“Наші котики”: як у Франківську воїн Роман Турик відкрив зоомагазин та допомагає фронту (ФОТО)
26 — 01 — 2024
/Івано-Франківськ
172
Тетяна Зелінська
Тетяна Зелінська
Автор
всі статті автора

Колишній військовий Роман Турик відкрив в одному з мікрорайонів Івано-Франківська невеличкий зоомагазин із символічною назвою – “Наші котики”. Ветеринар за фахом, після звільнення зі служби вирішив у такий спосіб продовжувати бути корисним не тільки суспільству, але й побратимам. 

Роман Турик у власному зоомагазині “Наші котики”

“У нас дуже велика лінія фронту. І це все не закінчиться за кілька місяців чи рік. Нам треба бути єдиними, тільки тоді ми переможемо. Захист країни – це пріоритет”, – каже Роман про свою місію та завдання українців.

Велика війна та поранення

До великої війни Роман Турик разом з дружиною та сином мешкав на Київщині. Чоловік працював ветеринарним лікарем на місцевому агропідприємстві, а дружина – фармацевткою у лікарні.

“Це був тодішній Макарівський район, тепер він Бучанський. Ми жили доволі близько до Ірпеня. Коли почалося повномасштабне вторгнення, я зрозумів, що потрібно вивозити сім’ю у більш безпечне місце”, – розповідає Роман.

Виїхати родині з Київщини 24 лютого допомогли друзі, які проживали по сусідству. Коли дружина та син були у безпеці, чоловік вирішив піти захищати Україну. Спочатку долучився до лав територіальної оборони Франківщини, де пройшов підготовку та “ознайомлення зі службою”.

“Спочатку мене взяли на службу як бойового медика, а потім дізналися, що я офіцер запасу. Тоді командування вирішило призначити мене командиром взводу”.

Роман Турик та журналістка Тетяна Зелінська у зоомагазині

Наприкінці квітня Роман з побратимами вирушив у зону проведення бойових дій – спочатку на Дніпропетровщину та Запоріжжя, зокрема, до Гуляйполя. Зараз побратими чоловіка продовжують тримати оборону цього міста.

“Поранення я отримав у вересні 2022 року – після прильоту протитанкової керованої ракети. Це були просто секунди, спочатку нічого не відчував. Заліг в окоп, відчув, з носа та вух пішла кров. Тобто це була контузія”, – пригадує Роман.

Побратими відтягнули чоловіка, адже у воїна відмовили ноги й руки, та надали йому першу допомогу. Романа транспортували до Запоріжжя, де йому провели операцію на місці осколкового поранення.

“Потім був госпіталь у Дніпрі та два у Києві, де мені оперували праве вухо. Нерв був ушкоджений і не підлягав відновленню, слух так само не відновився. Зараз я чую на ліве вухо, але слух там теж частково втрачений. Правим – зовсім не чую”.

Після поранення Роман отримав групу інвалідності, але у червні прийшов припис, аби він повернувся в зону бойових дій. На той час дружина була вагітна, тому влітку чоловік звільнився з ТрО за сімейними обставинами.

“Я відчував, що не можу виконувати обов’язки у війську так, як до поранення”.

“Наші котики”

Власну справу Роман Турик започаткував з думкою, що у хлопців на фронті є колосальні потреби. Завжди потрібні автомобілі, тепловізори та засоби захисту.

“Ми започаткували сімейний бізнес. Власна справа дуже підтримує людину, яка прийшла з фронту. Це повернення у більш-менш спокійніше життя, а також певна соціалізація та реабілітація”.

Роман Турик

У магазині родина все облаштовувала самотужки та за сімейні заощадження – від ремонту до контактів з постачальниками та розміщення товару. Офіційно зареєструвати бізнес та підібрати асортимент допомогли друзі. Жартома Роман каже, що “сидіти в окопі було простіше, ніж розбиратися зі справами у зоомагазині”.

“Ми старалися зробити все так, аби людям тут було комфортно, аби вони могли отримати весь спектр послуг. Я можу порадити, які саме корми варто використовувати для тварини, як правильно переходити з одного виду корму на інший”.

Роман Турик та журналістка Тетяна Зелінська

Роман зізнається: додавати якісь новий товар до магазину йому пропонують самі покупці. Ось нещодавно у “Наші котики” з’явився мінівідділ з одягом для тварин. А ще потрібний корм чи ласощі можна придбати під замовлення.

“Часто прислухаюся до думки переселенців, адже багато з них жили у великих містах, де мали набагато більший вибір зоомагазинів та продукції. Тому вони діляться, наприклад, які корми більше сподобалися, які менше. До яких виробників можна придивитися”.

Одяг для тварин у “Наші котики”

Надалі родина планує у цьому ж приміщенні відкрити ветеринарний кабінет. Тварин будуть оглядати, надавати власникам кваліфіковану консультацію та за потреби робити профілактичні щеплення домашнім улюбленцям.

Допомога для фронту

На прилавку біля каси можна побачити прозору скриньку для донатів. Вона стоїть у магазині з перших днів його роботи, адже потреби на фронті є постійно. Побратими Романа Турика продовжують захищати Україну, чимало його друзів та знайомих на фронті.

“Ми збираємо донати в магазині. А в нашому інстаграмі є посилання на “банку”. Також плануємо спрямовувати певний відсоток з наших прибутків на допомогу хлопцям. Ті ж самі автівки, вони там, як витратний матеріал. Їх надовго не вистачає, треба ремонтувати чи купувати нові. Допомагаєш фронту – допомагаєш собі”, – каже Роман.

Він додає, що допомога фронту – це інвестиція у майбутнє, своє майбутнє, майбутнє дітей.

Скринька для донатів у зоомагазині

Зараз “Наші котики” збирають на автомобіль та тепловізор. Проте часто приходять запити на “вже та зараз”, тоді закрити збір допомагають друзі.

“Торік завдяки нашим друзям та небайдужим людям ми відправили на фронт два автомобілі та тепловізор. Це до підрозділу, де я був командиром. Адже добре пам’ятаю, як ми за власні гроші ремонтували автівки.

Зараз хлопці на фронті виконують завдання, у тому числі й за мене, мій обов’язок допомагати та працювати на фронт. Якби хлопці не зупинили їх там, то не знати, чи ми б зупинили їх тут”.

Коли до Романа у магазин приходять воїни з фронту (чи після поранення), а таке відбувається часто, то для нього це знак, що потрібно продовжувати займатися своєю справою. Крім того, для захисників у зоомагазині “Наші котики” діє постійна знижка – 10% на всю продукцію.

“Зараз потрібно бути максимально небайдужим та працювати на спільну перемогу. До наших захисників потрібно ставитися максимально уважно. Підтримувати їх. Дякувати їм за їхню роботу, вони працюють 24 години на добу. Це дуже важка праця та велика самопожертва. Всі хлопці та дівчата – справді Герої, справжні захисники нашої країни”.

Зараз Роман Турик виокремлює у своєму житті три напрямки діяльності – сім’я, адже не так давно він знову став батьком, допомога фронту та розвиток зоомагазину “Наші котики”.


Вхід до зоомагазину “Наші котики”

Фото: Юрій Валько

P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
370
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
318
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
338
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
415
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
332
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
375
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
455
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
338
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
404
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook