Новобузька громада повертає «Правопорядок»
29 — 08 — 2020
/Миколаїв
1234
Ірина Ухваріна
Ірина Ухваріна
Автор
всі статті автора

До останнього часу в Новобузькій об'єднаній територіальній громаді Миколаївської області було лише одне комунальне підприємство, - “Добробут”, на яке покладалися, у тому числі, питання благоустрою та правопорядку. Але влітку цього року депутати проголосували за створення окремої комунальної організації “Правопорядок” - для запобігання та припинення адміністративних порушень і злочинів.

Поки в громаді немає інспекторів з охорони громадського порядку та громадської безпеки, у рейдах з представниками управління Держпродспоживслужби та поліції щодо запобігання поширенню COVID-19 беруть участь працівники й депутати міської ради. ( Фото зі сторінки громади у Фейсбук )

Як пояснив керівник КП “Добробут” Олександр Кияновський, в їх штаті дійсно є робітник з благоустрою. Але він доглядає переважно за тим, щоб люди не засмічували вулиці, прибудинкові ділянки, щоб собак тримали на подвір'ях тощо. Якщо люди ігнорують його зауваження - викликає поліцію для складання протоколу. А профілактика та припинення інших правопорушень до його обов’язків взагалі не входять. Але раніше, ще до реформ, при міськраді діяла спеціалізована комунальна організація “Правопорядок”. Її співробітники й бешкетників заспокоювали, і в сімейних чварах розбиралися, а за необхідності - виписували адмінпротоколи.

До речі, про ту Новобузьку КО “Правопорядок” згадується в судовому рішенні від 2014 року - керівник організації зупинив хулігана до приїзду правоохоронців, тобто провів громадське затримання.

За матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, подія сталася прямо в приміщенні Новобузькій міській ради.

Місцевий житель Ігор К. разом із матір’ю прийшли з одного і того ж приводу - з’ясувати подробиці завезення вугілля для опалення їхнього будинку. Однак мати написала письмову заяву до міського голови напередодні, а пан Ігор - у цей день зранку. Але їм після обіду надали не дві окремі відповіді, а одну на двох. Цей факт чоловіка вкрай обурив.

Пан Ігор “залетів” до приймальні міського голови, репетував, пересипаючи слова нецензурною лайкою, що на їх заяви відповіді дали не в повному обсязі. І при тому так грюкав по столу секретарки, аж папка з документами впала на підлогу та порвалася, а папери розсипались.

На галас зі свого кабінету до приймальні вийшов міський голова, намагався чоловіка сам заспокоїти, але марно. Тоді попросив працівників викликати правоохоронців. Після цього пан Ігор ще дужче розлютився - кинувся до мера, схопив його за одяг, вдарив долонею в груди. Люди, які на той час теж перебували в приймальній, намагалися відтягнути чоловіка від голови та заспокоїти. З великими зусиллями витіснили бешкетника до вестибюлю, але той не припиняв лаятися та битися.

У цей час на шум прибіг керівник КО «Правопорядок» (його кабінет був на іншому поверсі) і притиснув порушника до перил сходів. Той пручався-пручався, та поступово заспокоївся. Після цього його змогли вивести на вулицю, де передали в руки правоохоронців.

За таку поведiнку Ігор К. отримав два роки позбавлення волі (ч. 3 ст. 296   Кримінального Кодексу України - хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку, пов'язане з опором представникові влади або громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, - карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років).

Але потім міська рада була вимушена ліквідувати КО “Правопорядок” - через брак коштів.

Одразу після об'єднання в громаді знову заговорили про необхідність такої структури. Ще на початку цього року депутати планували виділити 4 млн. грн вільних залишків міського бюджету на придбання спецтехніки для зачистки смітників, створення комунальної установи «Правопорядок», та на інші послуги для покращення інфраструктури міста. Але до громади за допомогою звернулася райрада - їм не вистачало фінансування для бюджетних установ району. Тому кошти вирішили перенаправити на утримання тих закладів та на заробітну плату їх працівників, адже вони - теж жителі громади.

Втім, у Новобузькій ОТГ вже перейшли від намірів до справи. У липні під час сесії міської ради VІІ скликання під головуванням міського голови Максима Лагодієнка знову створено комунальну організацію «Правопорядок» і затверджено її Статут. У штаті організації передбачено, крім керівника та бухгалтера (на півставки), один інспектор з контролю за дотриманням правил благоустрою території міста і троє інспекторів з охорони громадського порядку та громадської безпеки.

Довідкове:

Новобузька ОТГ Новобузького району Миколаївської області розташована за 105 км від обласного центру. Створена в результаті об’єднання Новобузької та Новомихайлівської рад влітку 2019 року. До складу громади входить 10 населених пунктів: м. Новий Буг, с. Станційне, с. Загальна Користь, с. Петрівка, с. Добра Воля, с. Новосілля, с. Новомихайлівка, с. Новодмитрівка, с. Анастасіївка, с. Григорівка. Адміністративний центр - місто Новий Буг. Площа громади 362,4 км2 (5 257 га). Постійне населення Новобузької ОТГ складає 18911 особи. Серед працездатних офіційно працевлаштовані лише 26%.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Немає коментарів
Тут поки немає коментарів. Ви можите бути першим
Залишити коментар згорнути
Залишити коментар
Читайте також
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
24 — 02 — 2024
/Херсон
356
Як постраждало від російських обстрілів подружжя пенсіонерів на Херсонщині
Ольга та Анатолій Бородавченки – мешканці одного з сіл на півночі Херсонщини, подружжя пенсіонерів. Їхнє життя  докорінно…
докладніше
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
24 — 02 — 2024
/Херсон
307
Проблеми та виклики Нововоронцовської громади
Нововоронцовська територіальна громада розташована в Бериславському районі Херсонської області на березі вже колишнього Каховського…
докладніше
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
23 — 02 — 2024
/Херсон
327
Пів року у трьох російських катівнях і 9 місяців на лівобережжі
Він перетнув кордон України ще в грудні 2023 року, але лише на початку 2024-го заявив про своє повернення постом у фейсбуці: «Нарешті…
докладніше
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
23 — 02 — 2024
/Херсон
400
Як живуть мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині
Попри окупацію, мешканці одного із сіл у Бериславському районі на Херсонщині очі в очі з окупантами майже не зустрічалися. Олександр…
докладніше
Як живе Дар’ївська громада
22 — 02 — 2024
/Херсон
320
Як живе Дар’ївська громада
До громади входить 15 населених пунктів: Дар’ївка, Інгулець, Зарічне, Ясна Поляна, Микільське, Понятівка, Токарівка, Іванівка,…
докладніше
Про життя та подвиг Владислава Українця
22 — 02 — 2024
/Херсон
358
Про життя та подвиг Владислава Українця
Лейтенант ЗСУ Владислав Українець родом з Вінниччини. У перший день повномасштабної війни він, у складі 59 окремої мотопіхотної бригади,…
докладніше
Історія полону Олексія Барчука та його родини
21 — 02 — 2024
/Херсон
444
Історія полону Олексія Барчука та його родини
Олексій Барчук – один із тих херсонців, хто на собі відчув всі «принади» «руського міра», перш за все тотальне беззаконня…
докладніше
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
21 — 02 — 2024
/Херсон
327
Мешканці Бериславщини розповідають про життя в сірій зон
Одне з сіл Великоолександрівської громади на Бериславщині, хоч і не перебувало в окупації, але з початку війни опинилося в сірій зоні,…
докладніше
“Мене врятував будинок сусіда”
20 — 02 — 2024
/Херсон
389
“Мене врятував будинок сусіда”
Олександр Гречко мешкає в селищі Велетенське Білозерської громади Херсонщини з 60-го року минулого століття, все життя працював…
докладніше
всі новини
youtube facebook