Кого затримують цивільні жителі Херсонщини
23 — 07 — 2020
/Херсон
2530
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

Команду проєкту «Шерифи для нових громад» дуже часто запитують, що таке громадське затримання, та чи є факти, коли не правоохоронці, а саме пересічні громадяни зупиняють та затримують злочинців.

Тому ми спеціально підготували оновлену версію «Пам’ятки для цивільних сміливців» (адже з того часу законодавство трохи змінилося*) - все про громадське затримання в питаннях та відповідях .

А також направили запити до керівників поліції в 6 областях (Херсон, Харків, Полтава, Дніпро, Хмельницький, Миколаїв) та до Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України з питаннями: чи фіксують правоохоронці факти громадського затримання та чи відзначають сміливців.

Хто та що фіксує

Керівництво Департаменту Нацполіції України відповіло: «Відокремлений облік, збір і узагальнення запитуваних даних та формування на їх підставі статистичних відомостей не здійснюється. Враховуючи викладене, надати запитувану вами інформацію неможливо», - цитата.

Однак Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Херсонській області повідомило, що з початку 2020 року звичайні жителі Херсонщини вже двічі допомогли правоохоронцям затримати злочинців та навіть розкрити вбивство.

Як пояснила співробітниця Управління Ганна Пантак, вони також не фіксують окремо факти громадського затримання. Але спеціально на наш запит зібрали інформацію з місцевих відділів служби та з громад. І з’ясували, що за минулий рік жодного такого випадку ніхто не пам’ятає, однак з початку цього року їх уже було два. Наша команда щиро вдячна за конструктивний підхід з боку співробітників регіонального Управління!

Отже, один випадок стосується бешкетника в Бериславському районі Херсонщини, якого затримав та передав правоохоронцям місцевий житель. А в Іванівському районі поліції допоміг… 14-річний підліток.

Як підліток вбивство викрив

Згадуючи цю подію, керівник Іванівського відділення поліції Ігор Кузьменко зазначив, що хлопчик не перелякався, не розгубився, наполіг на своєму й тим самим допоміг викрити вбивцю.

Сталося це на початку лютого. Юнак зайшов у гості до сусіда, але двері відчинив незнайомець. На питання, де господар, чоловік відповів, що той поїхав у Нову Каховку гостювати до сестри, а його залишив доглядати господарство. Але за відчиненими дверима підліток побачив диван, а на ньому, вкрите ковдрою, щось дуже схоже на тіло, поруч лежав закривавлений ніж.

Підліток швидко повернувся додому, узяв із собою маму (бо побоювався, що на його слова уваги не звернуть), і разом побігли в сільраду. А звідти одразу викликали поліцію.

- Коли наряд приїхав, чоловік стверджував: мовляв, на дивані вже давно лежить вкрита ковдрою капуста, щоб не померзла, - розповідає Ігор Кузьменко. - А ножем він курей різав, тому той у крові. Та хлопець наполягав, що бачив саме тіло. Тому вирішили ретельно оглянути і будинок, і прилеглі території. На дивані дійсно виявилася капуста. Але на подвір’ї, у покинутому погребі, знайшли тіло господаря з перерізаним горлом. Чоловік після цього одразу зізнався у вбивстві. Пояснив, що напередодні вони добряче хильнули. І йому здалося, що господар дому вкрав у нього 200 чи 300 гривень. Тож розлютився і схопився за ножа... А протверезівши, збагнув, що він просто не пам'ятав, скільки грошей пропили. І нічого іншого не придумав, як сховати тіло в погребі, а на його місце капусту покласти.

Наразі 33-річний чоловік утримується в слідчому ізоляторі, йому загрожує до п'ятнадцяти років позбавлення волі (за ч. 1 ст. 115 Кримінального Кодексу України «Умисне вбивство»). А хлопець отримав від начальника ГУНП в Херсонській області Олександра Проскудіна офіційну подяку та наручний годинник.

Хоробрі дівчата

Крім того, як ми з’ясували, допомагали поліції й дівчата. Про цю подію згадується у вироку Білозерського районного суду Херсонської області від 14 липня 2020 року.

Згідно з матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, дві дівчини гуляли в жовтні 2018 року поряд із залізничною колією в селі Чорнобаївка Білозерського району і побачили, що якісь люди розбирають там водовід Дніпро-Миколаїв: знімають краном залізобетонні плити та вантажать їх на «Камаз».

Учасник тих «робіт», який фігурує у справі свідком, розповів суду під присягою, що працював кранівником у приватному підприємстві, і його керівник наказав виконати замовлення Олександра Д. За вказівкою замовника, він двічі приїздив у Чорнобаївку: спочатку знімав плити перекриття розміром 3 х 1,5 м, а потім вантажив їх у «Камази». Під час другого приїзду їх затримали дві молоді жінки, приїхала поліція, склали протокол, автомобілі помістили на штрафмайданчик. Правда, поліція помітила їх і під час першого приїзду, але Олександр Д. запевнив їх, що все відбувається законно, і поліціянти поїхали.

До речі, коли дівчата затримали злочинців, 15 плит перебували в «Камазах», а загалом було знято більше 400 плит й 100 з них уже вивезли (за висновками експертів, ринкова вартість однієї такої плити на момент крадіжки становила майже 630 гривень).

Олександр Д. свою вину не визнавав до останнього, стверджував, що просто керував роботами, які йому замовив власник вантажівок. Але його слова спростували інші свідки, зокрема, водії тих «Камазів». Вони стверджували: Олександр домовлявся з ними про підробіток напряму, без власника. Причому замовник із самого початку запевняв, що все законно, проте коли дівчата їх затримали – утік і перестав відповідати на дзвінки.

Суддя Білозерського районного суду Херсонської області Сергій Строілов визнав Олександра Д. винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 15 ч.3, 185 ч.1 КК України (незакінчений замах на таємне викрадення чужого майна), та призначив покарання у вигляді 6 місяців арешту.

*Довідково. Що стосується права на громадське затримання, то для цивільних людей у цьому сенсі нічого не змінилося. Тобто, як і два роки тому, кожен з нас, незважаючи на громадянство, соціальний статус, службові обов'язки, тощо, має право зупинити та затримати будь-якого злочинця без ухвали суду. Але лише у двох випадках: на місці злочину чи одразу, «по гарячих слідах».

Законодавство змінилися лише у тій частині, яка стосується подальших дій правоохоронців.

Зокрема, раніше вони мали негайно відпустити всіх, хто має статус недоторканності, тобто, наприклад, Президента, народних депутатів, суддів тощо. Але з 1 січня 2020 року набрали чинності закони № 27-ІХ "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів" та № 388-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою приведення у відповідність із Законом "Про внесення змін до статті 80 Конституції щодо недоторканності народних депутатів".

Тобто тепер народним депутатам депутатська недоторканність уже не гарантується.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
210
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
193
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
201
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
177
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
182
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
214
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
213
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
210
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
215
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook