпека теж від них залежить. Це надзвичайно важливо залучати до охорони правопорядку звичайних людей. Люди, які слідкують у селі за правопорядком, вже однозначно не будуть самі красти, їх діти красти не будуть, не будуть бешкетувати, ходити п’яними по вулицях і розкидати порожні пляшки. Бо у них вже - зовсім інший менталітет.

Детальніше, хто такий «Поліцейський офіцер громади» можна подивитися у відео презентації:

* Проект «Поліцейський офіцер громади» ініційований Національною поліцією України за підтримки Посольства США та ICITAP.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
210
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
193
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
200
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
177
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
182
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
214
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
213
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
210
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
215
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook